Η διατροφή είναι ένα ισχυρό εργαλείο όταν παίρνετε κορτιζόνη και προσπαθείτε να χάσετε κιλά. Με το σχεδιασμό της διατροφής με σύνεση μπορείτε να βοηθήσετε στη μείωση της κορτιζόλης το βράδυ πριν από το γεύμα. Αυτό θα σας επιτρέψει να αποφύγετε τους πόθους για φαγητό, να μειώσετε το άγχος και να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα στην μείωση του βάρους σας.

Παρακάτω είναι ένας κατάλογος τροφίμων που θα είναι καλό να αποφύγετε όταν παίρνετε κορτιζόνη:

  1. Τρανς λιπαρά!

Πολλοί πιστεύουν ότι τα τρανς λιπαρά είναι επικίνδυνα καθώς συνδέονται με ένα πλήθος ασθενειών αλλά επίσης μπορεί να αυξήσουν και την κορτιζόλη στο αίμα. Επίσης πολλές μελέτες δείχνουν ότι τα τρανς λιπαρά μπορεί να προκαλούν κατάθλιψη και επιθετικής συμπεριφοράς.

  1. Τα έλαια!

Τα έλαια από διάφορα λαχανικά όπως από καλαμπόκι, από κάνναβη ή από ηλιόσπορο είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα που θερμαίνονται, πλένονται και υφίστανται επεξεργασία με το χημικό εξάνιο πριν τα προθέσουν σε μπισκότα, δημητριακά και άλλα. Η υπερβολική επεξεργασία τους τα μολύνει με τοξίνες. Αυτά τα έλαια καταστρέφονται επίσης εύκολα με οξείδωση που είναι πολύ επιβλαβής για τον ανθρώπινο οργανισμό.

  1. Οι χυμοί φρούτων!

Η κατανάλωση χυμών από φρούτα συχνά συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη και κακό μεταβολισμό, κατάσταση που συχνά οδηγεί σε αλλοιωμένη καμπύλη κορτιζόλης και αυξημένη φλεγμονή. Η κατανάλωση φρούτων έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, μειώνοντας τον κίνδυνο για διαβήτη. Ο λόγος είναι ότι ο χυμός απομακρύνει συνήθως την ίνα που απαντάται φυσικά στα φρούτα. Η έλλειψη ινών προκαλεί μια σειρά ενεργειών που περιλαμβάνουν αυξημένη κορτιζόλη. Η ζάχαρη στο χυμό προκαλεί ταχεία άνοδο του σακχάρου στο αίμα και υπερβολική απελευθέρωση ινσουλίνης, γεγονός που οδηγεί σε χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα καθώς η ινσουίνη μεταφέρει γρήγορα όλα την ενέργεια από το αίμα στα κύτταρα.

  1. Τα γλυκά!

Τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ραφιναρισμένη ζάχαρη οδηγούν σε μεγαλύτερη απελευθέρωση κορτιζόλης, αδρεναλίνης και επινεφρίνης, ένας συνδυασμός που θα σας κάνει να αισθάνεστε υπέροχα για λίγα λεπτά μέχρι να πέσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και να θέλετε και άλλα.

  1. Το βοδινό κρέας(όχι ελευθέρας βοσκής)!

Το κρέας αυτό είναι μια κακή επιλογή αν ο στόχος σας είναι να εξισορροπήσετε την κορτιζόλη. Τα συγκεκριμένα ζώα εκτρέφονται με μείγματα γενετικώς τροποποιημένου καλαμποκιού, αντιβιοτικών, ορμονών και βασικών τμημάτων άλλων ζώων. Έχει επίσης περισσότερο είδος κορεσμένου λίπους που είναι επιζήμιο για τη χοληστερόλη.

  1. Το γιαούρτι με φρούτα χαμηλών λιπαρών!

Το γιαούρτι υψηλής ποιότητας που περιέχει ζωντανά προβιοτιά βακτήρια έχει βρεθεί ότι μειώνει την κορτιζόλη, αλλά αυτά τα γιαουρτάκια με διάφορα αρώματα με χαμηλά λιπαρά είναι απλά τρόφιμα που «μεταμφιέζονται» σε υγιεινά τρόφιμα. Έχουν την τάση να προωθούνται πολύ επειδή έχει αφαιρεθεί μεγάλο μέρος από το λίπος τους και έχει αντικατασταθεί από τη ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά. Αυτά τα γιαούρτια είναι απίθανο να περιέχουν οποιαδήποτε ζωντανά προβιοτικά βακτήρια επειδή τείνουν να είναι πολύ επεξεργασμένα.

  1. Το αλκοόλ!

Το αλκοόλ προκαλεί οξειδωτικό στρες στο ήπαρ και έχει βρεθεί ότι αυξάνει την κορτιζόλη στο αίμα ειδικά μετά από έντονη άσκηση.

  1. Η καφείνη!

Αν και είναι πιθανό να έχουμε υγιή επίπεδα κορτιζόλης με χρήση καφεΐνης, τα άτομα που είναι πολυάσχολα και τρέχουν όλη μέρα μπορεί να επωφεληθούν από την αποφυγή της καφεΐνης.

Πίσω →