Όλα τα παιδιά χρειάζονται μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, αλλά και για τα δραστήρια παιδιά, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εξασφαλιστεί ότι παίρνουν το σωστό καύσιμο του σώματός τους για να είναι στην κορυφή του παιχνιδιού τους. Είτε παίζουν ποδόσφαιρο, κάνουν χορό ή καράτε, κολύμπι ή στίβο, το σωστό είδος των τροφίμων και ποτών μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να γίνει ένας καλύτερος αθλητής. Προσφέροντας το σωστό συνδυασμό υδατανθράκων, πρωτεϊνών, λίπους, βιταμινών και ανόργανων συστατικών που είναι απαραίτητα. Αν προσπαθείτε να γαλουχήσετε ένα ενεργό παιδί, εδώ είναι πέντε συμβουλές για να τους βοηθήσετε να τα εκπαιδεύσετε σαν επαγγελματίας.

  1. Βασικές βιταμίνες και μέταλλα!

Δύο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τα παιδιά, ειδικά για τους αθλητές είναι το ασβέστιο και ο σίδηρος. Το ασβέστιο βοηθά στην οικοδόμηση ισχυρών οστών, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη ατυχημάτων κατά τη διάρκεια βαριάς σωματικής δραστηριότητας. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το τυρί, το γάλα και το γιαούρτι είναι μια άριστη πηγή ασβεστίου, αλλά μια άλλη καλή πηγή είναι επίσης τα σκούρα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Ο σίδηρος μπορεί να βρεθεί στο κρέας, τα εμπλουτισμένα δημητριακά και τα φασόλια. Χωρίς σίδηρο, τα παιδιά κουράζονται πιο εύκολα. Ο σίδηρος είναι ιδιαίτερα σημαντικός στα κορίτσια στην εφηβεία που έχει ξεκινήσει η περίοδος τους, επειδή χάνουν σίδηρο κάθε μήνα μέσω του έμμηνου κύκλου τους.

  1. Φορητό θρεπτικό σνακ!

Ένα πολυάσχολο πρόγραμμα ανάμεσα στα παιχνίδια, τις ασκήσεις και τα μαθήματα μπορεί συχνά να σημαίνει ότι δεν μπορούν τα παιδιά να καθίσουν και να γευματίσουν στο σπίτι. Αποφύγετε την παγίδα του fast food με την προετοιμασία του φορητού φαγητού και των υγιεινών σνακ για να τροφοδοτήσουν τον αθλητή σας. Επειδή τα παιδιά εξακολουθούν να αναπτύσσονται, μια ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη. Μην αντικαθιστάτε υγιεινά γεύματα και σνακ με μπάρες πρωτεΐνης και σέικερ.

Τα βραστά αυγά, τα λαχανικά, τα καρύδια, τα φρέσκα φρούτα και το άπαχο κρέας, όπως το κοτόπουλο ή ολικής αλέσεως ψωμιά είναι όλες οι σπουδαίες επιλογές. Μπορείτε να συσκευάσετε ένα μονωμένο γεύμα στην τσάντα όπως ένα φρέσκο σάντουιτς για ένα σνακ πριν από το παιχνίδι, βεβαιωθείτε ότι είναι 2 ώρες πριν από αυτό.

  1. Να πίνουν πολύ νερό!

Πιθανόν να έχετε παρακολουθήσει επαγγελματίες αθλητές να πίνουν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το παιχνίδι για να μείνουν ενυδατωμένοι. Όταν ασκείται ενέργεια, το σώμα παράγει ιδρώτα για να κρυώσει, αλλά αν χάσει πάρα πολύ νερό μπορεί να προκληθεί αφυδάτωση. Μόλις το σώμα σας είναι αφυδατωμένο, θα γίνει υποτονικό και δεν θα εκτελέσει καλά τις ασκήσεις. Μην περιμένετε μέχρι το παιδί σας να παραπονεθεί ότι είναι διψασμένο. Ακριβώς όπως οι επαγγελματίες, θα πρέπει να πίνει συχνά νερό. Το νερό είναι η καλύτερη επιλογή για να μείνει ενυδατωμένο, αλλά αν τα παιδιά σας χρειάζονται μια μικρή γεύση, δοκιμάστε να βάλετε λεμόνι ή λάιμ στο νερό. Αποφύγετε τα ζαχαρούχα ποτά όπως ο χυμός και τα ενεργειακά ποτά.

  1. Αποφύγετε να κάνετε στα παιδιά σας δίαιτα!

Αν το παιδί σας είναι ένας αθλητής, αρκετά ενεργός ή απλά αν απολαμβάνει να παίζει ένα παιχνίδι, δεν θα πρέπει να ενθαρρύνονται δίαιτες. Ενώ ορισμένα αθλήματα ενθαρρύνουν ένα συγκεκριμένο τύπο σώματος, όπως η γυμναστική ή ο χορός, τα παιδιά εξακολουθούν να αυξάνονται και οι δίαιτες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξή τους. Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά και πρωτεΐνες του σώματος ενός παιδιού που πρέπει να παραμείνει ενεργό και υγιή. Μην αφήνετε το παιδί σας να παραλείπει γεύματα, ή να αποκλείει ορισμένες ομάδες τροφίμων. Μπορεί ακόμη να απολαμβάνει το fast food και λιχουδιές με μέτρο, αλλά η υγιεινή διατροφή που απολαμβάνει όλη την οικογένεια θα βοηθήσει να θέσει τις βάσεις για έναν ενεργό και υγιή τρόπο ζωής.

  1. Να το ενθαρρύνεται να ξεκουράζεται!

Η απαιτούμενη διάρκεια του ύπνου μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας και το πόσο δραστήριο είναι, αλλά για τα παιδιά σχολικής ηλικίας, συνιστάται ότι πρέπει να κοιμούνται 10 έως 11 ώρες τη νύχτα. Αν στερηθούν τον ύπνο τα παιδιά μπορεί να γίνουν ασταθή και οξύθυμά και για τα παιδιά που είναι ενεργά, δεν θα αναπαυθούν για το μεγάλο παιχνίδι

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να διαμορφώσουμε το κατάλληλο υγιεινό διατροφικό πλάνο για το παιδί σας. Σωστή διατροφή για παιδιά:  λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ανάγκες σε θρεπτικές ουσίες για την υγιεινή ανάπτυξη του, τα προβλήματα υγείας που μπορεί να έχει, τις ιδιαιτερότητες του και βεβαίως τις καμπύλες ανάπτυξης του. 

Πίσω →