Η αντίληψη ότι η ζάχαρη συμβάλλει στη  σήψη των δοντιών δεν είναι καινούρια, υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι όλοι οι ζυμώσιμοι υδατάνθρακες και όχι μονό η ζάχαρη αποτελούν τροφές που προκαλούν σήψη των δοντιών . Οι ζυμώσιμοι υδατάνθρακες είναι όλα τα ζάχαρα και τα περισσότερα μαγειρεμένα άμυλα , όπως ψωμί , οι πατάτες, τα κράκερ και τα τσιπς .

Επειδή οι υδατάνθρακες αποτελούν σημαντικό μέρος μίας υγιεινής διατροφής , μην τους μειώνετε .Η φροντίδα των δοντιών σας δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τρωτέ παγωτό , κέικ , πίτες ή καραμέλες.  Η ποσότητα της ζάχαρης που τρωτέ είναι λιγότερο σημαντική από το πώς και ποτέ την τρωτέ . Τα γλυκά που καταναλώνονται μεταξύ των γευμάτων είναι πολύ βλαβερά από αυτά που τρώγονται αμέσως μετά από ένα γεύμα .

Προσπαθήστε να ενσωματώσετε τις ακόλουθες στρατηγικές στις διατροφικές σας συνήθειες και αυτές των παιδιών σας :

Αποφύγετε να μασάτε ελαστικές , κολλώδεις , ζαχαρούχες τροφές , ιδιαιτέρα στα πρόχειρα γεύματα.

Τροφές όπως καραμέλες , καραμελωμένα αμύγδαλα , ξηρά δημητριακά, ψωμί , σταφίδες και ξηρά φρούτα που κολλάνε στα δόντια σας. Όταν τα τρωτέ , προσπαθήστε να πλένετε τα δόντια σας το πολύ μέχρι 20 λεπτά αργότερα . Η παραγωγή οξέος από τα βακτηρία που διευκολύνουν τη σήψη των δοντιών είναι πιο ενεργή μετά από αυτό το χρόνο . Αν δεν μπορείτε να τα πλύνετε τα δόντια σας , ξεπλύνετε το στόμα με νερό .

Επιλέξτε τα πρόχειρα γεύματα σας προσεκτικά .

Η κατανάλωση μικρών  γευμάτων που ευνοούν τη σήψη των δοντιών είναι χειρότερη από την κατανάλωση επιδορπίων κατά τη διάρκεια των γευμάτων . Κατανάλωση μικρών γευμάτων καθ` όλη τη διάρκεια της ημέρας επιτρέπει στα βακτηρία να παράγουν μια συνεχομένη ποσότητα οξέος πάνω στα δόντια σας. Μην πίνετε συνεχώς ζαχαρούχα ποτά , μην μασάτε τσίχλα με ζάχαρη και μην πιπιλάτε σκληρές καραμέλες , μέντες για την αναπνοή με ζάχαρη ή σταγόνες για το βήχα με ζαχαρη.

Αν μασάτε τσίχλα ή τρωτέ καραμέλες , επιλέξτε αυτές που δεν έχουν ζάχαρη . Τα προϊόντα που δεν περιέχουν ζάχαρη περιέχουν συνήθως ξυλιτολη ή ασπαρταμη , που μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση των βακτηριών που χάνουν  τα δόντια . Μερικές περιέχουν μια ουσία που προσθέτει ασβέστιο και φωσφορικά άλατα στα δόντια .

Mη δίνετε στα μωρά, πριν κοιμηθούν, το μπουκάλι με γάλα ή χυμό.

  • Ακόμα και τα μωρά κινδυνεύουν από την σήψη των δοντιών και το γάλα και ο χυμός περιέχουν και τα δυο ζάχαρα.  
  • Αν το μωρό σας χρειάζεται ένα μπουκάλι , για να ηρεμήσει , γεμιστέ το με νερό .
  • Αν δώσετε γάλα ή χυμό ενώ κοιμάται μετά δώστε τουλάχιστον νερό.
  • Μην επιτρέπετε  στο μωρό σας να πίνει από το μπουκάλι , όσο είναι ξαπλωμένο , γιατί αυτό μπορεί να απόφραξη των ευσταχιανών σαλπίγγων και να αυξήσει τον κίνδυνο του παιδιού σας για λοιμώξεις των αφτιών . 

Πίσω →