Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και ΟιστρογόναΤα οιστρογόνα παίζουν ρόλο στην διατήρηση της μυϊκής δύναμης

Όταν σκεφτόμαστε μυϊκή δύναμη - σκεφτόμαστε ότι η τεστοστερόνη είναι η ορμόνη που την ενισχύει. Πράγματι, η τεστοστερόνη προάγει την ανάπτυξη των μυών και την ανάπτυξη της αντοχής ενισχύοντας τη σύνθεση των μυϊκών πρωτεϊνών. Ωστόσο, οι γυναίκες έχουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης σε σχέση με τους άνδρες. Ο λόγος για τον οποίο οι γυναίκες έχουν τεστοστερόνη είναι ότι οι ωοθήκες και τα επινεφρίδια τους παράγουν ένα μικρό ποσό. Αντίθετα, η μεγαλύτερη παραγωγή τεστοστερόνης στους άνδρες προέρχεται από τους όρχεις.

Σε αντίθεση με τους άνδρες, οι γυναίκες έχουν ωοθήκες που παράγουν οιστρογόνα.. Τα οιστρογόνα είναι επίσης σημαντικά για τη γονιμότητα ,την κανονικη λειτουργία του καταμήνιου κύκλου και για τη διατήρηση της οστικής μάζας. Πριν από την εμμηνόπαυση, τα επίπεδα οιστρογόνων ποικίλουν ανάλογα με τον καταμήνιο κύκλο, πέφτο ντας στο χαμηλότερο επίπεδο ακριβώς πριν από την εμμηνόρροια. Μετά την εμμηνόπαυση, η παραγωγή οιστρογόνων από τις ωοθήκες σταματά.

Όπως γνωρίζετε, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες χάνουν το μέγεθος και την μυική τους δύναμη με την ηλικία, ενώ στις γυναίκες η απώλεια μυϊκής δύναμης επιταχύνει μετά την εμμηνόπαυση, που αντιστοιχεί στον χρόνο πτώσης των οιστρογόνων. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι γυναίκες και οι άνδρες έχουν περίπου παρόμοια μυϊκή δύναμη στα πόδια, αλλά αυτό αλλάζει μετά την εμμηνόπαυση καθώς οι γυναίκες χάνουν τη δύναμή τους με ταχύτερο ρυθμό. Δεδομένου ότι τα οιστρογόνα παράγονται από τις ωοθήκες και οι ωοθήκες σταματούν να λειτουργούν μετά την εμμηνόπαυση, είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί οι γυναίκες είναι ελλειμματικές από οιστρογόνα μετά την εμμηνόπαυση. Ακόμη και μετά την εμμηνόπαυση, οι περισσότερες γυναίκες παράγουν κάποια οιστρογόνα, καθώς η τεστοστερόνη που παράγεται από τα επινεφρίδια μπορεί να μετατραπεί σε οιστρογόνο.

Μια ακόμα ένδειξη που υποδηλώνει ότι τα οιστρογόνα παίζουν ρόλο στη μυϊκή δύναμη –είναι ότι οι γυναίκες που λαμβάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης βασισμένη σε οιστρογόνα δεν βιώνουν τον ίδιο βαθμό απώλειας μυικής δύναμης μετά την εμμηνόπαυση, όπως οι γυναίκες που πλησιάζουν την εμμηνόπαυση φυσικά.

 Επιπλέον, μελέτες σε τρωκτικά δείχνουν ποντίκια στα οποία έχουν αφαιρέσει τις ωοθήκες έχουν μυς των ποδιών 10 έως 20% ασθενέστερους από τους ποντικούς που διατηρούν τις ωοθήκες τους και την ικανότητα να παράγουν οιστρογόνα

Η έρευνα υποδηλώνει ότι το οιστρογόνο ενισχύει την ικανότητα των μυών να παράγουν δύναμη όχι αυξάνοντας το μέγεθος του μυός αλλά βελτιώνοντας την ΠΟΙΟΤΗΤΑ του μυϊκού ιστού, πιθανώς από την επίδρασή του στην μυϊκή πρωτεΐνη μυοσίνη. Η μυοσίνη είναι μία από τις δύο πρωτεΐνες, η ακτίνη είναι η άλλη, που εμπλέκεται άμεσα στη συστολή των μυών.

