Η παιδική παχυσαρκία είναι μια από τις σοβαρότερες προκλήσεις της δημόσιας υγείας του 21ου αιώνα. Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και σταθερά επηρεάζει πολλές χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές. Ο επιπολασμός έχει αυξηθεί σε ανησυχητικό βαθμό. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2013 ο αριθμός των υπέρβαρων παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών, εκτιμάται ότι είναι πάνω από 42 εκατομμύρια. Κοντά στα 31 εκατομμύρια είναι από αυτά ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες. Τα υπέρβαρα και τα παχύσαρκα παιδιά είναι πιθανό να παραμείνουν παχύσαρκα στην ενηλικίωση και έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις σε νεαρότερη ηλικία. Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία, καθώς και οι συναφείς ασθένειες τους, πρέπει να προληφθούν σε μεγάλο βαθμό. Ως εκ τούτου, η πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας χρειάζεται υψηλή προτεραιότητα. Ο επιπολασμός της παχυσαρκίας στους εφήβους ορίζεται σύμφωνα με την αναφορά της ανάπτυξης του ΠΟΥ για παιδιά σχολικής ηλικίας και εφήβους (υπέρβαροι = ένα πρότυπο δείκτη μάζας σώματος απόκλιση για την ηλικία και το φύλο, και παχύσαρκων = δύο τυπικές δείκτη μάζας αποκλίσεις σώματος για την ηλικία και το φύλο ).

Γιατί έχει σημασία το φαινόμενο αυτό!

Η παιδική παχυσαρκία συνδέεται με μια υψηλότερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου και αναπηρίας στην ενήλικη ζωή. Τα υπέρβαρα και τα παχύσαρκα παιδιά είναι πιο πιθανό να παραμείνουν παχύσαρκα στην ενηλικίωση και να αναπτύξουν μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα σε νεαρότερη ηλικία. Για τις περισσότερες μεταδοτικές ασθένειες που προκύπτουν από την παχυσαρκία, οι κίνδυνοι εξαρτώνται εν μέρει από την ηλικία έναρξης και τη διάρκεια της παχυσαρκίας. Τα παχύσαρκα παιδιά και οι έφηβοι υποφέρουν από τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία.

Οι πιο σημαντικές συνέπειες για την υγεία από το υπερβάλλον βάρος και την παιδική παχυσαρκία, που συχνά δεν γίνονται εμφανείς μέχρι την ενηλικίωση, περιλαμβάνουν:

  • καρδιαγγειακές παθήσεις (κυρίως καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια)
  • διαβήτη
  • μυοσκελετικές διαταραχές, ιδιαίτερα οστεοαρθρίτιδα και
  • ορισμένους τύπους καρκίνου (του ενδομητρίου, του μαστού και του παχέος εντέρου).

Ποιες είναι οι αιτίες!

Η βασική αιτία της παιδικής παχυσαρκίας είναι μια ανισορροπία μεταξύ των θερμίδων που καταναλώνονται και των θερμίδων που δαπανώνται. Η παγκόσμια αύξηση στην παιδική ηλικία της παχυσαρκίας οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων:

  • Μιας παγκόσμιας στροφής στη διατροφή προς την αυξημένη πρόσληψη υψηλής ενεργειακής πυκνότητας τροφίμων που είναι πλούσια σε λιπαρά και σάκχαρα αλλά χαμηλά σε βιταμίνες, μέταλλα και άλλα υγιεινά μικροθρεπτικά συστατικά.
  • Μιας τάσης προς μειωμένα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας λόγω της ολοένα και πιο καθιστικής φύσης, αλλάζοντας τους τρόπους μεταφοράς, και την αύξηση της αστικοποίησης.

Η παιδική παχυσαρκία συνδέεται κυρίως με την ανθυγιεινή διατροφή και τα χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, αλλά το πρόβλημα δεν συνδέεται μόνο με τη συμπεριφορά των παιδιών, αλλά επίσης, όλο και περισσότερο, με την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη στους τομείς της γεωργίας, των μεταφορών, την πολεοδομία, το περιβάλλον, την επεξεργασία τροφίμων, τη διανομή και την εμπορία, καθώς και τη εκπαίδευση. Το πρόβλημα είναι κοινωνικό και γι 'αυτό απαιτεί μια βασισμένη στον πληθυσμό πολυτομεακή, διεπιστημονική, και πολιτισμικά σχετική προσέγγιση.

Σε αντίθεση με τους περισσότερους ενηλίκους, τα παιδιά και οι έφηβοι δεν μπορούν να επιλέξουν το περιβάλλον στο οποίο ζουν ή τα τρόφιμα που τρώνε. Έχουν επίσης μια περιορισμένη ικανότητα να κατανοήσουν τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της συμπεριφοράς τους. Ως εκ τούτου, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά την καταπολέμηση της επιδημίας της παχυσαρκίας.

Γενικές συστάσεις για την αντιμετώπισή της:

  • Αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, καθώς και οσπρίων, δημητριακών ολικής αλέσεως και ξηρών καρπών.
  • Περιορισμός της πρόσληψης ενέργειας από το σύνολο των λιπών και μετατόπιση της κατανάλωσης λίπους μακριά από τα κορεσμένα λίπη με ακόρεστα λίπη.
  • Περιορισμός της πρόσληψης σακχάρων.
  • Ενεργή σωματική δραστηριότητα - τουλάχιστον 60 λεπτά τακτικής, μέτριας έως έντονης έντασης δραστηριότητα κάθε μέρα.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να διαμορφώσουμε το κατάλληλο υγιεινό διατροφικό πλάνο για το παιδί σας. Σωστή διατροφή για παιδιά:  λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ανάγκες σε θρεπτικές ουσίες για την υγιεινή ανάπτυξη του, τα προβλήματα υγείας που μπορεί να έχει, τις ιδιαιτερότητες του και βεβαίως τις καμπύλες ανάπτυξης του. 

Πίσω →