Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και ΒρογχοκήληΔιατροφή με μη-βρογχοκηλογόνα τρόφιμα για τον υποθυρεοειδισμό

Όπως όλοι ξέρουμε το μπρόκολο είναι καλό για την υγεία μας, όχι όμως  αν έχουμε υποθυρεοειδισμό. Αυτό λόγω των χαμηλών επίπεδων θυρεοειδικών ορμονών και των βρογχοκηλογόνων που περιέχουν.

Τα βρογχοκηλογόνα είναι ουσίες που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως το μπρόκολο και παρεμποδίζουν την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.Μια διατροφή με μη-βρογχοκηλογόνα τρόφιμα βοηθάει  ώστε να ρυθμίσει τα επίπεδα των χαμηλών θυρεοειδικών ορμονών.

Υποθυρεοειδισμός

Ο θυρεοειδής είναι ενας αδένας υπεύθυνος για τη ρύθμιση του μεταβολισμού των λιπών και των υδατανθράκων. Τα χαμηλά επίπεδα ορμονών του θυρεοειδούς επηρεάζουν τον μεταβολισμό και κατ'επέκταση το σωματικό βάρος. Πολλοί άνθρωποι με υπερθυρεοειδισμό δυσκολεύονται να χάσουν βάρος λόγω των επιπέδων των ορμονών τους. Μια διατροφή με μη-βρογχοκηλογόνα τρόφιμα θα βοηθήσει κατά πολύ στην θεραπεία.

Προσοχή στα σταυρανθή

Εκτός από το μπρόκολο στα σταυρανθή λαχανικά ανήκουν και τα λαχανάκια Βρυξελών, το λάχανο , το κινέζικο  λάχανο, το κουνουπίδι. Παρόλο που τα σταυρανθή είναι πηγή  βρογχοκηλογόνων φαίνoται να επηρεάζουν τις ορμόνες του θυρεοειδους όταν τα επίπεδα ιωδίου είναι χαμηλά.

Βρογχοκηλογόνα και σόγια

Τα τρόφιμα σόγιας είναι επίσης πηγή βρογχοκηλογόνων όπως και τα σταυρανθή και επηρεάζουν τις ορμόνες του θυρεοειδους όταν τα επίπεδα ιωδίου είναι χαμηλά! Μη ζυμωμένα τρόφιμα σόγιας όπως  το γάλα σόγιας, τοφού και σογιέλαιο περιέχουν βιρογχοκηλογόνα. Ωστόσο τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως η σάλτσα σόγιας  είναι ασφαλή για κατανάλωση διότι η διαδικασία της ζύμωσης μετουσιώνει τα βρογχοκηλογόνα!

Αναζητήστε μια ολοκληρωμένη επαγγελματική και λειτουργική διατροφή για βοηθήσετε το θυρεοειδή αδένα, χωρίς τροφες που επηρεαζουν τον θυροειδη, στο Διατολογικό μας Κέντρο «Χαριστού Ιουλία» για να σας βοηθήσουμε, να σας καθοδηγήσουμε, ή να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο - δίαιτα για την μείωση του λιπώδους ιστού, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

 

Πίσω →