Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που μπορούν να καταναλωθούν μέσω ζυμωμένων τροφίμων ή συμπληρωμάτων. Όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι η ισορροπία ή η ανισορροπία των βακτηρίων στο πεπτικό σας σύστημα συνδέεται με τη γενική υγεία και τις ασθένειες.

Τα προβιοτικά προάγουν μια υγιή ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου και έχουν συνδεθεί με ένα ευρύ φάσμα οφελών για την υγεία. Αυτά περιλαμβάνουν οφέλη για την απώλεια βάρους, την πεπτική υγεία και την ανοσολογική λειτουργία.

Παρακάτω παρουσιάζονται τα οφέλη από τα προβιοτικά:

  1. Τα προβιοτικά βοηθούν στην εξισορρόπηση των φιλικών βακτηρίων στο πεπτικό μας σύστημα!

Τα προβιοτικά είναι "καλά" βακτήρια. Αυτοί είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που μπορούν να προσφέρουν οφέλη στην υγεία όταν καταναλώνονται. Αυτά τα οφέλη πιστεύεται ότι προκύπτουν από την ικανότητα των προβιοτικών να αποκαταστήσουν τη φυσική ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου.

Μια ανισορροπία σημαίνει ότι υπάρχουν πάρα πολλά κακά βακτήρια και όχι αρκετά καλά. Μπορεί να συμβεί λόγω ασθένειας, φαρμάκων όπως αντιβιοτικών, κακής διατροφής και άλλων. Οι συνέπειες μπορεί να περιλαμβάνουν πεπτικά προβλήματα, αλλεργίες, προβλήματα ψυχικής υγείας, παχυσαρκία και άλλα. Τα προβιοτικά βρίσκονται συνήθως σε ζυμωμένα τρόφιμα ή λαμβάνονται ως συμπληρώματα. Επιπλέον, φαίνεται να είναι ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους.

  1. Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και θεραπεία της διάρροιας!

Τα προβιοτικά είναι ευρέως γνωστά για την ικανότητά τους να αποτρέπουν τη διάρροια ή να μειώνουν τη σοβαρότητά της. Η διάρροια είναι μια κοινή παρενέργεια της λήψης αντιβιοτικών. Εμφανίζεται επειδή τα αντιβιοτικά μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ισορροπία των καλών και κακών βακτηρίων στο έντερο. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η προβιοτική χρήση σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο διάρροιας που σχετίζεται με αντιβιοτικά.

Τα προβιοτικά μπορούν επίσης να βοηθήσουν σε άλλες μορφές διάρροιας που δεν σχετίζονται με αντιβιοτικά. Η αποτελεσματικότητα ποικίλλει, ανάλογα με τον τύπο και τη δόση του προβιοτικού που λαμβάνεται.

  1. Τα προβιοτικά συμπληρώματα βελτιώνουν ορισμένες καταστάσεις ψυχικής υγείας!

Ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών συνδέει την υγεία του εντέρου με τη διάθεση και την ψυχική υγεία. Και οι μελέτες σε ζώα και σε ανθρώπους διαπιστώνουν ότι τα προβιοτικά συμπληρώματα μπορούν να βελτιώσουν ορισμένες διαταραχές της ψυχικής υγείας. Η λήψη προβιοτικών συμπληρωμάτων για 8 εβδομάδες σε μια μελέτη μείωσε τα επίπεδα κατάθλιψης, σε σύγκριση με άτομα που δεν έλαβαν προβιοτικά.

  1. Ορισμένα στελέχη προβιοτικών μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς!

Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς μειώνοντας την LDL («κακή») χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση.

Ορισμένα βακτήρια που παράγουν γαλακτικό οξύ μπορεί να μειώσουν τη χοληστερόλη διασπώντας τη χολή στο έντερο. Η χολή, ένα φυσικό υγρό που αποτελείται κυρίως από χοληστερόλη, βοηθά στην πέψη. Με τη διάσπαση της χολής, τα προβιοτικά μπορούν να το αποτρέψουν από την επαναπορρόφηση στο έντερο, όπου μπορεί να εισέλθει στο αίμα ως χοληστερόλη. Η κατανάλωση προβιοτικών μπορεί επίσης να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Για να αντιμετωπίσετε οφέλη που σχετίζονται με την αρτηριακή πίεση, τα συμπληρώματα πρέπει να ξεπερνούν τις 8 εβδομάδες και τα 10 εκατομμύρια μονάδες σχηματισμού αποικιών καθημερινά

  1. Τα προβιοτικά μπορούν να μειώσουν τη σοβαρότητα ορισμένων αλλεργιών και εκζέματος!

Ορισμένα προβιοτικά στελέχη μπορεί να μειώσουν τη σοβαρότητα του εκζέματος σε παιδιά και βρέφη. Μία μελέτη διαπίστωσε ότι τα συμπτώματα του εκζέματος βελτιώθηκαν για βρέφη που έλαβαν γάλα με συμπλήρωμα προβιοτικών, σε σύγκριση με βρέφη που έπαιρναν γάλα χωρίς προβιοτικά.

Ορισμένα προβιοτικά μπορεί επίσης να μειώσουν τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις σε άτομα με αλλεργίες στο γάλα ή στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

  1. Τα προβιοτικά μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα!

Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στο ανοσοποιητικό σας σύστημα να ενισχύσουν και να εμποδίσουν την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων του εντέρου. Επίσης, ορισμένα προβιοτικά έχει αποδειχθεί ότι προάγουν την παραγωγή φυσικών αντισωμάτων στο σώμα. Μπορούν επίσης να ενισχύσουν τα ανοσοκύτταρα. Μια μεγάλη ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η λήψη προβιοτικών μείωσε την πιθανότητα και τη διάρκεια αναπνευστικών λοιμώξεων.

  1. Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν να χάσετε βάρος και λίπος στην κοιλιά!

Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους μέσω διάφορων μηχανισμών Για παράδειγμα, ορισμένα προβιοτικά εμποδίζουν την απορρόφηση διατροφικού λίπους στο έντερο. Το λίπος στη συνέχεια απεκκρίνεται μέσω των περιττωμάτων αντί να αποθηκεύεται στο σώμα.

Τα προβιοτικά μπορεί επίσης να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε πιο χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, να κάψετε περισσότερες θερμίδες και να αποθηκεύσετε λιγότερο λίπος. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην άμεση απώλεια βάρους.

Πίσω →