Η αρώνια θεωρείται από πολλούς ως το πιο υγιεινό φρούτο στον κόσμο, προσφέροντας περισσότερα οφέλη για την υγεία από ό, τι οποιοδήποτε άλλο superfood. Ανήκει στην οικογένεια των μούρων και βρίσκεται πιο συχνά σε βάλτους και δασικές εκτάσεις κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Βόρειας Αμερικής. Είναι περίπου 13 mm. Ενώ η χρήση της είναι περιορισμένη λόγω της στυπτικής και ξινής γεύση της, συνήθως αναμιγνύεται με άλλα φρούτα, όταν χρησιμοποιείται σε εμπορικά προϊόντα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της σε πηκτίνη, το οποίο την καθιστά ένα καλό συντηρητικό. Η αρώνια χρησιμοποιείται επίσης ως άρτυμα ή χρωστική ουσία για ποτά ή το γιαούρτι. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία, η οποία είναι ο λόγος που έχει ονομαστεί ένα superfood. Αυτά παρουσιάζονται παρακάτω.

Τα οφέλη από την αρώνια.

Η αρώνια έχει προσελκύσει μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια λόγω του βαθύ πορφυρού της χρώμα και σχεδόν του μαύρου χρωματισμού που προκύπτει από το πυκνό περιεχόμενο της σε πολυφαινόλες και ανθοκυανίνες.

  • Έχει αντι-καρκινογόνες ιδιότητες: Το κύριο συστατικό που πιστώνεται με τα περισσότερα από τα οφέλη για την υγεία στον καρπό οφείλεται στην ομάδα χημικών ουσιών που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και θεωρείται ότι προστατεύουν το σώμα από κυτταρικές βλάβες που προκαλούνται από τις καρκινογόνες ουσίες που βρέθηκαν στο αλκοόλ.
  • Αγωνίζεται ενάντια στις καρδιακές παθήσεις: το σχετικά υψηλό ποσό του φαινολικών συστατικών είναι επίσης υπεύθυνο για πολλά οφέλη για την υγεία. Ενώ η έρευνα διεξάγεται, τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα ήταν αρκετά ελπιδοφόρα. Οι φαινολικές έχουν επίσης βρεθεί ότι είναι αποτελεσματικές στον περιορισμό της αθηροσκληρωτικής βλάβης που προκαλείται από την καρδιακή νόσο.
  • Έχει αντιφλεγμονώδη δράση: ερευνητές έχουν επίσης ανακαλύψει ότι η αρώνια μπορεί να μπλοκάρει τη δράση ενός εξαιρετικά ισχυρού προ-φλεγμονώδη παράγοντα. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το γαστρικό ερεθισμό που προκαλείται από ορισμένα μη στεροειδή, αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
  • Είναι αντιοξειδωτική πηγή: η αρώνια είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές ανθοκυανινών. Βοηθά στην αύξηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας του αίματος που προστατεύει τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες. Επιπλέον, η αρώνια συνδυάζει τα οφέλη υγείας του πράσινου τσαγιού και του κόκκινου κρασιού καθώς περιέχει και τους δύο τύπους πολυφαινολών, κατεχινών και ανθοκυανινών.
  • Βοηθάει στην υγεία του ουροποιητικού συστήματος: βοηθά να κρατήσετε το ουροποιητικό σύστημα μακριά από ουρολοιμώξεις. Εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο πάσχουν από διάφορες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, με την κύρια αιτία να είναι η escherichia coli. Μερικά από τα συμπτώματα της περιλαμβάνουν συχνή ούρηση, που συνοδεύεται από πόνο. Νέες μελέτες έχουν ανακαλύψει ότι η αρώνια είναι επίσης πολύ αποτελεσματική στην καταπολέμηση της ουρολοίμωξης. Στην πραγματικότητα, έχει βρεθεί ότι είναι αποτελεσματική λόγω των υψηλών επιπέδων του κινικού οξέος, το οποίο βοηθάει στην πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.
  • Βοηθάει στον έλεγχο του βάρους: αυτό επιτυγχάνεται με την αποτροπή της αποθήκευσης λίπους στο σώμα γύρω από την κοιλιά. Ένα άλλο πρόσθετο όφελος από τη χρήση της αρώνια είναι ότι βελτιώνει τα επίπεδα των λιπιδίων και της χοληστερόλης στο σώμα και κατά συνέπεια βοηθά το σώμα να παράγει καλή χοληστερόλη.
  • Άλλα οφέλη: μπορεί να είναι πολύ ευεργετική σε περιπτώσεις αρθρίτιδας, υπέρτασης, φλεγμονής, καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες λοιμώξεις. Η χρήση της αρώνια έχει επίσης βρεθεί ότι ενισχύει τα αιμοφόρα αγγεία, υποστηρίζει την φυσική ανοσία, τα χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, και ακόμη καθυστερεί τη φυσική διαδικασία γήρανσης.

Ποιες μπορεί να είναι οι παρενέργειες.

Ενώ δεν υπήρξαν αναφορές για παρενέργειες μετά την κατάποση, δεδομένου ότι είναι ένα φυτό οπότε θα μπορούσαν να υπάρξουν ορισμένες αλλεργικές αντιδράσεις σε μερικούς ανθρώπους. Εκείνοι που χρησιμοποιούν αρώνια παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με το γιατρό τους εάν υποπτεύονται κάποια δυσφορία.

Πίσω →