Τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού είναι ζωτικής σημασίας όσον αφορά στη διασφάλιση της καλής διατροφής και στην ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών. Πολλές από τις συνήθειες που έχουμε ως ενήλικες προέρχονται από τη βρεφική και παιδική ηλικία μας.

Οι μεγαλύτερες δυσκολίες που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά την ανατροφή των μικρών παιδιών είναι πιθανό να περιστρέφονται γύρω από τον ύπνο και το φαγητό.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι γονείς, οι οποίοι παλεύουν με τα ιδιότροπα παιδιά και νήπια, είναι ότι βρίσκονται σε κατάσταση επιβίωσης. Δεν είναι σε θέση να είναι δυναμικοί για τη διατροφή του παιδιού τους, είτε επειδή δεν έχουν χρόνο, είτε την ενέργεια ή το κίνητρο για τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών του παιδιού τους.Μαγειρεύουν τρόφιμα για τα παιδιά τους, τα οποία ξέρουν ότι θα τα φάνε, και κάνουν πολλαπλά γεύματα για διαφορετικά μέλη της οικογένειας, που βασίζονται σε τρόφιμα ευκολίας και takeaway.

Εάν αυτό είστε εσείς, δεν είμαστε αυτή τη θέση για να σας αποθαρρύνουμε, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Ως γονείς, η μεγαλύτερη επιθυμία σαςείναι να κάνετε ότι καλύτερο μπορείτε για τα παιδιά σαςαλλά όταν είμαστε κολλημένοι σε μια κάτι είναι δύσκολο να δούμε τη ζωή μεοποιοδήποτε άλλο τρόπο.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να δώσετε στον εαυτό σας μερικά λεπτά για να καθίσετε και να αποφασίσετε το είδος των παιδιών που θέλετε να αναθρέψετε. Η υγιεινή διατροφή είναι μια ικανότητα που πρέπει να διδάσκεται, και αυτό θα γίνει από εσάς!

Αν είστε λίγο αβέβαιοι ως προς το από πού να ξεκινήσετε, εδώ είναι τέσσερις συμβουλές για την ανατροφή υγειών παιδιών και νηπίων:

Ο προγραμματισμός

Ο προγραμματισμός είναι τόσο σημαντικός και δεν πρέπει να τον υποτιμάμε. Η οργάνωση είναι πραγματικά το κλειδί για μια συνεπής και υγιεινή διατροφή και αν δεν έχετε μια προσωπική σεφ που να μαγειρεύει για εσάς, θα το βρείτε δύσκολο να αναπτύξετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες για την οικογένειά σας αν δεν είστε προετοιμασμένοι.

Θα πρέπει να σκοπεύετε να βάλετε υγιεινά τρόφιμα στο τραπέζι ή απλά αυτό δεν θα συμβεί. Τόσο απλό. Ο προγραμματισμός λοιπόν περιλαμβάνει δύο όψεις:

  1. Η πρώτη πλευρά σχεδιάζει να ξεκινήσει τη διαδικασία του να είστε προετοιμασμένος για την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών. Πώς σκοπεύετε να ορίσετε τους κανόνες των τροφίμων στο σπίτι σας; Πώς σκοπεύετε να τα χρησιμοποιήσετε; Πώς σκοπεύετε να ανταμείψετε τις καλές επιλογές τροφίμων; Ποιες νέες τροφές θα εντάξετε στη διατροφή αυτή την εβδομάδα; Τι νέα γεύματα θα  μαγειρέψετε; Όλα αυτά τα πράγματα πρέπει να τα έχετε σκεφτεί πριν ξεκινήσετε, μιας και να κάνετε αυτό με το αεροπλανάκι δεν είναι ποτέ μια καλή ιδέα.
  2. Η δεύτερη πλευρά αφορά τα παιδιά σας στη διαδικασία του προγραμματισμού. Βρέφη και νήπια μπορεί να είναι διστακτικά να δοκιμάσουν νέα τρόφιμα, απλά λόγω του φόβου για το άγνωστο. Είναι πραγματικά καλό για αυτά να είναι εκτός της όλης διαδικασίας παρασκευής τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου και του προγραμματισμού. Τα παιδιά επίσης θέλουν να γνωρίζουν ότι έχουν τον έλεγχο της κατάστασης. Η εμπλοκή τους στο σχεδιασμό του γεύματος μπορεί να τα βοηθήσει να αισθάνονται σαν πολύτιμα μέλη της οικογένειας και να τα βεβαιώσει ότι έχουν τον έλεγχο. Ίσως παίρνετε ένα από τα παιδιά σας για να σας βοηθήσει να επιλέξετε ένα γεύμα την εβδομάδα. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να επιλέγουν κάτι που είναι θρεπτικό και περιέχει πολλά λαχανικά. Αν έχετε μεγαλύτερα παιδιά, να τους αφήσουμε να ξεφυλλίσουν από ένα βιβλίο μαγειρικής και να επιλέξουν μια νέα συνταγή για να τη δοκιμάσετε.

