Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 είναι πιο διαδεδομένη σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω. Έχετε ακούσει ένα κουδούνισμα στο αυτί σας; Θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι σας λείπει κάποιο θρεπτικό συστατικό.

 

Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται σε αρκετά τρόφιμα. Κανονικά, οι πρωτεΐνες απορροφώνται στο έντερο για να χρησιμοποιηθεί από τον οργανισμό. Ωστόσο, εάν έχετε κουδούνισμα στο αυτί σας, μπορεί να υπάρχει πρόβλημα.

Το κουδούνισμα στο αυτί είναι γνωστό ως εμβοές. Ο ήχος έχει περιγραφεί ως βουητό, σφύριγμα, ή παλμό.

Είναι πιθανό να ακούσετε αυτούς τους θορύβους, που μπορεί να έρχονται και να φεύγουν, στο ένα ή και στα δύο αυτιά.Οι εμβοές θα μπορούσαν να είναι ένα νευρολογικό σύμπτωμα αναιμίας - μια κατάσταση που εμποδίζει ένα άτομο να απορροφήσει τη βιταμίνη Β12 από τη διατροφή του.

Τα άτομα με αυτοάνοση γαστρίτιδα δεν έχουν την απαραίτητη πρωτεΐνη (Μ) για να απορροφήσουν τη βιταμίνη Β12.

Η πρωτεΐνη αυτή παράγεται από τα βρεγματικά κύτταρα που βρίσκονται στην επένδυση του στομάχου.

Τα βρεγματικά κύτταρα δημιουργούν επίσης υδροχλωρικό οξύ, το οποίο επιτρέπει την απελευθέρωση της Β12 από την τροφή ενώ ο εγγενής παράγοντας (Μ) επιτρέπει την απορρόφηση. Το γαστρικό οξύ ρυθμίζεται με συστήματα ανάδρασης για να αυξηθεί η παραγωγή όταν χρειάζεται, όπως μετά από ένα γεύμα.

Όταν το σώμα παράγει αντισώματα που επιτίθενται στα βρεγματικά κύτταρα, ο ενδογενής παράγοντας και το υδροχλωρικό οξύ δεν είναι άμεσα διαθέσιμα.

Η βιταμίνη Β12 προέρχεται από ζωικά προϊόντα, όπως το τυρί, τα ψάρια, τα αυγά, τα οστρακοειδή και το κρέας. Αλλά όταν ένα άτομο έχει κακοήθη αναιμία, ο οργανισμός σιγά σιγά γίνεται ανεπαρκής σε θρεπτικά συστατικά. Αυτό οδηγεί σε παραμορφωμένα ερυθρά αιμοσφαίρια, πιθανότατα λυγισμένα εκτός σχήματος και μεγάλα. Το περίεργο σχήμα θα περιορίσει την ικανότητα των ερυθρών αιμοσφαιρίων να μεταφέρουν οξυγόνο.

 

Πίσω →