Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και ΚολπίτιδαΤα οφέλη των προβιοτικών για την υγεία των γυναικών!

Είναι σχεδόν βασική γνώση ότι τα προβιοτικά προσφέρουν ένα τεράστιο όφελος για την υγεία. Δεν είναι μόνο τα προβιοτικά χρήσιμα για την ανακούφιση από πεπτικές διαταραχές, η έρευνα δείχνει ότι αυτά τα ευεργετικά μικρόβια μπορεί επίσης να υποστηρίξουν, τη διάθεση, την κολπική υγεία και την υγεία της ουροφόρου. Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και η δυσκοιλιότητα είναι επίσης δύο σχετικά ζητήματα που μπορεί να βοηθήσουν τα προβιοτικά συμπληρώματα.

Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου και η δυσκοιλιότητα στις γυναίκες!

Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση της δυσκοιλιότητας και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, όμως πολλές δεν ζητούν την ποιοτική περίθαλψη που χρειάζονται. Ευτυχώς, τα φάρμακα και άλλες ιατρικές επεμβάσεις δεν είναι απαραίτητα σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας και σε ήπιο έως μέτριο πρόβλημα στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Και οι δύο συνθήκες έχουν δει μια άριστη απόκριση στη χρήση θεραπείας με προβιοτικά. Σύμφωνα με μια μελέτη, όλοι οι 20 ασθενείς που έλαβαν για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ένα προβιοτικό στέλεχος, ανέφερε βελτίωση του κοιλιακού πόνου τους. Αυτή η μελέτη έδειξε επίσης βελτίωση στην συχνότητα κενώσεων για τους ασθενείς που πάσχουν από δυσκοιλιότητα.

Τα προβιοτικά για την χλωρίδα του κόλπου στις γυναίκες!

Τα προβιοτικά έχουν οφέλη για όλους, αλλά και για τις γυναίκες, και τα οφέλη μπορούν να επεκταθούν στον έλεγχο σε κοινά γυναικεία ζητήματα. Ευεργετικά μικρόβια μπορούν να βοηθήσουν να κρατήσουν την περιοχή του κόλπου κάπως όξινη, δημιουργώντας ένα εχθρικό περιβάλλον για τα μολυσματικά βακτήρια. Επίσης, μια ανισορροπία της ευεργετικής χλωρίδας και του επιπέδου του pH είναι ευνοϊκή για τους μύκητες για να μολύνουν και να αναπτυχθούν. Αυτός είναι ο λόγος που είναι τόσο σημαντικό για τις γυναίκες να καταναλώνουν προβιοτικά σε τακτική βάση. Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (ουρολοιμώξεις) και βακτηριακή κολπίτιδα (κολπίτιδα) είναι επίσης συχνά συνδεδεμένα με ανεπάρκεια της θετικής χλωρίδας του εντέρου. Έτσι, ενώ τα αντιβιοτικά μπορούν να παρέχουν βραχυπρόθεσμο όφελος, η μακροπρόθεσμη επίδραση τους παραμένει αμφισβητήσιμη. Τα προβιοτικά προωθούν ουσιαστικά την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων που καταπολεμούν το κακό, σε σύγκριση με τα αντιβιοτικά που σκοτώνουν όλα τα βακτήρια (συμπεριλαμβανομένων των καλών). Η κολπίτιδα είναι επίσης μια ενοχλητική κατάσταση που οδηγεί σε δυσάρεστες εκκρίσεις και φαγούρα. Ευτυχώς, τα προβιοτικά έχουν επίσης δείξει ότι μπορούν να την αντιμετωπίσουν.

Ποιο είναι το καλύτερο προβιοτικό για τις γυναίκες;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι προβιοτικών συμπληρωμάτων για τις γυναίκες, από κολπικό υπόθετο μέχρι συμπληρώματα διατροφής. Ένα συμπλήρωμα με μορφή υπόθετου λειτουργεί εισάγοντας το προβιοτικό στην κολπική κοιλότητα στο πρώτο σημάδι των συμπτωμάτων. Με αυτό υποτίθεται ότι θα αποκατασταθεί η βακτηριακή ισορροπία στο εσωτερικό του κόλπου, ενώ αγωνίζονται βλαβερά μικρόβια που προκαλούν μολύνσεις μύκητες, ουρολοιμώξεις, και γενικά κολπίτιδα. Ένα συμπλήρωμα διατροφής, είναι λιγότερο επεμβατικό και απαιτεί μόνο την κατάποση μιας ή δύο μικρές κάψουλες. 

Πίσω →