Ένας αυξανόμενος όγκος στοιχείων υποδεικνύει ότι η αναιμία και η απώλεια ακοής συνδέονται ιδιαίτερα για έναν κοινό τύπο αναιμίας που συνδέεται με χαμηλά επίπεδα σιδήρου.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, τα άτομα με σιδηροπενική αναιμία είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν απώλεια ακοής σε σχέση με τα άτομα χωρίς διαταραχή του αίματος.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2017, δεν σχεδιάστηκε για να αποδείξει ότι η σιδηροπενική αναιμία προκαλεί απώλεια ακοής, παρά μόνο ότι υπήρχε σχέση μεταξύ των δύο. Ωστόσο, παλαιότερες μελέτες έχουν εντοπίσει ανάλογη συσχέτιση.

  • Γιατί η σιδηροπενική αναιμία συνδέεται με την απώλεια ακοής;

Ο σίδηρος βοηθά τα κύτταρα του αίματος να μεταφέρουν οξυγόνο από τους πνεύμονες στο σώμα. Εάν δεν λαμβάνετε αρκετό σίδηρο, τα κύτταρα σας δεν μπορούν να παραδώσουν σωστά το οξυγόνο. Το εσωτερικό των αυτιών σας απαιτεί μια πλούσια σε οξυγόνο, υγιή παροχή αίματος για να λειτουργήσει κανονικά.

  • Μπορεί η αναιμία να προκαλέσει εμβοές (βουητό στα αυτιά);

Χωρίς αρκετό σίδηρο, οι αρτηρίες του σώματος πρέπει να αντλούν πιο έντονα για να προσφέρουν περισσότερο αίμα. Επειδή τα αυτιά είναι πολύ ευαίσθητα στις αλλαγές στη ροή του αίματος, μπορεί να το ακούσετε αυτό να συμβαίνει. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ακούγεται σαν έναν καρδιακό παλμό, γνωστό ως παλμικές εμβοές. Εάν σας συμβούν παλμικές εμβοές, αναφέρετέ το στο γιατρό σας, καθώς αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει σοβαρά καρδιακά προβλήματα.

Υπάρχουν αναφορές για άτομα των οποίων οι εμβοές εξαφανίστηκαν μόλις ανακαλύφθηκε και αντιμετωπίστηκε η αναιμία τους.

  • Ποιος πάσχει από σιδηροπενική αναιμία;

Οι περισσότεροι άνθρωποι με αυτόν τον τύπο αναιμίας δεν έχουν συμπτώματα, αλλά ο χρόνιος χαμηλός σίδηρος μπορεί να προκαλέσει κόπωση, δύσπνοια ή πόνο στο στήθος.

Οποιοσδήποτε μπορεί να αναπτύξει σιδηροπενική αναιμία, αν και η πάθηση είναι πιο συχνή στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας λόγω του αίματος που χάνεται κατά την έμμηνο ρύση. Οι αλλαγές στο αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν επίσης να προκαλέσουν αναιμία. Σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, η απώλεια αίματος είναι μια κοινή αιτία, συνήθως από προβλήματα με το γαστρεντερικό σύστημα.

Για τους περισσότερους ανθρώπους που είναι κατά τα άλλα υγιείς, η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής παρέχει στον οργανισμό επαρκή παροχή σιδήρου. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο περιλαμβάνουν κόκκινο κρέας, χοιρινό και πουλερικά, θαλασσινά, φασόλια, μπιζέλια, σκούρα φυλλώδη λαχανικά, αποξηραμένα φρούτα και δημητριακά και ζυμαρικά εμπλουτισμένα με σίδηρο.

Πίσω →