Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και Υπερθυροειδισμός10 σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να έχετε πρόβλημα με το θυρεοειδή!

Ενώ περίπου 59 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ πάσχουν από ζητήματα του θυρεοειδή, η μεγάλη πλειοψηφία δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν πρόβλημα. Ωστόσο, όταν ο θυρεοειδής είναι δυσλειτουργικός, μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων της αύξησης του σωματικού βάρους, της  κατάθλιψης, της σεξουαλικής δυσλειτουργίας, των καρδιακών παθήσεων, και της υπερβολικής κόπωσης. Γι 'αυτό είναι ζωτικής σημασίας να καθοριστεί εάν έχετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα κοινά συμπτώματα που μπορεί να υποδεικνύουν μια κατάσταση του θυρεοειδούς.

 1. Κόπωση!

Το αίσθημα εξάντλησης όταν ξυπνάτε, νιώθοντας ότι 8 ή 10 ώρες ύπνου το βράδυ είναι ανεπαρκείς ή δεν είστε σε θέση να λειτουργήσετε όλη την ημέρα χωρίς έναν υπνάκο μπορεί όλα να είναι σημάδια για προβλήματα του θυρεοειδούς. (Με υπερθυρεοειδισμό, μπορεί επίσης να έχετε νυχτερινή αϋπνία). Τα συμπτώματα κόπωσης είναι συνήθως ήπια στην αρχή. Το αναγνωριστικό του κλειδιού του θυρεοειδούς που σχετίζονται με την κόπωση είναι ότι όσο και να κοιμηθείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν μπορείτε να αναπληρώσετε τον ύπνο της.

 1. Αλλαγές στο βάρος!

Εάν έχετε δοκιμάσει κάθε χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά διατροφές, χαμηλή σε υδατάνθρακες, χαμηλή σε θερμίδες δίαιτα με επιτυχία την απώλεια λίγου βάρους, μπορεί να έχετε υποθυρεοειδισμό. Με έναν υπερδραστήριο θυρεοειδή ή υπερθυρεοειδισμό, οι ασθενείς συνήθως δεν μπορούν να αυξήσουν το βάρος τους και δεν έχει σημασία πόσο τρώνε. Αυτό συμβαίνει επειδή ο υπερβολικά ενεργός θυρεοειδής ωθεί μεταβολισμό σε μεγάλη ταχύτητα, προκαλώντας τον οργανισμό να κάψει θερμίδες, όπως τα καύσιμα των πυραύλων. Πολλοί ασθενείς εμφανίζουν επίσης εντυπωσιακή και ανεξήγητη απώλεια βάρους.

 1. Μυϊκός πόνος και πόνος στις αρθρώσεις!

Ανεξήγητα άλγη και πόνοι στους μυς και τις αρθρώσεις (μετά από κάποιο χρονικό διάστημα με σωματική άσκηση) μπορεί να είναι συμπτώματα μιας κατάστασης του θυρεοειδούς. Αυτοί οι πόνοι είναι έντονοι και αδυσώπητοι, παρεμβαίνοντας τις συνήθεις δραστηριότητες και αναστέλλοντας την ικανότητα του ασθενούς να εκτελεί τις κινήσεις και τις δράσεις εντός των φυσιολογικών ορίων της κίνησης. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να εκδηλωθούν ως μυϊκές αδυναμίες, που οδηγούν σε συγκεκριμένες ομάδες μυών να φέρουν ξαφνικά σε θέση κανονικό φόρτο εργασίας. Πόνος, πρήξιμο και ακαμψία μπορεί επίσης να εμφανιστούν σε μύες και αρθρώσεις.

 1. Πρησμένο λαιμό!

Πρήξιμο στο λαιμό ή ένα εμφανώς διευρυμένο θυρεοειδούς που οδηγεί σε πόνο στον αυχένα και χαλικώδη φωνή μπορεί να υποδεικνύει νόσο του θυρεοειδούς. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως «βρογχοκήλη του λαιμού», και τυπικά παρουσιάζετε ως μία εντοπισμένη διεύρυνση στη βάση του λαιμού, που επηρεάζει το δέρμα και τους  περιβάλλοντες ιστούς που προστατεύουν το θυρεοειδή αδένα.

Ωστόσο, η παρουσία μιας βρογχοκήλης του λαιμού δεν αποτελεί απαραίτητα ένδειξη ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με τον ίδιο το θυρεοειδή. Αυτό το είδος της διόγκωσης απλά σημαίνει ότι υπάρχει κάποια υποκείμενη κατάσταση που επηρεάζει το μέγεθος του θυρεοειδούς και προκαλεί την αύξηση του, και εάν αυτό συμβαίνει χωρίς την παρουσία άλλων συμπτωμάτων, μπορεί να μην απαιτεί θεραπεία.

 1. Αλλαγές στα μαλλιά και στο δέρμα!

Τα μαλλιά και το δέρμα συχνά παρουσιάζουν τα πρώτα σημάδια των προβλημάτων του θυρεοειδούς, συμπεριλαμβανομένων συμπτωμάτων όπως ξηρά μαλλιά, απώλεια μαλλιών, φολιδωτό δέρμα, ή υπερβολικά ξηρό δέρμα. Η ρύθμιση της ανάπτυξης των μαλλιών εξαρτάται πραγματικά από την εύρυθμη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, και προβλήματα με τη λειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση της κεφαλής σε άνδρες και γυναίκες, καθώς και απώλεια των τριχών του σώματος. Ο θυρεοειδής ρυθμίζει επίσης την παραγωγή των ορμονών που παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του υγιούς δέρματος. Όταν ο θυρεοειδής υπολειτουργεί ή είναι υπερδραστήριος, αυτές οι ορμόνες δεν έχουν παραχθεί στις κατάλληλες ποσότητες, και το τελικό αποτέλεσμα είναι αξιοσημείωτες αλλαγές στο δέρμα.

