Η μεσογειακή διατροφή μειώνει τα συμπτώματα του άσθματος

Η μεσογειακή διατροφή είναι μία από τις πλουσιότερες και τις ποιο πλήρες. Είναι πλούσια σε ψάρια, φρούτα και λαχανικά και μερικές μελέτες έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά της όσον αφορά την προστασία των αλλεργικών αντιδράσεων.

Σύμφωνα  με τους ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς και Πνευμόνων του Λονδίνου, η μεσογειακή διατροφή βοηθά στην προστασία κατά των αλλεργικών παθήσεων. Το συμπέρασμα αυτό  βασίζεται σε μια μελέτη των διατροφικών συνηθειών των  700 παιδιών ηλικίας από 7 έως 18 ετών, στο νησί της Κρήτης (Ελλάδα). Τα παιδιά που συμμετείχαν στην  έρευνα και κατανάλωναν περισσότερα τρόφιμα που σχετίζονται με τη  μεσογειακή διατροφή (φρούτα, λαχανικά) είχαν λιγότερα συμπτώματα των αλλεργικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του άσθματος. Τα  καρύδια είναι τα τρόφιμα  που αποτελούν μέρος της μεσογειακής  διατροφής. Οι  Βρετανοί επιστήμονες πιστεύουν στην ευεργετική επίδραση τους  μεταξύ των αλλεργικών  ασθενών που οφείλεται  στην περιεκτικότητα σε  βιταμίνη Ε, η οποία προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες,  καθώς και μαγνήσιο, το οποίο βελτιώνει την ικανότητα των πνευμόνων. Πιστεύεται  ότι η μείωση της φλεγμονώδους δραστηριότητας συνδέεται με την κατανάλωση φρούτων όπως τα πορτοκάλια, τα μήλα και τα σταφύλια, καθώς περιέχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών και ισχυρές πολυφαινόλες όπως τη ρεσβερατρόλη.

Επίσης, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κρήτης (Ελλάδα) πραγματοποίησαν μια μελέτη σε 468 έγκυες γυναίκες, όπου ένα από τα ευρήματα αναδεικνύει τη μεσογειακή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα παιδιά μέχρι 6 ετών των οποίων οι μητέρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είχαν καταναλώσει μεγάλες ποσότητες σε φρούτα, λαχανικά, ψάρια και ξηρούς καρπούς είχαν 78% μικρότερη επίπτωση του άσθματος και άλλων αλλεργικών παθήσεων.

Πίσω →