Εκτιμάται ότι τουλάχιστον το 30% των ανδρών έχουν εμπειρία από μια ιατρική κατάσταση γνωστή ως γυναικομαστία. Είναι αρκετά δυσάρεστη κατάσταση κατά την οποία το στήθος των ανδρών έχει διευρυνθεί όπως των γυναικών. Υπάρχουν διάφορες αιτίες για την γυναικομαστία και μερικές από αυτές είναι οι ορμονικές ανισορροπίες όπου τα επίπεδα οιστρογόνων είναι υψηλά ή τα επίπεδα τεστοστερόνης είναι χαμηλά. Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει ανοσία σε γυναικομαστία, δεδομένου ότι μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και αν και δεν θεωρείται ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, είναι σε πολλές περιπτώσεις πολύ ενοχλητικό και μπορεί να επηρεάσει και την καταστροφή της εικόνας του ανθρώπου και την αυτοεκτίμησή του.

Μεταξύ των διαφόρων λόγων για τη γυναικομαστία πρέπει να αναφερθεί ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής και η διατροφή. Αν το σύστημά σας δεν παίρνει την κατάλληλη διατροφή, μπορεί να σας προκαλέσει δυσμενείς ορμονικές αλλαγές στο σώμα σας. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η σωστή, υγιεινή διατροφή είναι η πιο σημαντική για τη δημιουργία όλων των ορμονών. Έτσι, η τεστοστερόνη δεν αποτελεί εξαίρεση. Αν δεν παίρνετε αρκετά από τα απαραίτητα αμινοξέα (πρωτεΐνες) και λίπη μπορεί να έχει κακές συνέπειες για τη δημιουργία και την έκκριση της τεστοστερόνης σας. Από την άλλη πλευρά, αν τρώτε πάρα πολύ μπορεί να προκαλέσει υπολειτουργία στα νεφρά και το συκώτι σας με αποτέλεσμα και αυτό να προκαλέσει την ανάπτυξη των ιστών του μαστού σας.

Η κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών και η χρήση στεροειδών θα κάνει σίγουρα τα πράγματα χειρότερα για σας. Όταν πίνετε πάρα πολύ μπορεί να αναπτύξετε μια βλάβη στο συκώτι. Εκτός αυτού, όταν κάνετε κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών, το σώμα σας δεν είναι σε θέση να απορροφήσει τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα άλλα ζωτικά θρεπτικά συστατικά, έτσι για άλλη μια φορά η κακή διατροφή μπορεί να σας προκαλέσει γυναικομαστία.

Μεγάλες ποσότητες οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσουν την ανάπτυξη των αρσενικών μαστών. Υπάρχουν μερικά τρόφιμα που είναι πλούσια σε ουσίες γνωστές ως φυτοοιστρογόνα, ουσίες παρόμοιες με τα ανθρώπινα οιστρογόνα. Όλα τα προϊόντα σόγιας είναι γεμάτα με φυτοοιστρογόνα, έτσι θα πρέπει να μείνετε μακριά από αυτά τα τρόφιμα. Επίσης, όταν επιλέγετε κρέας, να είναι προσεκτικοί, διότι πολλά ζώα που λαμβάνουν θεραπεία με ορμόνες, έτσι ώστε μπορεί να αλλάξουν την ισορροπία των ορμονών στο σώμα σας, η οποία μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερα στήθη.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας  Χαριστού Ιουλίας  μπορούμε να διαμορφώσουμε το κατάλληλο υγιεινό διατροφικό πλάνο για ενήλικες με σκοπό να μειωθεί ο λιπώδης ιστός. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ανάγκες σε θρεπτικές ουσίες, τα προβλήματα υγείας που μπορεί να υπάρχουν, το άθλημα που ακολουθούν, τις ιδιαιτερότητες τους και βεβαίως με σκοπό να μειώσουμε τους δείκτες παχυσαρκίας, το βάρος και τον λιπώδη ιστό.

 

Πίσω →