 

Ψώνια

Αυτό είναι το διασκεδαστικό μέρος! Πάρτε τα παιδιά σας για ψώνια μαζί σας!

Αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι λίγο δύσκολη για παιδιά κάτω των 3 ετών, αλλά πάνω από αυτή την ηλικία μπορείτε να είναι μια πραγματικά διασκεδαστική και ταυτόχρονα εκπαιδευτική εμπειρία. Δεν χρειάζεται να το κάνετε κάθε εβδομάδα, αλλά προσπαθήστε να τα παίρνετε μαζί σας σε μικρές αγορές στο παντοπωλείο, μανάβικο, έτσι ώστε να έχετε την ευκαιρία να τους διδάξετε σχετικά με τα τρόφιμα.

Όταν έχετε μια μέρα να κάνετε δραστηριότητες μαζί, μπορείτε να την καθιερώσετε ως η «ημέρα της αγοράς». Αυτή η μέρα είναι καθαρά μια άσκηση για τα παιδιά και η διδασκαλία τους για το φαγητό. Μπορείτε να τους δίνετε από ένα καλάθι και οδηγίες έτσι ώστε να αγοράσουν οποιοδήποτε φρούτα και τα λαχανικά θέλουν, χωρίς να περάσουν ένα συγκεκριμένο χρηματικό όριο. Έτσι, τους δίνετε λίγη καθοδήγηση αλλά κατά τα άλλα είναι εντελώς στο χέρι τους. Στη συνέχεια παίρνετε το σπίτι φαγητό, το μαγειρέψτε και το τρώτε μαζί. Είναι μια τέτοια πολύτιμη εμπειρία για να μάθουν για τα τρόφιμα, από πού προέρχονται και πώς μπορούμε να το αγοράζουμε

.Προετοιμασία

Το να αφήσετε τα παιδιά σας να συμμετέχουν στην προετοιμασία του φαγητού είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της διαδικασίας. Είναι ένας από τους τρόπους με τον οποίο μπορείτε να εξαλείψετε το φόβο για το άγνωστο. Όταν βλέπουν πώς προετοιμάζεται το φαγητό και αν είναι σε θέση να παίρνουν μέρος στη διαδικασία αυτή, είναι πιο πιθανό να συμμετάσχουν στο γεύμα, όταν το βάζετε μπροστά τους.

Το πόσο τα παιδιά σας μπορούν να συμμετέχουν στην προετοιμασία των τροφίμων εξαρτάται από την ηλικία τους. Αν είναι πολύ μικρά, αποφεύγετε να χρησιμοποιούν αιχμηρά μαχαίρια και να είναι γύρω από ζεστές εστίες. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να τα αφήνετε στον πάγκο της κουζίνας για να σας βοηθούν με τις ποσότητες των τροφίμων, να βάζετε σαλάτα ή λαχανικά στο πιάτο ή με την παρασκευή σπιτικών σαλτσών..

Δεν χρειάζεται να το κάνετε αυτό κάθε μέρα, αλλά 1-2 φορές την εβδομάδα είναι αρκετό. Ποιότητα έναντι της ποσότητας είναι το κλειδί! Ποτέ δεν ξέρεις, αλλά όταν αυτά θα γίνουν 15 μπορεί να μαγειρεύουν δείπνο για εσάς 1-2 την εβδομάδα!

Συμμετοχή

Η 4η και τελευταία συμβουλή είναι η συμμετοχή!! Υπάρχουν ορισμένες σημαντικές πτυχές των γευμάτων που ενθαρρύνουν τις καλές διατροφικές συνήθειες. Αυτές είναι οι εξής:

  • Δημιουργήστε ένα γεύμα για όλη την οικογένεια - τα παιδιά είναι πιο πιθανό να τρώνε και να δοκιμάσουν νέα φαγητά και αν το ίδιο με αυτό που τρώτε εσείς. Έρευνα μας λέει ότι τα παιδιά πρέπει να δουν τους γονείς τους να τρώνε και να απολαμβάνουν το φαγητό για να αισθάνονται σίγουρα για το φαγητό τα ίδια. Από ότι καταλαβαίνετε είστε ένα κρίσιμο πρότυπο και δεν πρέπει να υποτιμάτε τη σημασία του οικογενειακού γεύματος. Βάλτε το σε προτεραιότητα!
  • Ακολουθήστε αυτή τη μεγάλη πολιτική για τα τρόφιμα στο σπίτι σας: Εσείς αποφασίζετε τι και πότε το παιδί σας θα τρώει και το παιδί σας θα αποφασίσει τι και πόσο θα τρώει από το πιάτο που του δώσατε.
  • Φροντίστε να μην αποσπάται η προσοχή τους- απενεργοποιήσετε την τηλεόραση, βάλτε μακριά smartphone ή το tablet σας
  • Συζητήστε, απολαύστε και πάνω απ 'όλα να μην το κάνετε με άχγος. Ορισμένα γεύματα τα παιδιά σας θα τα φάνε και άλλα όχι.Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Μείνετε σύμφωνη με τους κανόνες του νοικοκυριού σας και θα δείτε την αποπληρωμή σε μακροπρόθεσμη βάση!

Πίσω →