Τι είναι το άσθμα και η ατοπία;

Το άσθμα είναι μια χρόνια πάθηση του αναπνευστικού συστήματος που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και στένωση των αεραγωγών. Η στένωση είναι παροδική στο ελαφρύ άσθμα, αλλά συχνά γίνεται επίμονη. Τα συμπτώματα συνήθως συνδέονται με εκτεταμένη αλλά μεταβαλλόμενη στένωση των αεραγωγών η οποία αναστρέφεται είτε αυτόματα είτε με θεραπεία.

Η ατοπία είναι μια κληρονομική προδιάθεση του ανοσοποιητικού συστήματος που αναπτύσσει αντιδράσεις υπερευαισθησίας και αλλεργικές εκδηλώσεις και αποτελεί μέρος μιας υποομάδας αλλεργικών νοσημάτων του αναπνευστικού. Προσδιορίζεται από μια δοκιμή στο δέρμα, κατά την οποία ελέγχεται η επίδραση ορισμένων ουσιών, όπως είναι τα ακάρεα της σκόνης, το τρίχωμα των ζώων και διάφορα έντομα που προκαλούν αλλεργία.

Γενικότερα παρατηρείται μια σημαντική αύξηση στον επιπολασμό του άσθματος και της ατοπίας σε διαφορετικούς πληθυσμούς και πρόσφατα μελετήθηκαν μερικές ομάδες τροφίμων για να βρεθεί η σχέση με την εμφάνιση αυτών των ασθενειών.

Ποια είναι η σχέση του  με τη διατροφή;

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείτε μια αύξηση στις λανθασμένες διατροφικές επιλογές. Επικρατεί αυξημένη κατανάλωση τροφίμων υψηλής θερμιδικής αξίας με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και λιπαρά και χαμηλή σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Ο συνδετικός κρίκος της διατροφής με την αύξηση κρουσμάτων των αναπνευστικών αλλεργιών σχετίζονται με αυτές τις αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, οι οποίες περιλαμβάνουν τρόφιμα με χαμηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών και πλούσια σε λίπος. 

Η μη ισορροπημένη πρόσληψη αυτών των θρεπτικών ουσιών σχετίζεται με αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η ανεπαρκής διατροφική πρόσληψη αντιοξειδωτικών μπορεί να μειώσει την αμυντική ικανότητα των πνευμόνων με αποτέλεσμα αυξημένη αναπνευστική ευαισθησία σε οξειδωτική βλάβη, συχνή αναπνευστική φλεγμονή και άσθμα.

Ο μηχανισμός με τον οποίο εξελίσσεται η ευαισθητοποίηση και η φλεγμονή των αεραγωγών μπορεί να προαχθεί με την αύξηση της πρόσληψης ω-6 λιπαρών οξέων που προέρχονται από τα φυτικά έλαια και τις μαργαρίνες. Επίσης η μειωμένη πρόσληψη των ω-3 λιπαρών οξέων που προέρχονται από ιχθυέλαια, και αντιοξειδωτικών (φρούτα και λαχανικά), συμβάλλουν στην αύξηση του άσθματος και  της ατοπίας.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος όταν υπάρχει υψηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών. Μια μελέτη που επικεντρωνόταν στη διατροφή και τα συμπληρώματα με αντιοξειδωτικές βιταμίνες και μέταλλα που έγινε σε γυναίκες με άσθμα στη Γαλλία, έδειξε ότι αυξημένη κατανάλωση τροφίμων όπως  ντομάτες και καρότα που είναι τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και τα φυλλώδη λαχανικά οδηγεί σε χαμηλότερο επιπολασμό του άσθματος.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κατανάλωση ορισμένων λαχανικών μπορεί να μειώσει τον επιπολασμό του άσθματος στους ενήλικες. Πιστεύεται ότι η υψηλή κατανάλωση μήλων μπορεί να έχει  προστατευτική δράση εναντίον του άσθματος και της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονικής νόσου, ένα αποτέλεσμα που αποδίδεται στην υψηλή περιεκτικότητα του σε φλαβονοειδή .Όσον αφορά τα συμπληρώματα αντιοξειδωτικών φάνηκε πως δεν έχουν την ίδια επίδραση συγκριτικά με την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής κατά τις τελευταίες δεκαετίες είναι μια πιθανή εξήγηση για την αύξηση των αλλεργικών παθήσεων σε αυτή την περίοδο. Η κατανάλωση γρήγορου φαγητού σχετίζεται με τον επιπολασμό του άσθματος και των αλλεργιών. Αυτό μάλιστα  επαληθεύεται σύμφωνα με μια μελέτη σε 1321 παιδιά στη Νέα Ζηλανδία, όπου η κατανάλωση burger είναι ένας αυξητικός παράγοντας κινδύνου του άσθματος/ δύσπνοιας, σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν τρώνε χάμπουργκερ.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Το πρώτο βήμα είναι να αξιολογήσετε πώς είναι η διατροφή σας .Η υγιεινή διατροφή φέρνει οφέλη όχι μόνο για τις ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, αλλά και για τη συνολική υγεία του σώματος. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε πληροφορίες σχετικά με τις ατομικές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά και θερμίδες που είναι κατάλληλες για την ηλικία και το φύλο, και να καταγράφεται οποιαδήποτε παρουσία  ασθενειών και δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πίσω →