Συγκεκριμένα τρόφιμα και ποτά περιέχουν ενώσεις που βελτιώνουν την κολπική υγεία όπως επίσης και εκείνα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως προβιοτικά, πρεβιοτικά. Ο κόλπος εκκρίνει εκκρίσεις, σαν άμυνα σε ξενιστές και φιλοξενεί «καλά» βακτήρια για να διατηρεί την υγεία του. Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μολύνσεων.

Ισορροπημένα επίπεδα pH.

Ο κόλπος έχει ένα ελαφρύ όξινο pH, περίπου 4,5. Αυτή η οξύτητα βοηθά στην ανάπτυξη των ωφέλιμων κολπικών βακτηρίων και παρεμποδίζει την ανάπτυξη βλαβερών μικροβίων.

Προβιοτικά.

Οι λακτοβάκιλλοι είναι από τα βασικότερα βακτήρια τα οποία εντοπίζονται σε έναν υγιή κόλπο. Υποστηρίζεται ότι οι λακτοβάκιλλοι ωφελούν την υγεία του κόλπου με τους ακόλουθους τρόπους.

  • Ρυθμίζοντας την μικροχλωρίδα στον κόλπο.
  • Βελτιώνοντας την οξύτητα του κόλπου.
  • Παρεμποδίζοντας βλαπτικά μικρόβια να μολύνουν τον κόλπο.
  • Συνεργάζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα.

Μελέτες υποστηρίζουν ότι η λήψη προβιοτικών έπειτα από λήψη αντιβιώσεων, εμπόδισε την ανάπτυξη βακτηρίων σε γυναίκες με βακτηριακή κολπίτιδα και μείωση του κολπικού Ph.

Τα προβιοτικά είναι διαθέσιμα και με την μορφή συμπληρωμάτων αλλά και από τρόφιμα τα οποία έχουν υποστεί ζύμωση όπως: γιαούρτι, κεφίρ, λάχανο τουρσί, πίκλες.

Πρεβιοτικά.

Τα πρεβιοτικά επίσης βοηθούν στην σταθεροποίηση του κολπικού pH ενισχύοντας την ανάπτυξη των «καλών» βακτηρίων. Τροφές πλούσιες σε πρεβιοτικά είναι: τα κρεμμύδια, τα σπαράγγια, το σκόρδο, προϊόντα ολικής αλέσεως, η βρώμη, οι μπανάνες και η σόγια.

Χυμός Cranberry

O χυμός cranberry και οι ταμπλέτες προλαμβάνουν την ανάπτυξη λοιμώξεων του ουροποιητικού.

Τα cranberry είναι πλούσια σε αντιβακτηριακές ενώσεις όπως είναι τα αντιοξειδωτικά και τα οργανικά οξέα όπως: η βιταμίνη C, οι φλαβόνες, οργανικά και φαινολικά οξέα, οι ανθοκυανίνες.

Και άλλα φρούτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά πέρα από τα cranberries εμφανίζουν παρόμοιες δράσεις όπως το κίτρο και τα μούρα.

Μολύνσεις από candida albican

Οι μολύνσεις από candida είναι οι δεύτερες συχνότερες αιτίες κολπίτιδας και κολπικών φλεγμονών.
Το candida είναι μύκητας και μέσω της διατροφής μας προσλαμβάνουμε ουσίες που ευνοούν στην ανάπτυξη του, όπως ζάχαρη, ζύμες, διάφορα συντηρητικά. Η αποφυγή αυτών φαίνεται να επιδρά θετικά στην αντιμετώπιση του candida. Φαίνεται ότι ουσίες με αντιμυκητιακή, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση σαν το σκόρδο και το λάδι καρύδας επιδρούν επίσης ευεργετικά.

Πίσω →