Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή παιδί και οικογένειαΗ διατροφή είναι ένα σημαντικό μέρος της ανάπτυξης ενός παιδιού

Οι περισσότεροι γονείς κατανοούν τη σημασία της καλής διατροφής για να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτυχθούν και να αναπτυχθούν φυσικά, αλλά η αναδυόμενη επιστήμη έχει δείξει ότι η διατροφή μπορεί επίσης να επηρεάσει την υγεία των παιδιών με άλλους εκπληκτικούς τρόπους.

Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Συμβαίνει στον καθένα μας να παραλείπουμε το πρωινό ή το μεσημεριανό γεύμα και σε λίγες ώρες να πεινάμε σε υπερβολικό βαθμό. Μπορεί να σας αποσπάται η προσοχή από την πείνα, ή ακόμα και να νιώθετε ενοχλημένος.

Τα παιδιά αντιμετωπίζουν τα ίδια συμπτώματα από την παράληψη των γευμάτων και μπορεί να επηρεαστεί η συμπεριφορά τους. Στην πραγματικότητα, τα προγράμματα πρωινού στο σχολείο έχουν αποδειχθεί ότι έχουν θετικό αντίκτυπο στην απόδοση και τη συμπεριφορά στην τάξη, ιδιαίτερα για τα παιδιά που δεν λαμβάνουν τη διατροφή που χρειάζονται. Σε μια μελέτη για τα παιδιά ηλικίας σχολικής ηλικίας, περισσότερα από τα δύο τρίτα των παιδιών που δεν τρέφονταν σωστά γνώρισαν μείωση των συναισθηματικών και συμπεριφορικών προβλημάτων μετά από 6 μήνες που λάμβαναν πρωινό στο σχολείο.

Τρόποι για βοήθεια

Ένας τρόπος να βοηθήσετε το παιδί σας να επιλέξει υγιεινά τρόφιμα είναι να τρώτε κι εσείς υγιεινά, κανονικά γεύματα. Τα παιδιά θα θέλουν να μιμούνται αυτά που κάνετε εσείς. Έχοντας μια ισορροπημένη διατροφή και τρώγοντας τα κανονικά γεύματα μπορεί να βοηθήσει να αποφευχθεί αυτό το συναίσθημα γκρίνιας και να δώσει στα παιδιά μια δυνατή εκκίνηση για την ημέρα τους.

 

ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Η σωματική δραστηριότητα βοηθά τα παιδιά να αισθάνονται καλύτερα με περισσότερους τρόπους από ό, τι μπορείτε να σκεφτείτε. Τα παιδιά που είναι σωματικά ενεργά έχουν καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και τείνουν να αποδίδουν καλύτερα στο σχολείο από τα παιδιά που δεν είναι. Μια ισορροπημένη διατροφή που περιέχει όλες τις ομάδες τροφίμων θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι το παιδί σας έχει ισχυρούς μύες, υγιή οστά και ενέργεια.

Τρόποι για βοήθεια

Το σώμα παίρνει τις θερμίδες που χρειάζεται για την ενέργεια από 3 θρεπτικά συστατικά - υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος. Οι θερμίδες από τους υδατάνθρακες είναι η απλούστερη μορφή της εύκολα διαθέσιμης ενέργειας. Πηγές σύνθετων υδατανθράκων, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως και φρέσκα φρούτα και λαχανικά, είναι οι καλύτερες επιλογές για παιδιά και ενήλικες. Τα πλούσια σε πρωτεΐνες τρόφιμα αναλύονται σε αμινοξέα που χρησιμοποιούνται από τους μυς για ανάπτυξη. Τα ακόρεστα λίπη (που ονομάζονται επίσης υγιή λίπη) αποτελούν απαραίτητο μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Όταν η πρωτεΐνη, οι υδατάνθρακες και το λίπος καταναλώνονται μαζί, η πέψη επιβραδύνεται και η ενέργεια παρέχεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

Στον σημερινό κόσμο του γρήγορου φαγητού και των γενικά φτωχών διατροφικών συνηθειών, τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν μια αρνητική σχέση με τα τρόφιμα νωρίς στη ζωή τους. Ωστόσο, οι γονείς έχουν μεγαλύτερη επιρροή στη στάση των παιδιών τους απέναντι στο φαγητό απ 'ό, τι συνειδητοποιούν. Είναι σύνηθες για τους γονείς να προσπαθούν να βεβαιωθούν ότι τα παιδιά τους παίρνουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται απαιτώντας να φάνε όλο το φαγητό τους, ή αναγκάζοντας τα παιδιά να τρώνε πράγματα που δεν τους αρέσουν. Ενώ αυτό γίνεται συχνά με καλές προθέσεις, μπορεί να οδηγήσει το παιδί να έχει αρνητικά συναισθήματα σχετικά με το χρόνο γεύματος και τα υγιεινά τρόφιμα.

Μια προσέγγιση ανταποκρινόμενης σίτισης έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ πιο αποτελεσματική όσον αφορά την πρόσληψη υγιεινών θρεπτικών ουσιών. Τα παιδιά αποφασίζουν εάν και πόσο να τρώνε από αυτό που τους προσφέρεται. Το κλειδί είναι για τους γονείς να προσφέρουν μια ποικιλία από τρόφιμα με ένα προγραμματισμένο γεύμα και σνακ γεμάτο από τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα παιδιά.

Τρόποι για βοήθεια

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τη συναισθηματική υγεία των παιδιών σας σχετικά με τη διατροφή είναι να κρατήσετε θετική στάση σχετικά με τα τρόφιμα. Οι ενήλικες έχουν τις δικές τους συνήθειες και στάσεις απέναντι στα τρόφιμα που μπορούν να επηρεάσουν τα παιδιά τους. Μπορείτε να ορίσετε ένα θετικό παράδειγμα για τα παιδιά κατά τη διάρκεια του γεύματος, επιλέγοντας τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, επιτρέποντας στα παιδιά να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με το τι τρώνε (και ακόμη και αν τρώνε).

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΕΠΙΔΟΣΗ

Η αναδυόμενη επιστήμη δείχνει μια ισχυρή σχέση μεταξύ της διατροφής και της ακαδημαϊκής απόδοσης. Η παροχή ενός ισορροπημένου πρωινού με πολλά διαφορετικά θρεπτικά συστατικά μπορεί να σας βοηθήσει να δώσετε στο παιδί σας μια ξεκάθαρη έναρξη της σχολικής ημέρας. Όχι μόνο μπορεί ένα καλό πρωινό να τα βοηθήσει να μείνουν συγκεντρωμένα στο σχολείο, αλλά και να οδηγήσουν σε βελτιωμένη ακαδημαϊκή απόδοση.

Πίσω →