Κούραση, κόπωση ή εξάντληση; Η απώλεια της ενέργειας και της ζωντάνιας ενός ατόμου είναι συνήθως πολυπαραγοντική και αποδίδεται τόσο στον τρόπο ζωής του, όσο και σε προβλήματα υγείας και ψυχολογίας.

Συμβουλές για την καταπολέμηση της κόπωσης

Η κόπωση μπορεί να σημαίνει  αίσθημα της κούρασης, υπνηλία ή έλλειψη ενέργειας. Η καταπολέμηση της κόπωσης επιτυγχάνεται με

1)αυξημένη κατανάλωση πόσιμου νερού,

2) περιορισμό της καφεΐνης και

3) βελτίωση της ποιότητας της διατροφής καθώς και

4) με επαρκής ώρες ύπνου καθημερινά.

Πολύ πιθανό είναι η κόπωση να έχει μια ιατρική αιτία γι 'αυτό ελέγξτε τη με το γιατρό σας. Η κόπωση μπορεί επίσης να αποτελεί σύμπτωμα του άγχους ή της κατάθλιψης.

Η κόπωση γίνεται εμφανής με κόπωση ή έλλειψη ενέργειας που δεν υποχωρεί με ξεκούραση. Οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται κουρασμένοι στο σώμα ή το μυαλό (σωματική ή ψυχολογική κόπωση).

Στο μεγαλύτερο ποσοστό, η κούραση μπορεί να εντοπιστεί σε μία ή περισσότερες από τις συνήθειες σας. Η κόπωση μπορεί να είναι μια φυσιολογική απάντηση στη φυσική άσκηση, τις κακές διατροφικές συνήθειες, τη συναισθηματική πίεση, την πλήξη, ή την έλλειψη ύπνου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, η κόπωση είναι ένα σύμπτωμα μιας υποκείμενης ασθενείας - ιατρικό πρόβλημα που απαιτεί ιατρική θεραπεία. Όταν η κόπωση δεν υποχωρεί μετά από αρκετό ύπνο, καλή διατροφή, ή ένα περιβάλλον  με χαμηλό στρες, θα πρέπει να επισκεφτείτε από το γιατρό σας.

Τρόποι να ενισχύσετε την ενέργεια σας

Με μερικές απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής, είναι πιθανό ότι θα βρείτε τη δύναμη να επαναφέρετε τη ζωτικότητα πίσω στη ζωή σας. Εξετάστε μερικούς από τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους  μπορείτε να αυξήσετε τα επίπεδα της ενέργειας σας.

Διατροφικές προτάσεις για την αύξηση των επιπέδων ενέργειας και καταπολέμησης της κόπωσης

Ρίξτε μια καλή ματιά στη διατροφή σας - αυτό είναι πολύ σημαντικό, αν θέλετε περισσότερη ενέργεια στην καθημερινή σας ζωή.

Έτσι συστήνεται:

Η κατανάλωση άφθονης ποσότητας νερού - ένας αφυδατωμένος οργανισμός λειτουργεί  λιγότερο αποτελεσματικά.

Να είστε προσεκτικοί με την καφεΐνη - ένα ή δύο ποτά που περιέχουν καφεΐνη (όπως ο καφές, το τσάι ή αναψυκτικά τύπου κόλα) την ημέρα αυξάνουν την ενέργεια και την πνευματική εγρήγορση. Ωστόσο, η αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης (περισσότερο από έξι ποτά την ημέρα) σας κάνει επιρρεπείς στο άγχος, την ευερεθιστότητα και ο οργανισμός έχει μειωμένη απόδοση.

Τρώτε πρωινό - το φαγητό αυξάνει το μεταβολισμό σας και δίνει την ενέργεια που απαιτείτε από το σώμα έτσι ώστε να κάνει τις απαραίτητες καύσεις. Ο εγκέφαλος εξαρτάται από τη γλυκόζη και την χρησιμοποιεί ως πηγή ενέργειας, έτσι προτιμότερο είναι  να επιλέξετε τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες στο πρωινό, όπως τα δημητριακά ή ψωμί ολικής αλέσεως.

Μην παραλείπετε γεύματα – δουλεύοντας χωρίς τροφή για μεγάλο χρονικό διάστημα επιτρέπεται στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να κάνουν ‘’βουτιά’’. Προσπαθήστε να τρώτε τακτικά γεύματα για να διατηρούνται  τα επίπεδα ενέργειάς ψηλά καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Πείτε όχι στις αυστηρές δίαιτες - δίαιτες χαμηλών θερμίδων , ή δίαιτες που περιορίζουν σημαντικά τους υδατάνθρακες, δεν περιέχουν αρκετή ενέργεια για τις ανάγκες του σώματός σας. Η μειωμένη ποικιλία τροφίμων από την τυπική διατροφή στερεί επίσης το σώμα από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Προσπαθήσετε να έχετε μια υγιεινή διατροφή - αυξήστε την ποσότητα των φρούτων, των λαχανικών, των δημητριακών ολικής αλέσεως και των τροφών με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το άπαχο κρέας στη διατροφή σας. Μειώστε την ποσότητα των τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αυξημένο σάκχαρο και τροφές πλούσιες σε αλάτι.

Πείτε όχι στην υπερφαγία - μεγάλα γεύματα μπορούν να μειώσουν την ενέργεια σας. Αντί να τρώτε τρία μεγάλα γεύματα την ημέρα, δοκιμάστε να φάτε έξι μίνι γεύματα προκειμένου η θερμίδες που σας αναλογούν να μοιράζονται ισόποσα μέσα στη μέρα και να υπάρχει μια διαρκής προμήθεια του σώματος με ενέργεια Αυτό θα οδηγήσει σε σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στα επίπεδα της ινσουλίνης. Επίσης, θα είναι ευκολότερο να χάσετε το περιττό λίπος του σώματος σας, αν τρώτε με αυτόν τον τρόπο.

Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε σίδηρο - ιδίως οι γυναίκες, που είναι επιρρεπείς σε ανεπάρκεια σιδήρου (αναιμία). Βεβαιωθείτε ότι η διατροφή σας περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε σίδηρο όπως το άπαχο κόκκινο κρέας.

Πίσω →