Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και γονιμότηταΔιατροφή και γονιμότητα: Υπάρχει σύνδεση μεταξύ τους;

Μελέτες από το Πανεπιστήμιο του Harvard ερευνούν την σύνδεση μεταξύ διατροφής και γονιμότητας. Για τις γυναίκες που είναι σε προσπάθεια εγκυμοσύνης ( όχι με εξωσωματική γονιμοποίηση) τα παρακάτω μικροθρεπτικά συστατικά έχουν συσχετισθεί θετικά με την ενίσχυση της γονιμότητας όπως:

  • Φυλλικό οξύ
  • Βιταμίνες του συμπλέγματος B
  • Τα ω-3 λιπαρά οξέα
  • Μεσογειακή Διατροφή

Από την άλλη αντιοξειδωτικά, βιταμίνη D, γαλακτοκομικά προϊόντα, σόγια, καφεΐνη, αλκοόλ φάνηκε να έχουν μικρή ή καθόλου συσχέτιση με την γονιμότητα. Τα Trans λιπαρά και οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες ( δηλ, δίαιτες πλούσιες σε κόκκινο κρέας, γλυκά) φάνηκε να έχουν αρνητική επίδραση στην γονιμότητα.

Μελέτες σε ανδρικό πληθυσμό έδειξαν ότι η ποιότητα του σπέρματος βελτιώνεται με μια καλή διατροφή ενώ μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά υποβιβάζει την ποιότητα του. Το αλκοόλ και η καφεΐνη δεν φάνηκε να επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα του. Παρόλα αυτά η ποιότητα του σπέρματος δεν συσχετίζεται πάντα με την γονιμότητα. Για ζευγάρια που είναι σε προσπάθεια τεχνητής γονιμοποίησης οι γυναίκες συστήνεται να λαμβάνουν συμπλήρωμα φυλικού οξέος και να ακολουθούν δίαιτα πλούσια σε ισοφλαβόνες ( φυτοοιστρογόνα με αντιοξειδωτική δράση) ενώ οι άντρες μπορούν  να υποβοηθηθούν από αντιξειδωτικά.

  1. Η κατανάλωση ποτών με ζάχαρη ( σόδας και ενεργειακών ποτών) συσχετίστηκε με μειωμένη γονιμότητα.
  2. Γυναίκες που κατανάλωναν συχνά fast food και λίγα φρούτα χρειάστηκαν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να μείνουν έγκυες σε σχέση με εκείνες που ακολούθησαν έναν ποιο υγιεινό τρόπο διατροφής.
  3. Ζευγάρια που κατανάλωναν θαλασσινά συχνά γονιμοποίησαν γρηγορότερα σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν συχνά θαλασσινά. Οι περισσότερες γυναίκες σε εγκυμοσύνη καταναλώνουν πολύ λιγότερο από το συνιστώμενο δηλαδή 2 – 3 μερίδας χαμηλών σε υδράργυρο ψάρια και θαλασσινά ανά εβδομάδα. Προσπαθήστε να διατηρήσετε ένα υγειές βάρος . Γυναίκες με αυξημένο βάρος έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών. Προσοχή στην υπερβιταμίνωση. Για παράδειγμα αυξημένα επίπεδα βιταμίνης Α μπορεί να είναι βλαπτικά για το κύημα.

Πίσω →