Σας έχει τύχει ποτέ να τραβάτε το τζιν σας το πρωί και να φαίνεται ότι έχει μεγαλώσει η κοιλιά σας; Ακόμα κι αν πρόκειται για τις καθημερινές διαδρομές τη και σωστή διατροφή, πολλοί παράγοντες στην ημέρα σας μπορεί να συμβάλουν στο ξαφνικό και απρόσμενο φούσκωμα της κοιλιάς. Εδώ είναι δέκα κοινές αιτίες για την φουσκωμένη κοιλιά!

  1. Τα τρόφιμα με υπερφόρτωση φυτικών ινών!

Είναι γνωστό ότι οι φυτικές ίνες βοηθάνε στη ρύθμιση της όρεξης σας, προάγουν την απώλεια βάρους και βοηθούν στην καλή γενική υγεία του πεπτικού συστήματος. Ωστόσο, πολλοί από εμάς κάνουν το λάθος να λαμβάνουν μεγάλη ποσότητα ινών σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και αλλάζουν τις διατροφικές τους συνήθειες. Το κλειδί είναι να αυξήσετε σταδιακά την πρόσληψη σε μια περίοδο μερικών εβδομάδων. Όταν το σώμα σας δεν χρησιμοποιούσε φυτικές ίνες και ξαφνικά στράφηκε σε μια διατροφή από σαλάτες, δημητριακά ολικής αλέσεως, δημητριακά πλούσια σε φυτικές ίνες και φρέσκα φρούτα, είναι πιθανό να εμφανιστεί επώδυνο φούσκωμα.

  1. Οι υδατάνθρακες!

Πολλές περιπτώσεις φουσκωμένης κοιλιάς προκαλούνται από την κατανάλωση αργών στην πέψη υδατανθράκων, ιδιαίτερα εκείνων που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ή είναι γνωστό ότι προκαλούν αέρια. Οι ξηροί καρποί, τα φασόλια και τα όσπρια όλα συνδέονται με αυξημένα επίπεδα εντερικών αερίων, και αν καταναλώνονται σε μεγάλη ποσότητα οποιοδήποτε από αυτά τα τρόφιμα, είναι πιθανό να παρατηρήσετε μια φούσκωμα επίδραση στο στομάχι σας μέσα σε μια ώρα. Ένας τρόπος για να ξέρετε ποια τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικές ενοχλήσεις είναι να κρατήσετε ένα ημερολόγιο τροφίμων. Σημειώστε τι φάγατε, πόσο φάγατε, και ο χρόνος που το φάγατε.

  1. Τα απότομα υγρά!

Σίγουρα, η ενυδάτωση είναι σημαντική, αλλά είναι πολύ καλύτερο για το σώμα σας, εάν πιείτε νερό όλη την διάρκεια της ημέρας αντί να καταναλώνετε πάνω από ένα λίτρο μέσα σε λίγα λεπτά. Πίνοντας μικρές γουλιές νερό θα ενθαρρύνει τακτικά την υγιή πέψη, καταβροχθίζοντας το νερό πολύ γρήγορα μπορεί να προκαλέσει μια επώδυνη και φουσκωμένη κοιλιά, επειδή το σώμα σας δεν μπορεί να απορροφήσει το ποσό του πολύ νερού με τη μία. Έτσι, δεν έχετε καμία επιλογή από το να αποθηκεύετε την περίσσεια υγρών στο στομάχι σας. Ένα άλλο αποτέλεσμα του πόσιμου νερού σε υπερβολική ποσότητα πάρα πολύ γρήγορα είναι ότι μπορεί στην πραγματικότητα να σας αναγκάσει να χάσετε την ενυδάτωση αντί να κερδίσετε από αυτό. Η κατάποση μιας μεγάλης ποσότητας υγρού θα έχει διουρητική δράση στο σώμα σας. Με άλλα λόγια, αυτό θα προκαλέσει την ούρηση και θα καθαρίσει το σώμα σας από αποθηκευμένα υγρά. Εάν είστε διψασμένοι, είναι πολύ καλύτερα να πιείτε μικρές γουλιές νερό για παρατεταμένο χρονικό διάστημα (μια ώρα ή περισσότερο) αντί απότομα πολύ νερό.

