Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και γονιμότηταΣυμβουλές για την αύξηση της χαμηλής αντιμυλλέριου ορμόνης (AMH)

Τι είναι η αντιμυλλέριος ορμόνη;

Η αντιμυλλέριος ορμόνη ή αλλιώς ΑΜΗ είναι μια ορμόνη που παράγεται από τα μικρά ωοθυλάκια στην ωοθήκη σας, τα οποία δεν έχουν ακόμη αρχίσει να εξελίσσονται σε ώριμα ωάρια. Κατά συνέπεια, μια χαμηλή μέτρηση AMH δείχνει ότι πιθανώς έχετε μειωμένο αριθμό ωαρίων. Λιγότερα ωάρια μπορεί να σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο να συλλάβετε, αν και, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι χρειάζεστε μόνο ένα υγιές ωάριο για να μείνετε έγκυος!

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι εάν έχετε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, είναι πιθανό να έχετε υψηλότερο από το κανονικό αριθμό ωαρίων και επίπεδα AMH. Ωστόσο, οι ακόλουθες στρατηγικές εξακολουθούν να φαίνεται να είναι ωφέλιμες και για γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

3 συμβουλές για αύξηση της AMH:

  • Βιταμίνη D

Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη D. Οι μελέτες φαίνεται να δείχνουν σταθερά ότι οι γυναίκες με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα AMH από τις γυναίκες με υγιή βιταμίνη D επίπεδα. Φαίνεται ότι η βιταμίνη D παίζει βασικό ρόλο στην επιβίωση και την ανάπτυξη των ωαρίων. Ορισμένες τροφές, όπως ο σολομός και τα αυγά, περιέχουν μικρή ποσότητα βιταμίνης D, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης D μας προέρχεται από τον ήλιο.

  • Η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει

Εάν είστε υπέρβαροι, η απώλεια βάρους μπορεί να σας βοηθήσει, ιδιαίτερα αν πρόκειται να υποβληθείτε σε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι είναι σημαντικό να χάσετε βάρος με υγιεινό τρόπο. Μελέτες φαίνεται να δείχνουν ότι ακόμη και όταν οι γυναίκες έχουν σημαντική απώλεια βάρους, αν δεν έχουν μια θρεπτική διατροφή, δεν αυξάνεται απαραίτητα ο αριθμός των ωαρίων τους αλλά ούτε και τα επίπεδα της AMH, σε αντίθεση με εκείνες που χάνουν βάρος διατηρώντας παράλληλα σε επαρκείς ποσότητες όλα τα θρεπτικά συστατικά.

  • Τακτική άσκηση

Βεβαιωθείτε ότι κάνετε τακτική άσκηση. Αυτή η στρατηγική φαίνεται να είναι χρήσιμη όχι μόνο για γυναίκες που είναι υπέρβαρες αλλά και για γυναίκες που έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκων.

Πίσω →