Κάποια προβλήματα υγείας, όπως η νόσος του θυρεοειδούς, μπορεί να κάνουν την άσκηση δύσκολη ή ακόμα και αδύνατη. Η νόσο του θυρεοειδούς εκδηλώνεται είτε ως υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, είτε με υπερλειτουργία. Επειδή ο θυρεοειδής αδένας είναι υπεύθυνος για την παραγωγή ορμονών που ρυθμίζουν το μεταβολισμό, τόσο ο υπο- όσο και ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητά σας να κάνετε μια φυσική δραστηριότητα. Ωστόσο, αν ένας από τους στόχους για την υγεία σας είναι η τακτική άσκηση, το να κατανοήσετε τη νόσο του θυρεοειδούς και τα συμπτώματά της μπορεί να σας βοηθήσει με την επίτευξη αυτού του στόχου.

Επίδραση υποθυρεοειδισμού για την άσκηση.

Δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού έως ότου η νόσος εξελίσσεται. Στην πραγματικότητα, εάν αισθάνεστε όλο και περισσότερο κουρασμένοι, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας, μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της πάθησης που αρχικά αγνοείτε. Εκτός από την κόπωση και τη νωθρότητα, άλλα συμπτώματα υποθυρεοειδισμού που μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητά σας για άσκηση περιλαμβάνουν γενική αδυναμία και ακούσια αύξηση του σωματικού βάρους παρά την κανονική δίαιτα και άσκηση που μπορεί να κάνετε. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη, το αποτέλεσμα της οποίας μπορεί να μειώσει το κίνητρο για να συμμετάσχετε σε άσκηση και άλλες συνήθεις δραστηριότητες (1).

Επίδραση υπερθυρεοειδισμού στην άσκηση.

Μια δυνητικά επικίνδυνη εκδήλωση του υπερθυρεοειδισμού που μπορεί να κάνει την άσκηση δύσκολη είναι μια ταχεία αύξηση του καρδιακού ρυθμού, ή ταχυκαρδία, ακόμα και σε κατάσταση ηρεμίας. Η σωματική δραστηριότητα προκαλεί ένα καρδιακό ρυθμό που είναι ήδη πολύ υψηλός για την καρδιά και μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ανοχή στην άσκηση. Ένα άλλο σύμπτωμα μιας υπερδραστηριότητας του θυρεοειδούς αδένα είναι η ακούσια απώλεια βάρους, η οποία μπορεί επίσης να προκαλέσει αδυναμία, κόπωση και μια συνολική μείωση της ικανότητας άσκησης. Μπορεί επίσης να βιώσετε αύξηση στη θερμοκρασία του σώματος σας παραπάνω από το φυσιολογικό. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι ιδρώνετε πολύ περισσότερο από το κανονικό, τόσο σε κατάσταση ηρεμίας όσο και κατά τη διάρκεια της άσκησης. Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί επίσης να προκαλέσει διαταραχές στον ύπνο, όπως αϋπνία. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει την κόπωση και την αδυναμία, η οποία θέτει σε κίνδυνο την ικανότητά σας για άσκηση (2)(3)(4).

  1. El-Haddad, B., El Bizri, I., Kallail, K., Zackula, R. and Hoffman, J. (2012). Fatigue and TSH Levels in Hypothyroid Patients.
  2. "Graves' Disease and the Manifestations of Thyrotoxicosis" - Leslie l. De Groot, Thyroid Disease Manager, Chapter 10 (http://www.thyroidmanager.org/chapter/graves-disease-and-the-manifestations-of-thyrotoxicosis/)
  3. Nordyke RA, Gilbert FI Jr, Harada AS (1988). "Graves' disease. Influence of age on clinical findings". Arch Intern Med. 148 (3): 626. 
  4. Neuromuscular findings in thyroid dysfunction: a prospective clinical and electrodiagnostic study. Duyff RF, Van den Bosch J, Laman DM, van Loon BJ, Linssen WH, J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2000;68(6) 750; Electromyographic and histological findings in the muscles of patients with thyrotoxicosis. HAVARD CW, CAMPBELL ED, ROSS HB, SPENCE AW, Q J Med. 1963;32:145; Electromyography in thyrotoxicosis. Ramsay ID, Q J Med. 1965;34(135) 255.

Πίσω →