Προσθέστε Βήτα-Αλανίνη στη διατροφή σας και ξεχάστε την κόπωσης των μυών ! 

Η βήτα αλανίνη είναι ένα μη απαραίτητο αμινοξύ που παράγεται φυσιολογικά από τον οργανισμό, αλλά μπορεί επίσης να ληφθεί μέσω των τροφίμων, όπως κρέας, ψάρια και πουλερικά (ειδικά στήθος κοτόπουλου). Είναι απαραίτητο για την δημιουργία της καρνοσίνης, ουσία που σχηματίζεται στο μυϊκό ιστό και κατέχει κύριο ρόλο στην απόδοση των μυών. Η σύνθεση καρνοσίνης περιορίζεται κυρίως από τα υπάρχοντα επίπεδα βήτα-αλανίνης.

Κατά την εκτέλεση έντονης σωματικής άσκησης, ιδιαίτερα αναερόβιων ασκήσεων, υπάρχει αυξημένη παραγωγή γαλακτικού οξέος. Οι υψηλές συγκεντρώσεις γαλακτικού οξέος στη σύσπαση των μυών αυξάνει την πιθανότητα να συμβεί μυϊκή κόπωση. Τα συμπληρώματα με βήτα-αλανίνη είναι αποτελεσματικά στη μείωση της μυϊκής κόπωσης, ιδιαίτερα σε υψηλής έντασης μικρής διάρκειας ασκήσεις (π.χ. άρση βαρών ή σπριντ). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρησιμοποιείται ευρέως ως συμπλήρωμα προ-προπονητικό, βοηθώντας στην αύξηση της αντοχής και τη βελτίωση της σωματικής απόδοσης. Επομένως αυξάνει τη διάρκεια και τις επαναλήψεις που εκτελούνται από τους αθλητές.

Μελέτες υποδεικνύουν ότι η συμπλήρωση με βήτα-αλανίνη για 10 εβδομάδες μπορεί να αυξήσει τη συγκέντρωση καρνοσίνης σε κυτταρικό επίπεδο κατά 80%. Όταν οι μύες περιέχουν υψηλότερα επίπεδα καρνοσίνης, αυτό βελτιώνει την απόδοση και την καθυστέρηση της κόπωσης των μυών.

Κύρια οφέλη απο τη Βήτα-Αλανίνης:

1. Εργογόνος ουσία

2. Βελτιώνει τη φυσική απόδοση

3. Καθυστερεί τη μυϊκή κόπωση

4. Ενισχύει τη μυϊκή απόδοση

5. Αυξάνει την αντοχή

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να διαμορφώσουμε το κατάλληλο υγιεινό διατροφικό πλάνο – διατροφή για αθλητές και ασκούμενους. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ανάγκες σε θρεπτικές ουσίες, τα προβλήματα υγείας που μπορεί να υπάρχουν, το άθλημα που ακολουθούν, τις ιδιαιτερότητες τους και βεβαίως με σκοπό να μειώσουμε τους δείκτες παχυσαρκίας και τον λιπώδη ιστό ή την αύξηση της αντοχής ή του μυικού τόνου.

Derave W., Blancquaert L., Everaert I., Beta-alanine supplementation, muscle carnosine and exercise performance, 2015.

Πίσω →