Μπορεί η ζάχαρη να είναι αγαπημένο τρόφιμο από πολλούς, αλλά πιθανότατα μπορεί να βλάψει τα αυτιά μας και να προκαλέσει εμβοές.

Για να το καταλάβουμε αυτό, θα εξετάσουμε πώς επηρεάζεται το σάκχαρο στο αίμα μας από αυτά που τρώμε. Το σώμα μας διασπά τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη. Η γλυκόζη είναι μια μορφή ζάχαρης. Όταν η ινσουλίνη, μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας, απελευθερώνεται και αλληλεπιδρά με τα κύτταρα του σώματός μας, το σάκχαρο στο αίμα μας εισέρχεται στα κύτταρα. Αυτά τα κύτταρα χρησιμοποιούν στη συνέχεια το σάκχαρο για να δημιουργήσουν ενέργεια και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Αυτή είναι μια φυσιολογική διαδικασία που είναι απαραίτητη για πολλά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του εσωτερικού αυτιού, το οποίο απαιτεί σταθερή παροχή οξυγόνου και γλυκόζης.

Η κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να επιτρέψει σε αυτή τη γλυκόζη να εισέλθει στο αίμα μας πιο γρήγορα. Αυτοί οι τύποι υδατανθράκων ονομάζονται «απλοί υδατάνθρακες» και είναι πιο εύκολο να επεξεργαστούν στο σώμα από άλλα τρόφιμα. Με την πάροδο του χρόνου, τα κύτταρα μπορούν να αναπτύξουν αντίσταση σε αυτό που προορίζεται να κάνει η ινσουλίνη, που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί περισσότερη ινσουλίνη για να επιτευχθούν οι ίδιοι στόχοι όπως πριν.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κάτι που ονομάζεται υπερινσουλιναιμία. Αυτή είναι μια προσωρινή κατάσταση όταν έχετε υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα σας. Εάν η υπερινσουλιναιμία συνεχιστεί, το πάγκρεας σας μπορεί να μην είναι σε θέση να παράγει όση ινσουλίνη απαιτεί το σώμα σας και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη.

  • Τι κάνει η ζάχαρη στα αυτιά και βουίζουν;

Η αντίσταση στην ινσουλίνη και η υπερινσουλιναιμία μπορεί να κάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να παραμείνουν υψηλά, καθώς τα σάκχαρα δεν μπορούν εύκολα να εισέλθουν στα κύτταρά σας. Η υψηλή ποσότητα σακχάρου στο αίμα σας μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία και τα ακουστικά νεύρα και μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά την παροχή οξυγόνου στο εσωτερικό αυτί, προκαλώντας παρεμβολές στις διάφορες λειτουργίες του.

Η υπερινσουλιναιμία μπορεί επίσης να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το εσωτερικό του αυτιού ρυθμίζει τις κατάλληλες ποσότητες καλίου και νατρίου στο υγρό του. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη λειτουργία των κυττάρων που βοηθούν στη μεταφορά του ήχου στο ακουστικό νεύρο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μειωμένη λειτουργία αυτών των κυττάρων, η οποία μπορεί επίσης να προκαλέσει εμβοές. Εν ολίγοις, η αντίσταση στην ινσουλίνη ή η υπερινσουλιναιμία μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε εμβοές για μια χρονική περίοδο.

  • Τι γνωρίζουμε για τη ζάχαρη, την ακοή και τις εμβοές;

Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της απώλειας ακοής και των αυξημένων επιπέδων σακχάρου στο αίμα, με τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη ή προδιαβήτη να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για ακουστικά προβλήματα, ειδικά όταν αυτές οι καταστάσεις δεν αντιμετωπίζονται. Οι διαβητικοί έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν απώλεια ακοής σε σύγκριση με τους μη διαβητικούς της ίδιας ηλικίας και αυτοί με προδιαβήτη έχουν 30% μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με εκείνους με φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Οι διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα, τόσο υψηλά όσο και χαμηλά, μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα στο αυτί, με πιθανή συνέπεια την εξασθένηση της ακοής.

  • Η κατανάλωση ζάχαρης θα προκαλέσει εμβοές;

Βραχυπρόθεσμα, η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων ζάχαρης δεν θα προκαλέσει απαραίτητα άμεσες ή μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στα αυτιά ή στις εμβοές. Ωστόσο, η κατανάλωση γλυκών μπορεί να προκαλέσει γρήγορη, προσωρινή αύξηση του σακχάρου στο αίμα σε μερικούς ανθρώπους. Αυτό ισχύει ακόμα κι αν δεν γνωρίζουν ότι έχουν προβλήματα με την ινσουλίνη ή το σάκχαρο του αίματος. Αυτή η αύξηση του σακχάρου στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινές επιπτώσεις στις δομές στο εσωτερικό αυτί, που μπορεί να οδηγήσει σε εμβοές. Ευτυχώς, είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για βραχύβιες εμβοές χωρίς μόνιμες επιπτώσεις.

Επομένως, μπορεί να έχετε την περιστασιακή κατανάλωση γλυκών χωρίς να ανησυχείτε ότι είναι πιθανό να προκαλέσει παρατεταμένη αλλαγή στις εμβοές σας. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η ισορροπία είναι το κλειδί. Μπορεί να υπάρχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης που μπορεί να επηρεάσουν τόσο την ακοή σας όσο και τις εμβοές. Αυτό συμβαίνει μέσω διεργασιών που σχετίζονται με την υπερινσουλιναιμία και τον διαβήτη.

Πίσω →