Οι ξηροί καρποί και το κρασί μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη των κρίσεων του άσθματος

Μια πρόσφατη μελέτη αναφέρει, στην πραγματικότητα, ότι ένα πλάνο διατροφής που περιλαμβάνει κρασί και ξηρούς καρπούς συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο συχνών κρίσεων άσθματος. Η μελέτη, με τίτλο «Διατροφικές συνήθειες και το άσθμα στη μελέτη E3N»  δημοσιεύθηκε στην European Respiratory Journal, βρήκε μια σχέση ανάμεσα στο είδος της τροφής και τη συχνότητα των παροξύνσεων (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια), αλλά όχι μεταξύ της διατροφής και της συχνότητας εμφάνισης άσθματος - δηλαδή, ο αριθμός των νέων περιπτώσεων που εμφανίζονται κάθε χρόνο .

Ο συνολικός αριθμός των περιπτώσεων. διακρίνεται σε τρία πρότυπα διατροφής :

1) το πρότυπο διατροφής που περιλαμβάνονται τα «φρούτα και λαχανικά»,

2) η «δυτική» διατροφή, στην οποία περιλαμβάνονται η πίτσα και παστά κρέατα, και

3) το πρότυπο διατροφής που περιλαμβάνονται τα «καρύδια και κρασί».

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η «δυτική» πρότυπη διατροφή , με βάση τη λεγόμενη "junk food", ήταν στην πραγματικότητα αυτή που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο συχνών παροξύνσεων, ενώ με βάση τα καρύδια και το κρασί σχετίζεται με μειωμένη κίνδυνο κρίσεων άσθματος. Αυτή η μελέτη ενισχύει την ιδέα ότι η διατροφή είναι στενά συνδεδεμένη με τη συχνότητα των παροξύνσεων σε ασθενείς με άσθμα και, με αυτό τον τρόπο, με την σοβαρότητα της νόσου .

Αρκετές μελέτες έχουν επισημανθεί σε αυτήν την κατεύθυνση. Το 2007, μια από αυτές έδειξε ότι τα παιδιά που κατανάλωναν ξηρούς καρπούς τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν συριγμό (υψίσυχνος ήχος). Οι ξηροί καρποί είναι μια πηγή βιταμίνης Ε, που είναι γνωστή για την βοήθεια στην άμυνα του οργανισμού ενάντια στις επιθέσεις που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες σε κυτταρικό επίπεδο. Επιπλέον, περιέχουν μαγνήσιο. Μια άλλη μελέτη δείχνει ότι έχουν χρησιμότητα στην προστασία κατά του άσθματος. Πιο πρόσφατα, μια μελέτη υπογραμμίζει την αξία της μεσογειακής διατροφής, που περιλαμβάνει φρούτα, ξηρούς καρπούς και λαχανικά στην πρόληψη του άσθματος και των αλλεργιών. Όσον αφορά τους καρπούς με κέλυφος, ήταν εμφανής μια μείωση με συριγμό. Είναι ενδιαφέρον, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2008 και δείχνει ότι η καθημερινή κατανάλωση ξηρών καρπών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει κατά 50% τον κίνδυνο των παιδιών που πάσχουν από άσθμα. Αυτό πηγαίνει προς την αντίθετη κατεύθυνση από τις μελέτες σε ανθρώπους που έχουν ήδη την ασθένεια. Όσον αφορά το κρασί, υπάρχουν πολλά άρθρα που καταδεικνύουν το ρόλο του στο άσθμα. Το κρασί είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, ουσίες που υπάρχουν και σε άλλα τρόφιμα όπως τα μήλα «ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα», και, χάρη στις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής. Χαρακτηριστικό του άσθματος είναι η βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας. Ωστόσο, άλλες μελέτες συζητούν την πιθανότητα τα συμπτώματα του άσθματος να οφείλονται στο κρασί, γεγονός που οφείλεται στην παρουσία προσθέτων.

Πίσω →