Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και ΑντιβιωτικάΤι πρέπει να τρώτε κατά τη διάρκεια και μετά τη χορήγηση αντιβιοτικών
  •       Τα αντιβιοτικά είναι ένας τύπος φαρμάκου που χρησιμοποιείται  για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων . Λειτουργούν σταματώντας τη μόλυνση ή εμποδίζοντας την εξάπλωσή της.
  • Ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες, όπως διάρροια ή ηπατική βλάβη. Τα αντιβιοτικά μπορεί επίσης να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα βακτήρια και άλλα μικρόβια που ζουν στο έντερό σας , γνωστά ως μικροβίωμα του εντέρου.
  • Ορισμένες τροφές μπορούν να μειώσουν αυτές τις παρενέργειες, ενώ άλλες μπορεί να τις επιδεινώσουν.

1.  Λήψη προβιοτικών

Η λήψη αντιβιοτικών μπορεί να αλλάξει τη μικροχλωρίδα του εντέρου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια που σχετίζεται με τα αντιβιοτικά, ειδικά στα παιδιά.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη προβιοτικών, , μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διάρροιας που σχετίζεται με τα αντιβιοτικά.

Τα προβιοτικά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των βακτηρίων του εντέρου μετά από αντιβιοτικά.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι πρέπει να λαμβάνετε προβιοτικά και αντιβιοτικά με διαφορά λίγων ωρών.

 2. Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση.

Oρισμένες τροφές μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της μικροχλωρίδας του εντέρου μετά από βλάβες που προκαλούνται από αντιβιοτικά.

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση παράγονται από μικρόβια και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων γιαούρτι, τυρί. , κεφίρ , ξινολάχανο , ραδίκια .

Περιέχουν μια σειρά από υγιή βακτήρια, όπως Lactobacilli , τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της μικροχλωρίδας του εντέρου μετά από αντιβιοτικά.

3.Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες δεν μπορούν να αφομοιωθούν από το σώμα σας, αλλά μπορούν να αφομοιωθούν από τα βακτήρια του εντέρου σας, γεγονός που βοηθά στην ανάπτυξής τους.

Ως αποτέλεσμα, μπορεί να βοηθήσουν στην αποκατάσταση υγιών βακτηρίων του εντέρου μετά από μια σειρά αντιβιοτικών.

Ωστόσο , καλύτερο είναι να καταναλώνονται κυρίως  μετά τη λήψη αντιβιοτικών και  όχι τόσο κατά τη διάρκεια, καθώς οι φυτικές ίνες μπορεί να μειώσουν την απορρόφηση των αντιβιοτικών. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι:

Δημητριακά ολικής αλέσεως (κουάκερ, ψωμί ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι)

Ξηροί καρποί

Σπόροι

Φασόλια

Φακές

Μούρα

Μπρόκολο

Αρακάς

Μπανάνες

Αγκινάρες

4.Πρεβιοτικά

Τα πρεβιοτικά είναι τρόφιμα που βοηθούν στην ανάπτυξη υγιών βακτηρίων στο έντερο και μπορεί να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της μικροχλωρίδας του εντέρου μετά τη λήψη αντιβιοτικών.

Πολλά τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι πρεβιοτικά. Οι φυτικές ίνες πέπτονται και ζυμώνονται από υγιή βακτήρια του εντέρου, επιτρέποντάς τους να αναπτυχθούν .

Ωστόσο, υπάρχουν και τρόφιμα που  δεν έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, αλλά λειτουργούν ως πρεβιοτικά,  όπως το κόκκινο κρασί και το κακάο.

5.Τρόφιμα που μειώνουν την αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών

Τόσο το γκρέιπφρουτ όσο και οι τροφές εμπλουτισμένες με ασβέστιο μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο απορροφώνται τα αντιβιοτικά στον οργανισμό. Είναι καλύτερο να αποφεύγετε να τρώτε αυτά τα τρόφιμα ενώ λαμβάνετε αντιβιοτικά.

Πίσω →