Πολλοί άνθρωποι με σκλήρυνση κατά πλάκας χρησιμοποιούν τη διατροφή ως μορφή συμπληρωματικής ιατρικής, καθώς έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης-εξάπλωσης και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την ασθένεια, σύμφωνα με υποστηρικτές της διατροφής.

Τι περιλαμβάνει αυτή η διατροφή;

  • Λίπη

Επειδή τα φυτικά έλαια όπως το ελαιόλαδο, το σογιέλαιο και το έλαιο κανόλα περιέχουν κυρίως ακόρεστα λίπη, περιλαμβάνονται στην τακτική δίαιτα. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ακόρεστα λιπαρά, δεν συνιστάται καρύδα και φοινικέλαιο, λαρδί (χοιρινό λίπος), βούτυρο, μαργαρίνη και υδρογονωμένα έλαια. Μπορούν επίσης να συμπεριληφθούν τα σνακ, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα καρύδια. Πρέπει όμως να μετρηθούν στο συνολικό ημερήσιο ποσοστό λίπους του ατόμου.

  • Φρούτα και λαχανικά

Στην τακτική δίαιτα επιτρέπονται όλα τα φρούτα και τα λαχανικά. Τουλάχιστον δύο μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Φρούτα όπως τα αβοκάντο και οι ελιές που περιέχουν φυσικά λιπαρά θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο ημερήσιο συνολικό λίπος.

  • Κρέατα και πουλερικά

Ένα άτομο που ακολουθεί τη δίαιτα δεν πρέπει να τρώει κόκκινο κρέας ή χοιρινό κρέας κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους. Μετά από αυτό, μια φορά την εβδομάδα, τρείς μερίδες κόκκινου κρέατος μπορούν να καταναλωθούν. Στη διατροφή επιτρέπονται τα άπαχα κοτόπουλα και το κρέας γαλοπούλας χωρίς την πέτσα. Συνιστάται, ωστόσο, να μην τρώτε επεξεργασμένα πουλερικά ή πουλερικά σκούρου κρέατος.

  • Ψάρια

Επιτρέπονται τα λευκά ψάρια και τα οστρακοειδή. Ωστόσο, σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη, τα οστρακοειδή δεν πρέπει να περιλαμβάνονται. Λιπαρά ψάρια όπως ο τόνος και ο σολομός πρέπει να αποφεύγονται.

  • Γαλακτοκομικά και αυγά

Δεν υπάρχουν περιορισμοί στα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, όπως το γάλα, το γιαούρτι και τα τυριά. Όσο για τα αυγά, θα πρέπει να καταναλώνεται μόνο ένα ολόκληρο αυγό την εβδομάδα και όχι περισσότερο από τρεις φορές το μήνα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά που περιέχουν οι κρόκοι των αυγών.

  • Προϊόντα σιτηρών

Συνιστάται να καταναλώνονται έως και τέσσερις μερίδες την ημέρα. Αυτό περιλαμβάνει δημητριακά, ζυμαρικά, ρύζι και ψωμιά. Προτιμώνται τα προϊόντα ολικής αλέσεως.

  • Καφεΐνη και αλκοόλ

Τα καφεϊνούχα ροφήματα περιορίζονται σε τρία φλιτζάνια ημερησίως, ενώ το ποτό ή το κρασί μέχρι ένα ποτήρι την ημέρα.

  • Συμπληρώματα

Για τα άτομα που ακολουθούν αυτή τη διατροφή, συνιστώνται ειδικά συμπληρώματα βιταμινών και ανόργανων συστατικών.

Πίσω →