  1. Οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα!

Πολλά συμπληρώματα και βιταμίνες περιέχουν πρόσθετα λακτόζης και γλουτένης, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε σταδιακή συσσώρευση της περίσσειας αερίου στην κοιλιά σας. Αν έχετε εισάγει πρόσφατα ένα πολυβιταμινούχο ή άλλο συμπλήρωμα στη διατροφή σας και να έχετε παρατηρήσει μια ξαφνική αύξηση στο φούσκωμα, ελέγξτε την ετικέτα για να δείτε εάν το συμπλήρωμα περιέχει λακτόζη ή γλουτένη. Αν ναι, μεταβείτε σε μια εναλλακτική λύση χωρίς λακτόζη ή γλουτένη για να δείτε αν τα συμπτώματα είναι εντάξει. Αξίζει επίσης να γνωρίζεται το γεγονός ότι πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι είναι πάντα καλύτερο να πάρετε βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικές ουσίες από φυσικές πηγές και όχι συνθετικές εναλλακτικές λύσεις. Αντί για τη λήψη συμπληρωμάτων, κάποια τρόφιμα είναι πλούσια στα είδη των θρεπτικών ουσιών που παίρνετε από τα χάπια και είναι καλό να προσθέσετε περισσότερα από αυτά στη διατροφή σας.

  1. Η δυσκοιλιότητα!

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα ακραίο σύμπτωμα της επώδυνης φουσκωμένης κοιλιάς. Η ανακούφιση της δυσκοιλιότητας μπορεί να γίνει με φυσικό τρόπο, με την αύξηση της πρόσληψης νερού και με το να τρώτε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αδιάλυτες φυτικές ίνες. Το πίτουρο, οι σπόροι, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά με τη φλούδα μπορεί να ενθαρρύνουν όλο το σώμα σας για την κίνηση του εντέρου. Παραλείποντας φυσικά παρεμβάσεις, δοκιμάστε ένα μαλακτικό κοπράνων ή άλλα ήπια καθαρτικό. Αυτά τα φάρμακα μπορεί να κάνουν το έντερο σας να λειτουργήσει αλλά δεν πρέπει να τα παίρνετε για μια εκτεταμένη χρονική περίοδο (δηλαδή περισσότερο από μια-δυο μέρες). Αν η δυσκοιλιότητα επιμένει, κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας για να μάθετε εάν υπάρχουν οποιεσδήποτε άλλες διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές.

  1. Ενεργειακές μπάρες και σκόνες!

Μια μπάρα υψηλής πρωτεΐνης μπορεί να είναι ακριβώς η ενέργεια που χρειάζεστε πριν από την προπόνηση. Ωστόσο, οι περισσότερες μπάρες στα καταστήματα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε δύο ενώσεις που μπορούν να προκαλέσουν φουσκωμένη κοιλιά: φρουκτόζη (ή μαλτοδεξτρίνη) και υδατάνθρακες. Στην ουσία, οι ενώσεις αυτές είναι παρούσες λόγω των πυκνών φρούτων σε πολλά από αυτά τα συμπληρώματα. Μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο να αφομοιώσει ο οργανισμός αυτά τα μεταποιημένα φρουτώδεις συστατικά, έτσι συχνά προκαλούν αέρια και φούσκωμα και αυτό δεν είναι ό, τι χρειάζεστε πριν την άσκηση. Ως εναλλακτική λύση, δοκιμάστε να καταναλώνετε υψηλά σε πρωτεΐνες, χαμηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη σνακ που δεν θα προσθέσει πολλά χύμα κοιλιά σας πριν από την προπόνηση. Ένας εξαιρετικός συνδυασμός είναι ένα δοχείο γιαούρτι ή μια χούφτα ξηρούς καρπούς και ένα μικρό κομμάτι των νωπών φρούτων. Αυτά τα τρόφιμα θα παραδώσει την ενέργεια που χρειάζεστε χωρίς τα επεξεργασμένα χημικά σε πολλά εμπορικά παρασκευασμένα συμπληρώματα προπόνηση. Είναι επίσης πολύ καλύτερα για σας στο σύνολό της.

 

 

Πίσω →