Το σώμα αποτελείται κυρίως από νερό το οποίο καθιστά απαραίτητο να εξασφαλίσετε ότι πίνετε επαρκή ποσότητα υγρών καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, το νερό είναι επίσης πηγή πολλών απαραίτητων μετάλλων που χρειάζεται το σώμα σας για να λειτουργεί ομαλά. 

" />

Το σώμα αποτελείται κυρίως από νερό το οποίο καθιστά απαραίτητο να εξασφαλίσετε ότι πίνετε επαρκή ποσότητα υγρών καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, το νερό είναι επίσης πηγή πολλών απαραίτητων μετάλλων που χρειάζεται το σώμα σας για να λειτουργεί ομαλά. 

Η αλλαγή του τρόπου ζωής και το πολυάσχολο χρονοδιάγραμμα έχει ωστόσο οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης από γλυκά αναψυκτικά που κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Τα πάρα πολύ στα ανθρακούχα ποτά σε συνδυασμό με μειωμένη κατανάλωση νερού οδηγεί σε πολλές ασθένειες όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Η κατανάλωση μειωμένου νερού οδηγεί επίσης στο σοβαρό πρόβλημα της αφυδάτωσης που μπορεί να είναι η κύρια αιτία πολλών προβλημάτων υγείας. Η αφυδάτωση είναι μια σιωπηλή ασθένεια που αρχίζει όταν το σώμα δεν έχει αρκετή ποσότητα υγρών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας .

Αιτίες αφυδάτωσης

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση. Η έκθεση στη ζέστη-θερμότητα, η υπερβολική εφίδρωση, η άσκηση είναι μερικές από τις κοινές αιτίες που οδηγούν στην κατακράτηση νερού. Ασθενείς που έχουν συχνουρία, ο εμετός, η διάρροια οδηγούν επίσης σε υπερβολική απώλεια υγρών από το σώμα. Επιπλέον, οι λοιμώξεις του δέρματος, οι πληγές στο στόμα και τα εγκαύματα προκαλούν επίσης τη διαφυγή του νερού από το σώμα. Η έλλειψη πόσιμου υγρού κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αφυδάτωση.

Σχέση μεταξύ συγκράτησης νερού και αφυδάτωσης

Ονομάζεται επίσης κατακράτηση υγρών ή οίδημα, η κατακράτηση νερού προκύπτει όταν υπάρχει υπερβολική συγκέντρωση υπερβολική συγκέντρωση υγρών στο σώμα. Ολόκληρο το σώμα ή ορισμένα μέρη του σώματος μπορεί να διογκωθούν ανάλογα με την αιτία του προβλήματος. Οίδημα συνήθως συγκεντρώνεται γύρω από τους αστραγάλους τα πόδια και τα χέρια. Η κατακράτηση νερού εμφανίζεται κατά τη διάρκεια των αρχικών σταδίων της αφυδάτωσης, και γι 'αυτό είναι απαραίτητο να πίνετε αρκετό νερό καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ως αποτέλεσμα της αφυδάτωσης έχουμε οίδημα και πόνο.

Το νερό παίζει σημαντικό ρόλο βοηθώντας το ήπαρ να μετατρέψει το λίπος σε χρησιμοποιήσιμη ενέργεια. Η έλλειψη νερού οδηγεί σε συσσώρευση συγκεντρωμένων υγρών αυτό έχει ως αποτέλεσμα το ήπαρ σας να χρειάζεται εργαστεί πολύ σκληρά. Σε μια τέτοια κατάσταση, το ήπαρ κρατάει επιπλέον λίπος, το οποίο θα μπορούσε να κάψει εάν πίνατε αρκετό νερό. Ως αποτέλεσμα, αντί να αποβάλλεται το νερό και τα απόβλητα, το σώμα διατηρεί τα απορρίμματα για επαναχρησιμοποίηση, οδηγώντας σε κατακράτηση νερού και φούσκωμα.
Πώς Πόσιμο περισσότερο νερό μπορεί να μειώσει την κατακράτηση νερού;

Όταν αρχίσετε να πίνετε περισσότερο νερό, το σώμα σας θα ξεκινήσει έναν υγιή κύκλο δίψας, παρέχοντας έτσι αρκετό νερό. Το άφθονο πόσιμο νερό βοηθά το σώμα σας και τις διαφορετικές διεργασίες του να αρχίσουν να λειτουργούν κανονικά. Το νερό επηρεάζει όχι μόνο κάθε πτυχή της υγείας μας, αλλά ακόμα λιπαίνει τις αρθρώσεις και τα όργανα.

Εδώ είναι μερικοί από τους λόγους που το νερό βοηθά στην αντιμετώπιση του προβλήματος της κατακράτησης νερού.

  • Ο διαλύτης ουσίες

Το νερό είναι ο διαλύτης για τα θρεπτικά συστατικά και τις τοξίνες, οι οποίες μεταφέρονται εύκολα στις κυτταρικές μεμβράνες σε όλο το σώμα. Εάν το σώμα σας έχει περισσότερες ουσίες, πρέπει να πίνετε επιπλέον υγρά για να διατηρήσετε τις ουσίες διαλυμένες και να διατηρήσετε ένα ασφαλές επίπεδο συγκέντρωσης.

  • Αποτοξινώνει το σώμα σας

Το νερό είναι απαραίτητο για τα νεφρά ώστε να φιλτράρει το αίμα και να παράγει ούρα. Η αφυδάτωση αφήνει τα απόβλητα στην κυκλοφορία του αίματός σας. Η υπερβολική επιβάρυνση του ήπατος σας διακόπτει την κανονική λειτουργία του, όπως την καύση του πλεονάζοντος λίπους που υπάρχει στο σώμα. Σε μια τέτοια κατάσταση, το σώμα σας διατηρεί το λίπος και το νερό που σας κάνει να αισθάνεστε φουσκωμένα.

