Η γλουταμίνη είναι το πιο άφθονο αμινοξύ στο σώμα παρά το γεγονός ότι δεν είναι απαραίτητο. Η γλουταμινική γέφυρα αποθηκεύεται στους μυς, ακολουθούμενη από τους πνεύμονες, όπου παράγεται μεγάλο μέρος της γλουταμίνης. Συμμετέχει σε πολλές μεταβολικές διεργασίες και είναι ο κύριος φορέας αζώτου στο σώμα και αποτελεί σημαντική πηγή ενέργειας για πολλά κύτταρα.

Τι κάνει ακριβώς η γλουταμίνη: Η γλουταμίνη έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής στους αθλητές, καθώς πιστεύεται ότι βοηθά στην πρόληψη λοιμώξεων μετά από αθλητικές επιδείξεις και την ανάκαμψη μετά από άσκηση. Οι γιατροί χρησιμοποιούν γλουταμίνη όταν οι άνδρες βρίσκονται σε καταβολική κατάσταση τραυματισμού ή μετά από χειρουργικές επεμβάσεις. Στο εμπόριο, η γλουταμίνη πωλείται επίσης ως συμπλήρωμα που χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη μυών στο bodybuilding και τον πρωταθλητισμό. Μια πιο λεπτομερής ματιά σε αυτό που μπορεί να κάνει η γλουταμίνη:

  1. Τραβήγματα και θλάσεις: Μια διπλή-τυφλή μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2003 εξέτασε 45 ενήλικες με σοβαρά εγκαύματα, μερικοί έλαβαν συμπληρώματα γλουταμίνης και άλλοι έλαβαν ένα μείγμα ελέγχου. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι όσοι ασθενείς πήραν γλουταμίνη, μείωσε τις λοιμώξεις του αίματος κατά 3 φορές, απέτρεψε έναν ορισμένο παθογόνο παράγοντα και μείωσε τα ποσοστά θνησιμότητας.
  2. Ταχεία επούλωση τραυμάτων σε μετεγχειρητικούς ασθενείς. Σε μια μελέτη του 2001 εξετάστηκαν ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση. Εκείνοι που έλαβαν συμπληρώματα γλουταμίνης ενδοφλεβίως έδειξαν βελτίωση της ισορροπίας του αζώτου σε όλο το σώμα τους, μια διορθωμένη μειωμένη συγκέντρωση γλουταμίνης στην ομάδα αμινοξέων των σκελετικών μυών και ενίσχυση της πρωτεϊνική σύνθεσης. Άλλες τυχαιοποιημένες δοκιμές ανέφεραν μειωμένη παραμονή στο νοσοκομείο σε μετεγχειρητικούς ασθενείς που έλαβαν συμπληρώματα γλουταμίνης.
  3. Σταματάει τις συσπάσεις των μυών και την ανάπτυξη. Τα αμινοξέα σχηματίζουν τις πρωτεΐνες που βοηθούν στην κατασκευή ενός μεγάλου μέρους του ιστού του σώματος συμπεριλαμβανομένων και των μυών. Κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης η γλουταμίνη στο αίμα και στους μύες τείνει να πέφτει. Μελέτες έχουν δείξει ότι, μετά από μια σκληρή προπόνηση, οι μύες είναι εξαντλημένοι. Για να διορθωθεί αυτό το αποτέλεσμα, τα θρεπτικά συστατικά πρέπει να τροφοδοτούνται στους μύες και η σύνθεση των πρωτεϊνών πρέπει να διεγείρει την αναδόμηση των μυών. Αν συμπληρώσουμε το σώμα μας με γλουταμίνη πριν από μια έντονη προπόνηση, επιτρέπουμε στο σώμα μας να διατηρεί μια υψηλή ποσότητα γλουταμίνης στους μυς και να σταματάει να μην πέφτει. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα μπορεί να χρησιμοποιήσει τη γλουταμίνη στους μυς για να συνθέσει πρωτεΐνες και να δημιουργήσει μυϊκή μάζα.
  4. Βοηθά στην ανακούφιση των παρενεργειών που δημιουργούνται από τη θεραπεία του καρκίνου. Οι γιατροί συχνά συνταγογραφούν συμπληρώματα γλουταμίνης σε ασθενείς με καρκίνο για να βοηθήσουν στη θεραπεία των διαρροιών, της φλεγμονής της στοματικής κοιλότητας, του πονόλαιμου, των μυρμηγκιών των δακτύλων των χεριών και των ποδιών. Έχουν βρεθεί θετικά αποτελέσματα σε ασθενείς που λαμβάνουν ακτινοθεραπεία, μεταμόσχευση μυελού των οστών και σε ορισμένες χημειοθεραπείες.

Προτεινόμενη πρόσληψη: Το σώμα μπορεί να παράγει αρκετή γλουταμίνη για τις κανονικές του ανάγκες. Επειδή το σώμα την συνθέτει, ενώ η ανεπάρκεια της δεν είναι πολύ συνηθισμένη. Η γλουταμίνη βρίσκεται επίσης σε φυτικές και ζωικές πρωτεΐνες όπως το βοδινό κρέας, το χοιρινό κρέας, τα πουλερικά, το γάλα, το γιαούρτι, το ricotta,το τυρί Cottage, το tofu, στα φασόλια, στα αυγά, στο νωπό σπανάκι, στον μαϊντανό και στο λάχανο. Η γλουταμίνη είναι κατάλληλη για όσους θέλουν να αυξήσουν την μυϊκή τους μάζα, να σημειωθεί ότι οι ενήλικες δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 40 γρ. γλουταμίνης την ημέρα, τα συμπληρώματα διατίθενται σε μορφή σκόνης ή κάψουλας. Η μορφή σκόνης προτιμάται πιο συχνά, επειδή η δόση με το κουτάλι είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τις κάψουλες. Όταν αναμιγνύεται με υγρά η σκόνη γλουταμίνης είναι ουσιαστικά άγευστη.

Υπάρχουν δύο είδη συμπληρωμάτων γλουταμίνης τα πεπτίδια γλουταμίνης και η L-γλουταμίνη. Η L-γλουταμίνη είναι σε «ελεύθερη μορφή» και δεν συνδέεται με άλλα αμινοξέα. Οι περισσότεροι προτιμούν τα πεπτίδια γλουταμίνης, τα οποία συνδέονται με άλλα αμινοξέα και είναι πιο σταθερά και αφομοιώνονται καλύτερα από το σώμα. Ωστόσο, οι περισσότερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα οφέλη των συμπληρωμάτων γλουταμίνης χρησιμοποιούν L-γλουταμίνη και όχι πεπτίδια.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να διαμορφώσουμε το κατάλληλο υγιεινό διατροφικό πλάνο – διατροφή για αθλητές και ασκούμενους. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ανάγκες σε θρεπτικές ουσίες, τα προβλήματα υγείας που μπορεί να υπάρχουν, το άθλημα που ακολουθούν, τις ιδιαιτερότητες τους και βεβαίως με σκοπό να μειώσουμε τους δείκτες παχυσαρκίας και τον λιπώδη ιστό ή την αύξηση της αντοχής ή του μυικού τόνου.

Πίσω →