Δίαιτες πλούσιες σε φρούτα και λαχανικά βοηθούν στην καταπολέμηση του έρπητα ζωστήρα. Όταν ένα άτομο μολύνεται από τον ιό της ανεμοβλογιάς, το σώμα δεν καθαρίζει ποτέ από τον ιό. Το αποτέλεσμα είναι ο έρπης ζωστήρ. Οι άνθρωποι με έρπητα ζωστήρα αναπτύσσουν τα ίδια εξανθήματα σαν φουσκάλες στο δέρμα όπως στην ανεμοβλογιά, με εξαίρεση, στον ζωστήρα, οι φυσαλίδες εμφανίζονται σε μία μόνο πλευρά του σώματος και προκαλούν περισσότερο πόνο, παρά φαγούρα.

Ο κίνδυνος ανάπτυξης έρπητα ζωστήρα αυξάνεται με την ηλικία και τις συνθήκες που μειώνουν την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως το AIDS και ο καρκίνος. Ο σκοπός μιας μελέτης που έγινε ήταν να διαπιστωθεί εάν οι δίαιτες πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος θα μπορούσε να αποκρούσει τον έρπητα ζωστήρα. Τα αποτελέσματα, που λαμβάνονται από ένα δείγμα άνω των 700 ατόμων, δείχνουν ότι μπορούν. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι οι δίαιτες πλούσιες σε βιταμίνες Α, Β-6, C, Ε, φολικό οξύ, ψευδάργυρο και σίδηρο μείωσαν τον κίνδυνο εμφάνισης έρπητα ζωστήρα με ένα δοσο-εξαρτώμενο τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερες θρεπτικές ουσίες ένα άτομο καταναλώνει, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος να προσβληθεί από έρπητα ζωστήρα.

Τρόφιμα που βοηθούν

Λαχανικά και φρούτα με κατανάλωση τουλάχιστον πέντε μερίδων την ημέρα. Καλές επιλογές είναι τα εσπεριδοειδή, το πεπόνι, τα μούρα, τα σταφύλια, το μάνγκο και η παπάγια. Καλές επιλογές λαχανικών περιλαμβάνουν το σπανάκι και άλλα πράσινα λαχανικά, το μπρόκολο, το αβοκάντο, οι πιπεριές και τα καρότα. Η υγιεινή διατροφή περιέχει επίσης πρωτεΐνες. Άπαχα κρέατα, πουλερικά και ψάρια, καθώς και θρεπτικά συστατικά όπως ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος που βοηθούν στην καταπολέμηση του έρπητα ζωστήρα.

Τρόφιμα που πρέπει να περιορίζονται

40 με 55% των ημερήσιων θερμίδων πρέπει να είναι με τη μορφή υδατανθράκων. Ωστόσο, επεξεργασμένοι υδατάνθρακες όπως το λευκό αλεύρι και η ζάχαρη αναστέλλουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ένα σημαντικό ζήτημα για τους ανθρώπους που επιδιώκουν την πρόληψη ή την θεραπεία του έρπητα ζωστήρα. Τρόφιμα που πρέπει να περιορίσετε είναι το λευκό ψωμί, το λευκό ρύζι, αδρά επεξεργασμένα δημητριακά και ζυμαρικά. Καλές εναλλακτικές πηγές υδατανθράκων είναι τα τρόφιμα που γίνονται με δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως ολικής αλέσεως σιτάρι, καλαμπόκι, καστανό ρύζι, πλιγούρι βρώμης, και κριθάρι. Επιπλέον, η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων πατάτας συνέβαλαν σε κίνδυνο έρπητα ζωστήρα.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται

Οι γενικές συστάσεις για τον πληθυσμό λένε ότι πρέπει να αποφεύγετε τα λίπη, τα έλαια και τα γλυκά, επειδή αυτές οι τροφές περιέχουν πολλές θερμίδες. Η ίδια αρχή ισχύει και για τους ανθρώπους που επιδιώκουν την πρόληψη ή τη θεραπεία του έρπητα ζωστήρα. Λίπη, έλαια και γλυκά περιέχουν πολύ χαμηλά επίπεδα των βιταμινών και των ανόργανων συστατικών που προάγουν την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος και, στην περίπτωση των γλυκών, τα υψηλά επίπεδα επεξεργασμένων υδατανθράκων μειώνουν την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Το πρώτο βήμα είναι να αξιολογήσετε πώς είναι η διατροφή σας .Η υγιεινή διατροφή φέρνει οφέλη στη συνολική υγεία του σώματος. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε πληροφορίες σχετικά με τις ατομικές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά και θερμίδες που είναι κατάλληλες για την ηλικία και το φύλο, και να καταγράφεται οποιαδήποτε παρουσία  ασθενειών και δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας   Χαριστού Ιουλίας  μπορούμε να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο για τον έρπητα ζωστήρα και αν χρειάζεστε μείωση του λιπώδους ιστού, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

Πίσω →