Ο θηλασμός σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο  εμφάνισης άσθματος σε παιδιά έως 8 ετών, ακόμα και όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό ατοπίας. Αυτό τονίζει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Thorax.

 Ερευνητές μελέτησαν 3.115 παιδιά που γεννήθηκαν μεταξύ του 1996 και του 1997, οι οποίοι συμμετείχαν στη μελέτη PIAMA (Prevention and Incidence of Asthma and Mite Allergy) και συνέλεξαν τα στοιχεία όσον αφορά το θηλασμό και το άσθμα. Στην ηλικία των 8 ετών, μέτρησαν την ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE) σε αλλεργιογόνα που βρίσκονται στον αέρα και την βρογχική  αντιδραστικότητα σε αυτά.

Από το σύνολο των παιδιών το 35%  είχε τραφεί με μητρικό γάλα για περισσότερο από 16 εβδομάδες. Στην ηλικία των 8 ετών μόνο  το 12,6% είχε άσθμα. 

Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που είχαν θηλάσει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είχαν χαμηλότερο επιπολασμό του άσθματος μεταξύ 3 και 8 ετών, ανεξάρτητα από το αν οι μητέρες ήταν αλλεργικές.

Δεν υπήρχε καμία σχέση μεταξύ του θηλασμού και βρογχικής αντιδραστικότητας ή με αλλεργίες κληρονομικού χαρακτήρα.

Μέχρι σήμερα, η επίδραση του θηλασμού στην πρόληψη του άσθματος έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών μελετών αλλά ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως ο μηχανισμός με τον οποίο επιδρά.

Πίσω →