Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και ΕπιληψίαΒιταμίνες, διατροφικές αλλαγές και επιληψία.

Ορισμένες βιταμίνες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του αριθμού των επιληπτικών κρίσεων που προκαλούνται από ορισμένους τύπους επιληψίας. Αλλά λάβετε υπόψη ότι οι βιταμίνες από μόνες τους δεν λειτουργούν. Μπορούν να βοηθήσουν ορισμένα φάρμακα να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά ή να μειώσουν την απαραίτητη δοσολογία φαρμάκου.

  • Βιταμίνη Β6

Η βιταμίνη Β6 χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μιας σπάνιας μορφής επιληψίας και των επιληπτικών κρίσεων που εξαρτώνται από την πυριδοξίνη. Αυτός ο τύπος επιληψίας αναπτύσσεται συνήθως στη μήτρα ή αμέσως μετά τη γέννηση. Προκαλείται από την αδυναμία του σώματός να μεταβολίσει σωστά τη βιταμίνη Β6.

  • Μαγνήσιο

Η σοβαρή ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιληπτικών κρίσεων. Μελέτη του 2012  υποστηρίζει αυτή τη θεωρία. Οι ερευνητές δείχνουν ότι χρειάζονται πιο τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες δοκιμές για την καλύτερη κατανόηση των πιθανών επιδράσεων του μαγνησίου στην επιληψία.

  • Βιταμίνη Ε

Μερικά άτομα με επιληψία μπορεί επίσης να έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης Ε.

Μελέτη του 2016 δείχνει πως η βιταμίνη Ε αυξάνει τις αντιοξειδωτικές δράσεις. Επίσης φαίνεται ότι βοηθά στη μείωση των επιληπτικών κρίσεων σε άτομα με επιληψία των οποίων τα συμπτώματα δεν ελέγχονται από συμβατικά φάρμακα.

  • Άλλες βιταμίνες

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της επιληψίας μπορεί επίσης να προκαλέσουν ανεπάρκεια βιοτίνης ή βιταμίνης D και να επιδεινώσουν τα συμπτώματά. Τα βρέφη με επιληπτικές κρίσεις που προκαλούνται από ανεπάρκεια εγκεφαλικού φολικού οξέος μπορεί να επωφεληθούν από τη διατροφική συμπλήρωση τους.

Ορισμένες διατροφικές αλλαγές μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση των επιληπτικών κρίσεων. Η πιο γνωστή διατροφή είναι η κετογονική δίαιτα. Αυτό το είδος του τρόπου διατροφής θεωρείται ότι βοηθά στη μείωση των επιληπτικών κρίσεων. Αυτός ο τύπος δίαιτας μπορεί να συμπληρώσει άλλα θεραπευτικά μέτρα για τη μείωση των επιληπτικών κρίσεων.

Το 2002, δημιουργήθηκε μια τροποποιημένη δίαιτα Atkins χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά από την κετογονική διατροφή για ενήλικες με επιληψία. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η δίαιτα μειώνει τις επιληπτικές κρίσεις σε σχεδόν τους μισούς από αυτούς που το δοκιμάζουν. Δεν απαιτείται νηστεία ή μέτρηση θερμίδων. Η μείωση των επιληπτικών κρίσεων παρατηρείται συχνά σε λίγους μήνες.

Πίσω →