Μερικοί αθλητές λένε ότι η αργινίνη βοηθά στη μείωση του σωματικού λίπους. Η σημασιολογία της αργινίνης είναι ότι είναι ένα αγγειοδιασταλτικό, με άλλα λόγια, αυτό αυξάνει τη ροή του αίματος έτσι ώστε η καρδιά να μπορεί να αντλεί περισσότερο αίμα σε χαμηλότερα επίπεδα. Θεωρητικά, αυτό μεταφράζεται σε βελτίωση της καρδιαγγειακής απόδοσης. Ωστόσο, πολλές έρευνες πρέπει να γίνουν ακόμα για να δούμε αν τα συμπληρώματα αργινίνης μπορούν να ενισχύσουν τις ικανότητες των αθλητών να εκτελούν αερόβιες δραστηριότητες.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε, ότι όταν συμπληρώνουμε την διατροφής μας με μεμονωμένα αμινοξέα, είναι πιθανό να ανατρέψει το σύνολο των αμινοξέων στο σώμα μας με τη λήψη μόνο ενός αμινοξέου.

Πόσο πρέπει να προσλαμβάνουν οι αθλητές;

Σε πολύ υψηλές προσλήψεις, περίπου 250 mg ανά 2.2 κιλά σωματικού βάρους, η αργινίνη έχει δείξει αυξήσει των επιπέδων της αυξητικής ορμόνης, μια επίδραση της με μεγάλο ενδιαφέρον για όσους θέλουν να αυξήσουν μυϊκή μάζα λόγω του ρόλου της αυξητικής ορμόνης στη διέγερση της ανάπτυξης των μυών. Ωστόσο, σε μικρότερες ποσότητες συνιστάται, 5 γραμμάρια αργινίνης 30 λεπτά πριν την άσκηση, η αργινίνη δεν αύξησε τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης και μπορεί ακόμη να μειώθηκε η απελευθέρωση της αυξητικής ορμόνης σε νεότερα άτομα.

Διπλές τυφλές δοκιμές διεξάχθηκαν από μία ομάδα ερευνητών, συνδυάζοντας το βάρος της κατάρτισης είτε με αργινίνη και ορνιθίνη, 500 mg το καθένα, δύο φορές την ημέρα, πέντε φορές την εβδομάδα είτε με εικονικό φάρμακο. Βρήκαν ότι ο συνδυασμός αμινοξέων προκάλεσε μείωση του σωματικού λίπους, με αποτέλεσμα να οδηγήσει σε υψηλότερη συνολική αντοχή και άλιπη σωματική μάζα και σε μειωμένες ενδείξεις της καταστροφής των ιστών μετά από μόλις πέντε εβδομάδες.

Παρενέργειες

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η αργινίνη μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι απαλλαγμένη από εμφανή παρενέργειες. Ωστόσο, περιμένουμε να γίνουν μακροπρόθεσμες μελέτες για να επιβεβαιωθεί η ασφάλεια της.

Σε μια διπλή-τυφλή μελέτη, η συμπλήρωση με 9 γρ. αργινίνης ανά ημέρα για έξι μήνες, αρχίζοντας μέσα σε 3 έως 21 ημέρες μετά από μια καρδιακή προσβολή, είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του ποσοστού θνησιμότητας. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι που έχουν υποστεί πρόσφατα καρδιακό επεισόδιο θα πρέπει κατά πάσα πιθανότητα να μην πάρουν μεγάλες ποσότητες αργινίνης. Η αργινίνη είναι ευεργετική για άλλες εκδηλώσεις της καρδιακής νόσου, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια και η στηθάγχη. Ωστόσο, λόγω της πιθανότητας ότι η αργινίνη μπορεί να προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις σε άτομα με καρδιακή νόσο θα πρέπει να συμβουλευτείτε πρώτα έναν γιατρό πριν από τη λήψη αργινίνης.

Υπήρξαν δύο περιπτώσεις σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων από ενδοφλέβια χορήγηση της L-αργινίνης Ωστόσο οι αλλεργικές αντιδράσεις αναφέρθηκαν μετά από στοματική χορήγηση.

Τα άτομα με νεφρική ή ηπατική νόσο θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν από τη χορήγηση αργινίνης. Μερικοί γιατροί πιστεύουν ότι άτομα με έρπη ή έρπη των γεννητικών οργάνων δεν πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα αργινίνης, λόγω του ότι η αργινίνη μπορεί να διεγείρει την αντιγραφή του ιού.

Σε προκαταρκτική έρευνα, η υψηλή πρόσληψη της αργινίνης (30 γραμμάρια ανά ημέρα) έχει αυξήσει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στον άνθρωπο. Από την άλλη πλευρά, σε ανθρώπους με καρκίνο, η αργινίνη έχει βρεθεί να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα. Προς το παρόν παραμένει ασαφές εάν η αργινίνη είναι επικίνδυνη ή χρήσιμη για τα άτομα που πάσχουν από καρκινό.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να διαμορφώσουμε το κατάλληλο υγιεινό διατροφικό πλάνο – διατροφή για αθλητές και ασκούμενους. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ανάγκες σε θρεπτικές ουσίες, τα προβλήματα υγείας που μπορεί να υπάρχουν, το άθλημα που ακολουθούν, τις ιδιαιτερότητες τους και βεβαίως με σκοπό να μειώσουμε τους δείκτες παχυσαρκίας και τον λιπώδη ιστό ή την αύξηση της αντοχής ή του μυικού τόνου.

Πίσω →