 1. Διαταραχές στο έντερο!

Τόσο ο υποθυρεοειδισμός και ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, καθώς και οι δύο συνθήκες επηρεάζουν την ικανότητα του σώματος να αφομοιώσει τα τρόφιμα και να παράγει απόβλητα. Οι άνθρωποι που πάσχουν από υπολειτουργία του θυρεοειδούς συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις κινήσεις του εντέρου, με αποτέλεσμα τη χρόνια δυσκοιλιότητα. Οι κινήσεις του εντέρου μπορεί επίσης να είναι επώδυνες και να προκαλέσουν πρόσθετα προβλήματα όπως αιμορροΐδες.

Για τα άτομα με υπερθυρεοειδισμό, οι κινήσεις του εντέρου μπορεί να γίνουν πιο συχνές και πιο επιτακτικές. Διάρροια μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί.

 1. Ανωμαλίες της έμμηνου ρύσης!

Τόσο η υπολειτουργία όσο και υπερδραστηριότητα του θυρεοειδούς μπορεί να διαταράξει την έμμηνο ρύση των γυναικών. Οι γυναίκες με υπολειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να εμφανίσουν ελαφρύτερη από την κανονική περίοδο, και μπορεί επίσης να χάσουν περιόδους. Από την άλλη πλευρά, ο υπερδραστήριος θυρεοειδής μπορεί να προκαλέσει βαρύτερη από τις κανονικές περιόδους, ή περιόδους που διαρκούν αρκετές ημέρες περισσότερο από το κανονικό.

 1. Κατάθλιψη!

Κατάθλιψη ή αγχώδεις διαταραχές μπορεί να αναφέρονται στη νόσο του θυρεοειδούς, αν και αυτά τα συμπτώματα δεν είναι συνήθως αρκετά από μόνα τους για να δικαιολογήσουν μια διάγνωση. Αυτά τα ψυχιατρικά συμπτώματα και οι διαταραχές διάθεσης μπορεί να παρουσιαστούν σε μια γενικευμένη ή οξεία κατάσταση. Με άλλα λόγια, οι ασθενείς μπορεί να βυθιστούν αργά σε παρατεταμένες περιόδους ήπιας έως σοβαρής κατάθλιψης, ή θα μπορούσαν να εμφανίσουν μη αναμενόμενα, ξαφνικά και έντονα ξεσπάσματα, όπως κρίσεις πανικού. Οι ανισορροπίες διάθεσης συνδέονται πιο συχνά με υπολειτουργία του θυρεοειδούς. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να συνοδεύονται από ένα γενικό αίσθημα αδιαθεσίας ή λήθαργο, αδυναμία ή έλλειψη επιθυμίας να επικεντρωθεί, ή ένα αίσθημα ψυχικής νωθρότητας.

 1. Σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα!

Η αδυναμία ή το μυρμήγκιασμα στα χέρια, τους καρπούς  και τα πόδια είναι ένα σημάδι του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα, ένα κοινό σημάδι για αδιάγνωστο πρόβλημα με το θυρεοειδή. Ενώ σημαντικός αριθμός ασθενών βιώνουν αυτά τα συμπτώματα, πολλοί γιατροί και ακόμα και οι ειδικοί δεν έχουν επίγνωση των ισχυρών δεσμών μεταξύ των προβλημάτων του θυρεοειδούς και του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα.  Η θεραπεία για το σύνδρομο του θυρεοειδούς που σχετίζονται με τον καρπιαίο σωλήνα είναι η ίδια όπως και για το σύνδρομο άγχους ή τραυματισμού που σχετίζονται με καρπιαίου σωλήνα. Εργονομικές βελτιώσεις, τιράντες καρπού, φυσική θεραπεία, εξειδικευμένα σχήματα άσκησης και αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν όλα να συστηθούν.

 1. Οικογενειακό ιστορικό!

Αν έχετε οικογενειακό ιστορικό ενοχλητικών αδένων ή «βρογχοκήλης» μπορείτε να περιμένετε τα προβλήματα του θυρεοειδούς. Η ασθένεια πιστεύεται ότι έχει μια ισχυρή γενετική συνιστώσα, και θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αν έχετε ένα στενό συγγενή που αναπτύσσει μια υπερδραστηριότητα ή υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Επιπλέον παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν οικογενειακό ιστορικό αυτοάνοσων διαταραχών, καθώς και η ηλικία και το φύλο. Οι γυναίκες έχουν προβλήματα του θυρεοειδούς συχνότερα από τους άνδρες, και η πλειονότητα των περιπτώσεων εμφανίζεται σε ασθενείς οι οποίοι είναι άνω των 50 ετών.

Αναζητήστε μια ολοκληρωμένη επαγγελματική και λειτουργική διατροφή για βοηθήσετε το θυρεοειδή αδένα , στο Διατολογικό μας Κέντρο «Χαριστού Ιουλία» για να σας βοηθήσουμε, να σας καθοδηγήσουμε, ή να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο - δίαιτα για την μείωση του λιπώδους ιστού, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

 1. AskMayoExpert. Hypothyroidism. Rochester, Minn.: Mayo Foundation for Medical Education and Research; 2015.
 2. Skugor, M. The Overactive Thyroid:  Hyperthyroidism. In: The Cleveland Clinic Guide to Thyroid Disorders. New York: Kaplan Publishing; 2009:49-67.
 3. AACE Thyroid Task Force. American Association of Clinical Endocrinologists Medical Guidelines for Clinical Practice for the Evaluation and Treatment Of Hyperthyroidism and Hypothyroidism. Endocr Pract. 2002;8(6):457-469.

Πίσω →