Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και ΆσθμαΤα αντιοξειδωτικά μειώνουν τη φλεγμονή στους πνεύμονες σε μια Διατροφή πλούσια σε ζωικά τρόφιμα

Αυξημένο οξειδωτικό stress στους πνεύμονες φαίνεται να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην πρόκληση της φλεγμονής των αεραγωγών που σχετίζονται με την αλλεργία, λέει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Allergy, Άσθματος και Ανοσολογίας.

Μια ομάδα ερευνητών αποφάσισε να εξετάσει την πιθανή σύνδεση μεταξύ αυξημένου οξειδωτικού stress  πνευμονικής φλεγμονώδης και αλλεργικής αντίδρασης σε ένα ζωικό μοντέλο και διαπίστωσε ότι στην πραγματικότητα υπάρχει.

Πράγματι, η προκατεργασία με αντιοξειδωτικά μειώθηκε σημαντικά, όχι μόνο στο επίπεδο της ενδοκυτταρικής δραστικών ειδών οξυγόνου (ROS), αλλά επίσης και την ανάπτυξη των άλλων παραμέτρων που σχετίζονται με το άσθμα φλεγμονή. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μια άλλη πρόσφατη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα :

Ότι μια διατροφή χαμηλή σε αντιοξειδωτικά μπορεί να ρύθμιση την φλεγμονή των αεραγωγών και να επιδεινώσει το άσθμα που οφείλεται σε μειωμένη ανοσολογική απόκριση.

Το οξειδωτικό stress αντιπροσωπεύει μια διαταραχή της ισορροπίας μεταξύ της παραγωγής δραστικών μορφών οξυγόνου (Reactive Oxygen Species, ROS) και της ικανότητας ενός βιολογικού συστήματος να αδρανοποιεί τα τοξικά αυτά μόρια και να επισκευάζει τις βλάβες που προκαλούν. Οι δραστικές μορφές οξυγόνου βλάπτουν όλα τα συστατικά του κυττάρου, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών, των λιπιδίων και του DNA.

Ποιοί παράγοντες ευθύνονται για την επιτάχυνση του οξειδωτικού Stress:  

Οι κυριότεροι παράγοντες που ευθύνονται για την επιτάχυνση του οξειδωτικού στρες και τη μείωση της αντιοξειδωτικής ικανότητας του οργανισμού είναι: 

•    Το κάπνισμα,
    Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, 
    Η ρύπανση της ατμόσφαιρας και των τροφίμων από τα χημικά λιπάσματα, 
    Οι συσκευασίες των τροφίμων, 
    Το άγχος και το ψυχολογικό στρες, 
    Η λήψη τροφών φτωχών σε αντιοξειδωτικά, 
    Η υπερπρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών,
    Οι διαταραχές του ύπνου, 
    Η καθιστική ζωή ή και η υπερβολική άθληση, 
    Oι ορμονικές διαταραχές ή λήψη φαρμάκων όπως: αντισυλληπτικά ή χάπια εμμηνόπαυσης.

Πίσω →