Υπάρχουν τρία βασικά γεγονότα που οι γονείς πρέπει να ξέρουν για τη διατροφή των παιδιών τους.

  1. Το νευρικό σύστημα, μαζί με το υπόλοιπο σώμα, συνεχίζει να αυξάνεται, να ωριμάζει και να αναπτύσσετε πολύ μετά τη γέννηση. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας ανάπτυξης του νευρικού συστήματος χρειάζεται μια ισορροπημένη διατροφή για να παρέχει όλα τα δομικά στοιχεία που απαιτούνται για την ανάπτυξη αυτή, αλλά χρειάζεται ιδιαίτερα ζωικά λίπη για να παρέχει το μονωτικό υλικό μυελίνη το οποίο θα καλύπτει τις γρήγορες μεταβιβάσεις των νευρικών ινών τόσο στο κεντρικό νευρικό σύστημα όσο και στο περιφερειακό νευρικό σύστημα.
  2. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας ανάπτυξης και της ανάπτυξης του νευρικού συστήματος χρειάζονται επίσης καύσιμα - οξυγόνο και γλυκόζη - αλλά δεν χρειάζεται πάρα πολλή ζάχαρη σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Τα παιδιά που είναι ιδιότροπα με τη διατροφή τους συχνά δημιουργούν ύπουλα μια δική τους διατροφή βασισμένη σε τίποτα περισσότερο από υδατάνθρακες και απλά σάκχαρα. Αυτό πλημμυρίζει το σύστημα με υπερβολική ποσότητα καυσίμου και προκαλεί ένα προσωρινά «υψηλό» επίπεδο που παραδόξως ο εγκέφαλος απολαμβάνει και αυτό προκαλεί μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου "το κέντρο ευχαρίστησης», η οποία, στη συνέχεια, ποθεί το επόμενο "υψηλό". Οι μητέρες συχνά παρέχουν στο παιδί τους τα τρόφιμα που θέλει τροφοδοτούν τους πόθους με τη σίτιση του παιδιού τους με πατατάκια, μπισκότα, κέικ και ποτά υψηλής γλυκόζης.
  3. Δυστυχώς, υπάρχει μια δεύτερη επιπλοκή σε αυτήν την διατροφή του παιδιού που περιέχει συχνά υψηλά επίπεδα σταθεροποιητών, χρωστικών, κ.λπ. κ.λπ., τα οποία ο ανώριμος εγκέφαλος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει. Η ασπαρτάμη, που χρησιμοποιείται σε πολλά αναψυκτικά έχει ενοχοποιηθεί. Δηλαδή, φαίνεται ότι η ασπαρτάμη πυροδοτεί έναν καταρράκτη όπου υπερβολικές ποσότητες γλουταμικού (ένας διεγερτικός νευροδιαβιβαστής) απελευθερώνονται με αποτέλεσμα υπερκινητική και συχνά άσκοπη, καταστροφική συμπεριφορά στα παιδιά.

 

Έτσι, εάν πάρα πολλά καύσιμα και υπερβολικά πρόσθετα τροφίμων υπερβαίνουν εμποδίζουν τον εγκέφαλο να αναπτυχθεί, τι μπορεί να κάνει ο γονέας για να βοηθήσει;

  1. Αποκλείστε τα δημητριακά και το τοστ για πρωινό και εισάγετε ένα μαγειρεμένο πρωινό.
  2. Κόψτε όλα τα πρόχειρα φαγητά π.χ. πατατάκια, σοκολάτες, ανθρακούχα ποτά, και ελέγξτε προσεκτικά τις ετικέτες για τα τρόφιμα.
  3. Αν προσφέρετε ένα έτοιμο γεύμα να το αποφύγετε και να χρησιμοποιήσετε την φαντασία σας για να φτιάξετε κάτι υγιεινό και δημιουργικό.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να διαμορφώσουμε το κατάλληλο υγιεινό διατροφικό πλάνο για το παιδί σας. Σωστή διατροφή για παιδιά:  λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ανάγκες σε θρεπτικές ουσίες για την υγιεινή ανάπτυξη του, τα προβλήματα υγείας που μπορεί να έχει, τις ιδιαιτερότητες του και βεβαίως τις καμπύλες ανάπτυξης του. 

Πίσω →