  • Κατάλληλη κυκλοφορία του νερού

Η επαρκής παροχή νερού κρατά το δέρμα υγιές και βοηθάει στη καλύτερη λειτουργία των μυών σας. Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού μειώνει επίσης τις πιθανότητες δυσκοιλιότητας και μειώνει τις πιθανότητες κατακράτησης νερού. Αυτό μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επιτάχυνση της απώλειας βάρους αν προσπαθείτε σκληρά να ρίξετε κάποια επιπλέον κιλά.

Ποσότητα νερού που πρέπει να πίνετε

Η δίψα είναι ένα σήμα που το σώμα σας χρειάζεται να επανυδατωθεί. Αν και οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν χωρίς φαγητό για αρκετές ημέρες, είναι αδύνατο να επιβιώσουν χωρίς νερό ακόμα και για λίγες μέρες. Ακόμα και ένα μικρό ποσοστό αφυδάτωσης μπορεί να επηρεάσει την κανονική λειτουργία του σώματός σας. Αντί να μένετε όλη μέρα χωρίς νερό και να το πίνετε όλο μαζί μαζεμένο πολύ νερό, καλό είναι να πιείτε νερό όλη την ημέρα. Όταν πλημμυρίζετε το σώμα σας με πάρα πολύ νερό, απορροφάται μόνο ένα μικρό μέρος του και το υπόλοιπο από αυτό μεταφέρεται στην ουροδόχο κύστη. Επιπλέον, μπορείτε επίσης να φάτε πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά που είναι γεμάτα με νερό. Αν και πολλοί άνθρωποι μπορεί να σας συμβουλεύσουν να πίνετε 8 ποτήρια νερού την ημέρα, η ποσότητα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος, το σχήμα και το ρυθμό μεταβολισμού. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον αθλητισμό και άλλες έντονες δραστηριότητες πρέπει να εξασφαλίσουν ότι πίνουν περισσότερο νερό.

Μερικοί από τους τρόπους για τη μείωση της κατακράτησης νερού είναι:

  • Τρώτε λιγότερο αλάτι: Μελέτες διαπίστωσαν ότι η υπερβολική πρόσληψη νατρίου οδηγεί σε αυξημένη κατακράτηση νερού.
  • Αυξήστε την πρόσληψη μαγνησίου: Πηγές μαγνησίου, όπως ξηροί καρποί, δημητριακά ολικής αλέσεως, φυλλώδη λαχανικά και μαύρη σοκολάτα, βοηθούν πολύ στη μείωση της κατακράτησης νερού.
  •  Τρώτε τρόφιμα πλούσια σε κάλιο: Το κάλιο μειώνει το επίπεδο νατρίου, αυξάνει την παραγωγή ούρων που βοηθά στην καταπολέμηση της κατακράτησης νερού.
  • Μετακίνηση: Το περπάτημα ή η μετακίνηση μπορεί να μειώσει τη συγκέντρωση σε ορισμένες περιοχές, όπως τα κάτω άκρα.
  • Πίνετε χυμό βακκίνιων: Ο χυμός των βακκίνιων έχει διουρητικά αποτελέσματα που βοηθούν στη μείωση της κατακράτησης νερού.

Προφύλαξη από την πρόσληψη υγρών

Σε ορισμένες περιπτώσεις σοβαρής κατακράτησης νερού, η αύξηση της πρόσληψης υγρών μπορεί να μην είναι χρήσιμη για την αντιμετώπιση της κατακράτησης νερού και μπορεί να είναι επικίνδυνη. Εάν ένα άτομο έχει μη διαγνωσμένη νεφρική ανεπάρκεια, για παράδειγμα, η κατανάλωση υπερβολικού νερού μπορεί να προκαλέσει περισσότερη βλάβη. Η κατανάλωση περίσσειας νερού σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε υπερφόρτωση υγρών, να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση και να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις. Τα συμπτώματα της σοβαρής κατακράτησης νερού περιλαμβάνουν κοιλιακό πρήξιμο, πρόβλημα αναπνοής, βήχα αίματος και κνησμό που μπορεί να παραμείνει ακόμα και μετά την πίεση του δέρματος για μερικά δευτερόλεπτα. Εάν η κατακράτηση νερού δεν μειώνει ακόμη και αφού πίνετε αρκετό νερό, ζητήστε τη βοήθεια ενός γιατρού.

Τελευταίες λέξεις

Η κατακράτηση νερού είναι ένα κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι, ωστόσο, πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουν το γεγονός ότι το πρόβλημα επιδεινώνεται ως αποτέλεσμα της αφυδάτωσης. Μερικές απλές αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής μπορούν να συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό στη μείωση της κατακράτησης νερού. Διατηρώντας τον εαυτό σας επαρκώς ενυδατωμένο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μείωση του προβλήματος της κατακράτησης νερού. Η αφυδάτωση είναι ένας από τους κυριότερους λόγους διατήρησης του νερού, είναι απαραίτητο να εξασφαλίσετε ότι πίνετε αρκετό νερό για να διατηρήσετε τον εαυτό σας ενυδατωμένο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού θεωρείται μία από τις κορυφαίες θεραπείες για την αποτροπή της κατακράτησης νερού. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι πίνετε καθαρό νερό που είναι απαλλαγμένο από όλους τους μολυντές και τα μικρόβια, για να αποφύγετε οποιαδήποτε άλλα προβλήματα υγείας.

Πίσω →