Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και ΨωρίασηΤροφές που πρέπει να αποφεύγετε εάν έχετε ψωρίαση

Πολλές από τις τροφές οι οποίες έχουν πολλές θερμίδες και μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους, σακχαρώδη διαβήτη και καρδιακές παθήσεις είναι επίσης φλεγμονώδεις. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες φλεγμονωδών τροφών που μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της ψωρίασης.

  • Αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ κάνει το συκώτι σας να λειτουργεί έντονα. Πρέπει να παράγει χημικές ουσίες για να μεταβολίσει το αλκοόλ, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια φλεγμονή εάν πίνετε πολύ ή τακτικά. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να βλάψει τα καλά βακτήρια στο έντερο σας, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή στο κόλον και το έντερό σας.

  • Γαλακτοκομικά

Πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή. Τα προϊόντα που περιέχουν αγελαδινό γάλα περιέχουν επίσης καζεΐνη, μια πρωτεΐνη που μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να χωνέψουν. Τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη δεν έχουν αρκετή ποσότητα από το πεπτικό ένζυμο λακτάση. Ο χρόνιος γαστρεντερικός ερεθισμός από αυτές τις καταστάσεις μπορεί να επιδεινώσει τη φλεγμονή. Για μερικούς ανθρώπους, τα συμπτώματα της ψωρίασης βελτιώνονται όταν αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

  • Τρόφιμα που περιέχουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες (όπως το λευκό ψωμί και τα ζυμαρικά) έχουν μειωμένη περιεκτηκότητα σε φυτικές ίνες και παράλληλα τείνουν να περιέχουν περισσότερη ζάχαρη, η οποία μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες αυξάνουν επίσης τα τελικά προϊόντα γλυκοζυλίωσης, τα οποία είναι ουσίες στο αίμα που μπορούν να οδηγήσουν σε φλεγμονή.

  • Τροφές με κορεσμένα λιπαρά και τρανς λιπαρά

Τα λίπη στο κόκκινο κρέας, στο τυρί, στα τηγανητά, στη μαργαρίνη και σε πολλά επεξεργασμένα σνακ είναι γνωστό ότι προκαλούν φλεγμονή στο σώμα. Αυτά τα λίπη αυξάνουν την ποσότητα της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) στο αίμα σας, που ονομάζεται επίσης «κακή χοληστερόλη». Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ του υπερβολικού λίπους στο σώμα και της εμφάνισης ψωρίασης καθώς και επιδείνωσης των συμπτωμάτων της.

  • Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη

Τα πρόσθετα σάκχαρα στα αναψυκτικά, στους χυμούς φρούτων, στις καραμέλες, στα αρτοσκευάσματα και σε άλλα γλυκά διαφέρουν από τα φυσικά σάκχαρα σε τρόφιμα όπως τα φρούτα. Το σώμα μας παράγει ινσουλίνη για να επεξεργαστεί τη ζάχαρη, αλλά η υπερβολική ζάχαρη αναγκάζει το σώμα μας να αποθηκεύσει αυτή την επιπλέον ενέργεια στα λιπώδη κύτταρα και να προκαλέσει φλεγμονή του λιπώδους ιστού. Τα τρόφιμα με πολλά πρόσθετα σάκχαρα μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε αυξημένα επίπεδα φλεγμονωδών πρωτεϊνών που ονομάζονται κυτοκίνες. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα τεχνητά γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε χρόνια φλεγμονή.

  • Τροφές που περιέχουν γλουτένη

Έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα με ψωρίαση τείνουν να έχουν υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης κοιλιοκάκης. Σε άτομα με κοιλιοκάκη, η γλουτένη πυροδοτεί μια αυτοάνοση απόκριση που προκαλεί το σώμα να επιτεθεί στους ιστούς του λεπτού εντέρου. Τα άτομα με κοιλιοκάκη πρέπει να αποφεύγουν εντελώς τη γλουτένη. Επίσης ορισμένα άτομα με ψωρίαση, ακόμα και αν δεν έχουν κοιλιοκάκη, έχουν διαπιστώσει ότι η μείωση της γλουτένης στη διατροφή τους φαίνεται να μειώνει τις εξάρσεις της ψωρίασης.

Πίσω →