Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή για Προετοιμασία για αγώνεςΠρέπει να πούμε ναι σε μια διατροφή χωρίς υδατάνθρακες ;

Γιατί πρέπει να τρώτε υδατάνθρακες;

Υπάρχουν δύο τύποι υδατανθράκων: οι σύνθετοι υδατάνθρακες όπως το ρύζι, τα ζυμαρικά, το σιμιγδάλι, τα αποξηραμένα φρούτα, το ψωμί που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και άμυλο και οι απλοί υδατάνθρακες, τα «σάκχαρα», που υπάρχουν σε γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα και λαχανικά, με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και νερό. Όλα παρέχουν ενέργεια στον οργανισμό. Οι υδατάνθρακες θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν 50-60% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης και το συνολικό πιάτο πρέπει να τείνει προς την ισορροπία. 2/3 σύνθετων υδατάνθρακων και 1/3 απλών υδατανθράκων.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από μια διατροφή χωρίς υδατάνθρακες;

Η έλλειψη υδατανθράκων προκαλεί κόπωση, έλλειψη βιταμινών και ανόργανων στοιχείων, μερικές φορές ακόμη και δυσκοιλιότητα λόγω έλλειψης ινών από φρούτα και λαχανικά. Μια δίαιτα ελεύθερη υδατανθράκων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, επειδή η έλλειψη υδατανθράκων μπορεί να αντισταθμιστεί με περισσότερες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, όπως τα ζωικά λίπη. Έτσι δεν υπάρχει κανένα όφελος να εξαλείψετε εντελώς τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας. Και ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, μπορούμε να μειώσουμε κάποιους απλούς υδατάνθρακες χωρίς να τους απαγορεύσουμε εντελώς. 

Πίσω →