Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και ΕπιληψίαΠώς μπορεί να αναπτυχθεί ένας υγιής εγκέφαλος ζωτικής σημασίας για ένα έξυπνο και ευτυχισμένο παιδί

Εδώ θα εξετάσουμε πώς μπορεί να αναπτυχθεί ένας υγιής εγκέφαλος ζωτικής σημασίας για ένα έξυπνο και ευτυχισμένο παιδί.

Ισορροπημένο σάκχαρο στο αίμα!

Γιατί είναι η ισορροπία τόσο σημαντική;

Η γλυκόζη είναι σούπερ καύσιμο του εγκεφάλου μας. Αλλά πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας θα πάρει τα σωστά είδη ζαχάρου και τη σωστή ποσότητα στο σωστό χρόνο. Πάρα πολύ "γρήγορη καυσημη  ζάχαρη " σημαίνει ότι το σάκχαρο του αίματος θα είναι υψηλό και θα υπάρχει υπερκινητικότητα. Η περίσσεια σακχάρου στο αίμα πετιέται σε αποθεματοποίηση όπως το κοιλιακό λίπος. Το να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα βοηθά στη διατήρηση της ενέργειας και τη συγκέντρωση του παιδιού σας. Η πάρα πολλή ζάχαρη σημαίνει ότι το παιδί σας θα είναι υπερκινητικό και θα είναι δύσκολο να συγκεντρωθεί. Πολύ λίγη ποσότητα ζάχαρης σημαίνει ότι μπορεί να αισθάνεται κουρασμένο, οξύθυμο και είναι δύσκολο να συγκεντρωθεί.

Πώς να ισορροπήσετε το σάκχαρο στο αίμα;

  1. Να καταναλώνει τρόφιμα με αργή απελευθέρωση σακχάρων όπως

δημητριακά, μαύρο ρύζι, ολικής αλέσεως προϊόντα και λαχανικά εκτός από πατάτες.

  1. Να τρώει το παιδί σας 3 γεύματα και 2 σνακ την ημέρα.

Αυτό θα βοηθήσει στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, και θα αποτρέψει τα σκαμπανεβάσματα.

  1. Συνδυάστε πρωτεΐνη με υδατάνθρακες.

Η πρωτεΐνη επιβραδύνει την απορρόφηση των σακχάρων που υπάρχουν στους υδατάνθρακες.

Διασφαλίστε ότι καταναλώνει τα απαραίτητα λιπαρά οξέα!

Γιατί ένα «λιπαρό κεφάλι» είναι ένα έξυπνο κεφάλι;

Το 60% του ξηρού βάρους του εγκεφάλου είναι λίπος. Επομένως δεν είναι να απορεί κανείς γιατί οι ελλείψεις στα συγκεκριμένα είδη των λιπών μπορεί να έχουν τεράστιες επιπτώσεις στην ευφυΐα και τη συμπεριφορά.

Εάν το παιδί σας έχει 3 μερίδες λιπαρών ψαριών και μια ημερήσια δόση σπόρων, θα πρέπει να έχει ένα καλό επίπεδο βοήθειας του εγκεφάλου για να αναπτύξει και να ενισχύσει το IQ του.

Πώς μπορώ να δώσω στο παιδί μου όλα τα βασικά λίπη που χρειάζεται;

Να καταναλώνει άφθονους σπόρους και ξηρούς καρπούς. Μπορείτε να αλέσετε και να τους πασπαλίσετε σε δημητριακά, σούπες και σαλάτες.

Καλές πηγές των απαραίτητων λιπών είναι: ο λιναρόσπορος, οι ηλιόσποροι, το σκουμπρί, η ρέγγα, οι σπόροι κολοκύθας, το σουσάμι, οι σαρδέλες, ο γαύρος, ο τόνος και ο σολομός.

Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία!

Γιατί το παιδί σας χρειάζεται βιταμίνες και μέταλλα;

Οι βιταμίνες και τα μέταλλα είναι τα ευφυή θρεπτικά συστατικά που κρατούν τον εγκέφαλο σε αρμονία. Είναι κλειδί για την οικοδόμηση και την ανοικοδόμηση του εγκεφάλου. Αυτά προέρχονται κυρίως από φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής αλέσεως και μπορούν να συμπληρωθούν για βέλτιστη απόδοση του εγκεφάλου. Μελέτες δίνοντας συμπληρώματα στα παιδιά παρουσιάζουν βελτιωμένο IQ.

Πώς μπορώ να βεβαιωθώ ότι το παιδί μου έχει αρκετά από αυτά;

Βεβαιωθείτε ότι τρώει τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα Επιλέξτε προϊόντα ολικής αλέσεως, εξευγενισμένα τρόφιμα.

Αποφύγετε τα μη θρεπτικά συστατικά και μειώστε τα τροφικά αλλεργιογόνα!

Ποια τρόφιμα «ληστεύουν» από  το μυαλό του παιδιού σας τα θρεπτικά συστατικά;

Τα αντι-θρεπτικά συστατικά είναι ουσίες που αφαιρούν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από τον εγκέφαλο του παιδιού σας. Μερικά παιδιά αναπτύσσουν μια αλλεργία ή δυσανεξία έναντι συγκεκριμένων τροφίμων.

Πώς μπορώ να αποφύγω τα αντι-θρεπτικά συστατικά;

Να αποφεύγετε ή να ελαχιστοποιήσετε:

  • Τη ραφιναρισμένη ζάχαρη.
  • Τα κατεστραμμένα λίπη: Αυτά προέρχονται από τα τηγανητά και τα υδρογονωμένα λίπη.
  • Τα χημικά πρόσθετα τροφίμων: Ειδικά τα χρώματα.

 

Πίσω →