Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και ΟστεοαρθρίτιδαΠοιοι διατροφικοί παράγοντες επηρεάζουν την οστεοαρθρίτιδα

 H Διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα.

Το υπερβολικό βάρος μπορεί να κάνει τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας χειρότερα, αφού ασκείται έντονη μηχανική πίεση που καταπονεί τις αρθρώσεις. Επίσης, αυξάνει τα επίπεδα της φλεγμονής, προκαλώντας μεγαλύτερο πόνο στις αρθρώσεις επιταχύνοντας την εξέλιξη της νόσου.

 

Ο τύπος των λιπών και ελαίων μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα της φλεγμονής και του πόνου. Η αναλογία των διαιτητικών ωμέγα-6 έως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχει προταθεί ότι σχετίζονται με την ΟΑ επειδή είναι πρόδρομες ουσίες των προφλεγμονωδών (προάγουν τη φλεγμονή) και αντιφλεγμονώδη εικοσανοειδών και κυτοκίνες, αντίστοιχα.

 

Ασβέστιο. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, σημαντικό για τη διατήρηση υγιών οστών. Τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα, βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης οστεοπόρωσης, όπου τα οστά γίνονται εύθραυστα και ευπαθή και έχουν την τάση να πάθουν εύκολα κάταγμα. Ως εκ τούτου, η διατροφική πρόσληψη σε ασβέστιο πρέπει να είναι επαρκής. Η καλύτερη πηγή ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά όπως γάλα, τυρί και γιαούρτι. Συνιστάται από τους ενήλικες κατανάλωση τουλάχιστον 3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα κατά προτίμηση μειωμένων σε λιπαρά.

 

Βιταμίνη D. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η οστεοαρθρίτιδα αναπτύσσεται γρηγορότερα σε άτομα που έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Πιστεύεται ότι μειώνει τη φθορά του αρθρικού χόνδρου ενώ είναι σημαντικό στοιχείο για την απορροφήση του ασβεστίου. Η βιταμίνη D βρίσκεται μόνο σε ένα μικρό αριθμό τροφίμων, όπως η μαργαρίνη, τα αυγά, τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα. Ακόμα η βιταμίνη D μπορεί να παραχθεί στο σώμα όταν το δέρμα εκτίθεται στο φως του ήλιου. Συνιστάται παραμονή στο φως του ήλιου για περίπου 10 λεπτά κάθε μέρα ώστε να υπάρχει επαρκής παραγωγή βιταμίνης D.

 

Βιταμίνη C. είναι σημαντική για την ανάπτυξη χόνδρου. Ανεπάρκεια της βιταμίνης C μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη αδύναμων χόνδρου. Η βιταμίνη C είναι ευρέως διαθέσιμη σε εσπεριδοειδή.

 

Πίσω →