Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και γονιμότητα16 Τρόφιμα που μειώνουν την τεστοστερόνη και την λίμπιντο

1. Κορεσμένα λιπαρά:

Όλοι ξέρουμε ότι τα κορεσμένα λιπαρά που βρίσκουμε στο τυρί και στα λιπαρά κρέατα βουλώνουν τις αρτηρίες. Πόσοι ξέρουμε όμως ότι οι αρτηρίες που κλείνουν πρώτα είναι αυτές των γεννητικών οργάνων;

2. Σόγια:

Είναι μια από τις πιο διαδεδομένες τροφές ειδικά μεταξύ των ατόμων που ακολουθούν μια διατροφή χωρίς κρέας.

Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι η σόγια μπορεί αν επηρεάσει σημαντικά τα επίπεδα της ανδρικής ορμόνης (τεστοστερόνη) στον οργανισμό. Αυτό, ωστόσο, ισχύει κυρίως για τα παράγωγα της σόγιας (GMO soy products) και όχι για την 100% βιολογική τροφή. Τα παράγωγα σόγιας έχουν συνδεθεί μέσω διάφορων ερευνών στο παρελθόν με μειωμένη λίμπιντο και σεξουαλική επιθυμία καθώς και με στυτική δυσλειτουργία. (Έχει τεκμηριωθεί ότι πολλοί άνθρωποι που έχουν επιλέξει μια ζωή χωρίς σεξουαλική επαφή (πχ μοναχοί σε μοναστήρια) καταναλώνουν τακτικά τροφές με βάση παράγωγα σόγιας ως "βοήθημα" για τη συγκράτηση των φυσικών σεξουαλικών τους ορμών.)

3. Τόνικ:

Το τόνικ είναι αναψυκτικό ποτό. Αποτελείται από νερό με διαλυμένο διοξείδιο του άνθρακα (ανθρακούχο νερό), περιέχει κινίνη που μειώνει την τεστοστερόνη.

4. Μέντα:

Τόσο η ίδια όσο και τα έλαια της όπως η μενθόλη μειώνουν την τεστοστερόνη και χαλαρώνουν το σώμα.

5. Κόλιαντρο:

Αν και το Μεσαίωνα το χρησιμοποιούσαν στα ερωτικά φίλτρα είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι μειώνει την ερωτική διάθεση. 

6. Σοκολάτα:

Αυτό και μόνο φαίνεται σχεδόν απίστευτο, σωστά; Πώς μπορεί η σοκολάτα, ένα από τα πιο γλυκά τρόφιμα με μια φήμη ότι διεγείρει τις αισθήσεις, να οδηγεί στην πραγματικότητα στη μείωση της λίμπιντο; Αυτό το γεγονός συμβαίνει, γιατί στα θρεπτικά συστατικά της ενδέχεται να περιέχει το ένζυμο αρωματάση, που έχει τη δυνατότητα να μειώσει τα επίπεδα της τεστοστερόνης.

7. Δημητριακά:

Οι νιφάδες καλαμποκιού είναι ένα παράδειγμα ενός τροφίμου που δεν είναι ούτε πικάντικο, ούτε γλυκό, αλλά απλώς έχει λίγη έως και καθόλου ζάχαρη. Ένα τέτοιου είδους τρόφιμο που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, μπορεί να σας φουσκώσει και ως εκ τούτου να μειώσει τη λίμπιντο σας.

8. Καφές:

Σε ότι αφορά αυτό το ρόφημα, είναι πιο εύκολο να κατανοήσετε, ότι μπορεί να μειώσει τη λίμπιντο σας. Γιατί ενώ σας παρέχει ενέργεια, ενδέχεται να αυξήσεις επίσης, τα επίπεδα του άγχους, οδηγώντας σε συναισθήματα εκνευρισμού.

9. Γλυκόριζα:

Είναι ένα άλλο παράδειγμα τροφίμου, που μπορεί να καταστείλει τη λίμπιντο σας, λόγω του ότι προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις στα επίπεδα της τεστοστερόνης. Το συστατικό που ευθύνεται για αυτή τη μείωση, είναι η γλυκυριζίνη, η οποία μειώνει τα επίπεδα των ορμονών, άρα ενδέχεται να καταστέλλει τη σεξουαλική ορμή.

10. Αλκοόλ:

Αν και πολλοί θέλετε να συνοδεύσετε ένα ρομαντικό βράδυ με λίγο αλκοόλ, πρέπει να είστε προσεκτικοί στη ποσότητα που θα καταναλώσετε. Και αυτό γιατί τα αλκοολούχα ποτά μπορεί να εμποδίσουν τη λίμπιντο σας και να καταλήξετε να ροχαλίζετε στον καναπέ.

11. Ζάχαρη:

Τα επίπεδα της τεστοστερόνης μπορούν να μειωθούν κατά 25%, μετά την πρόσληψη μεγάλης ποσότητας ζάχαρης στο αίμα. Αυτό οδηγεί σε ένα μόνο πράγμα... την απώλεια διάθεσης για σεξ.

12. Aλάτι:

Η υψηλή πρόσληψη νατρίου είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην υψηλή πίεση του αίματος, που σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Tulane στη Νέα Ορλεάνη, προκαλεί στυτική δυσλειτουργία που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα.

13. Τυρί:

Γενικά τα γαλακτοκομικά προϊόντα θεωρούνται και… δολοφόνοι της λίμπιντο.

14. Hot dog:

Τα κορεσμένα λίπη που περιέχει είναι δυνατό να φράξουν τις κολπικές αρτηρίες ή τις αρτηρίες του πέους. Επίσης, λόγω του ότι είναι μια εξαιρετικά επεξεργασμένη τροφή μπορεί να κάνει όποιον την καταναλώσει να νιώθει υποτονικός και χωρίς ενέργεια.

15. Ενεργειακά ποτά:

Τα λεγόμενα energy drinks, τα οποία είναι πλούσια σε ζάχαρη και συντηρητικά, μπορεί να δίνουν ενέργεια, αλλά αυτό είναι προσωρινό φαινόμενο, αφού λίγο αργότερα νιώθουμε τις μπαταρίες μας άδειες.

16. Το αγελαδινό γάλα

Το αγελαδινό γάλα περιέχει από μόνο του οιστρογόνα. Αυτά φυσικά είναι θηλυκές ορμόνες που δεν βοηθούν καθόλου στην ποιότητα του σπέρματος.

Επίσης τα φυτοφάρμακα που τρώνε τα ζώα και περνούν στην τροφική αλυσίδα κάνουν εξ' ίσου κακό στο σπέρμα του άντρα.

Πίσω →