Ενισχύουν τα οιστρογόνα την αποκατάσταση μυών;

Μετά από μια προπόνηση αντοχής, οι μύες χρειάζονται χρόνο για να ανακάμψουν. Γι 'αυτό δεν πρέπει να εργάζεστε στην ίδια μυική ομάδα για τουλάχιστον 48 ώρες. Κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης και της περιόδου αποκατάστασης μεταξύ των προπονήσεων, οι μύες περνούν από μια διαδικασία επισκευής που είναι σημαντική για την ανάπτυξη των μυών. Είναι ενδιαφέρον ότι τα οιστρογόνα φαίνεται να μειώνουν την ποσότητα των μυϊκών βλαβών που συμβαίνουν σε μια προπόνηση. Πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό;

Σύμφωνα με την έρευνα, τα oiστρογόνα δρούν ως αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στη μείωση της μυϊκής φλεγμονής. Βοηθούν επίσης στη σταθεροποίηση των μεμβρανών των μυϊκών κυττάρων.Με βάση την τρέχουσα έρευνα, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα οιστρογόνα διεγείρουν ή παρεμβαίνουν στην ανάπτυξη των μυών, μόνο ότι βοηθούν στην πρόληψη της μυϊκής ατροφίας και διατηρούν τη μυϊκή δύναμη.

Ένας τρόπος που φαίνεται να διατηρεί τη μυϊκή δύναμη και το μέγεθος είναι με την ενεργοποίηση δορυφορικών κυττάρων. Αυτά είναι κύτταρα που εμπλέκονται άμεσα στην υπερτροφία. Σε απάντηση στην πίεση της προπόνησης, τα δορυφορικά κύτταρα συγχωνεύονται με τα μυϊκά κύτταρα και παραχωρούν τους πυρήνες και τις πρωτεΐνες στα κύτταρα, δίνοντάς τους έτσι τη δυνατότητα να συστέλλονται με μεγαλύτερη δύναμη. Μπορεί επίσης να αναμένετε ότι αυτό θα αποτελέσει κίνητρο για την ανάπτυξη των μυών.

Συμπερασματικά

Τα οιστρογόνα παίζουν ρόλο στην διατήρηση της μυϊκής δύναμης. Επιπλέον, ενισχύουν την αποκατάσταση των μυών και μπορεί να έχουν μέτρια ευεργετική επίδραση για την υπερτροφία των μυών ή τουλάχιστον για τη διατήρηση του μεγέθους των μυών επειδή ενεργοποιούν τα δορυφορικά κύτταρα.

Αν και η πτώση των οιστρογόνων στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να εξηγήσει γιατί χάνουμε δύναμη πιο γρήγορα μετά την ηλικία των 50 ετών, άλλες αναβολικές ορμόνες, όπως η αυξητική ορμόνη, επίσης μειώνονται και είναι πιθανό να συμβάλλουν στην απώλεια άλιπης σωματικής μάζας.

Αυτό σημαίνει ότι η προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης είναι ακόμα πιο σημαντική μετά την εμμηνόπαυση, αφού χάνετε τη μυϊκή δύναμη και το μέγεθος φυσικά καθώς μειώνονται τα οιστρογόνα και άλλες ορμονές του σώματος. Καθώς χάνεται μυϊκή μάζα, εμφανίζεται μια σειρά γεγονότων που καθιστά πιο δύσκολο να διατηρηθεί ένα υγιές σωματικό βάρος και ένα ποσοστό σωματικού λίπους.

Με λιγότερους μυς, η αντίσταση στην ινσουλίνη καθίσταται περισσότερο προβληματική και ο μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας επιβραδύνεται επίσης. Τόσο συχνά ακούτε για τη σημασία της αερόβιας άσκησης για την υγεία, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει ελάχιστη έμφαση στην προπόνηση δύναμης. Οι ισχυροί μύες είναι αυτό που σας βοηθούν να διατηρήσετε ένα υψηλό επίπεδο λειτουργίας κατά τη διάρκεια της μέσης ζωής και μετά. Βεβαιωθείτε ότι το κάνετε τακτικά.

Πίσω →