Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή για Προετοιμασία για αγώνεςΜπορούν τα παντζάρια να αυξήσουν την απόδοση στους αθλητές αντοχής;

Τα παντζάρια είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και έχει αρκετά οφέλη για την υγεία. Περιέχουν βιταμίνες Α, Β και C, το αντιοξειδωτικό β-καροτένιο και βήτα-κυανίνη, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, σίδηρο και φυτικές ίνες.

Οι χρωστικές ουσίες στο παντζάρι είναι γνωστές ως βεταλαϊνες και υπάρχουν δύο τύποι χρωμάτων, οι βετακυανίνες, οι οποίες έχουν ζωντανό κόκκινο - μοβ χρώμα, και οι βεταξανθίνες, που έχουν κίτρινο χρώμα. Και οι δύο μορφές περιέχουν άζωτο και λειτουργούν τόσο ως αντιοξειδωτικά όσο και ως αντιφλεγμονώδη. Τα παντζάρια είναι επίσης γεμάτα με νιτρικά άλατα, τα οποία θα πρέπει να μετατραπούν σε μονοξείδιο του αζώτου και αυτό είναι όπου πρέπει να αρχίσουμε.

Υπήρξαν αρκετές μελέτες που έκαναν διερεύνηση των επιπτώσεων των παντζαριών στην απόδοση και την αντοχή. Οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες έχουν συμπεριλάβει τη χρήση των ποδηλατών. Μια μελέτη που χρησιμοποίησε εκπαιδευμένους ποδηλάτες έπρεπε να καταναλώνουν 500 ml χυμού παντζαριών, το οποίο ταυτίζεται με 6.2mmols νιτρικού 2,5 ώρες πριν προπόνηση. Στη συνέχεια έπρεπε να κάνουν 4 χλμ και μια βόλτα 16 χιλιομέτρων. Στις δοκιμές του χρόνου 4 χιλιομέτρων υπήρξε βελτίωση κατά 2,8% και στα 16 χιλιόμετρα υπήρξε μια βελτίωση 2,7% στο χρόνο.

Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι οι ποδηλάτες παρουσίασαν βελτίωση 7-11% στην παραγωγή ενέργειας χωρίς αύξηση του κόστους οξυγόνο της άσκησης. Απλά, όλοι αύξησαν τα επίπεδα των νιτρικών στο πλάσμα πριν από την άσκηση με το χυμό από παντζάρι. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η συστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκε, ενώ είχε μηδενική επίδραση στην διαστολική αρτηριακή πίεση.

Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση του χυμού παντζαριού μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση των επιδόσεων, αλλά τι γίνεται αν φάτε το παντζάρι, αντί να το πιείτε; Σε μια άλλη μελέτη οι ερευνητές εξέτασαν πέντε γυμνασμένους άντρες και έξι γυναίκες στα 20 τους. Έπρεπε να καταναλώσουν 200 γραμμάρια ψημένα παντζάρια ή ένα εικονικό φάρμακο πριν από τη ολοκλήρωση ενός δρόμου 5 χιλιομέτρων. Οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν αν το να τρώει κανείς 200 γραμμάρια παντζάρια πριν από την άσκηση θα έχει καμία σημαντική βελτίωση στους χρόνους για το τρέξιμο. Η απάντηση ήταν ναι, και βρήκαν ότι η δρομική ταχύτητα αυξήθηκε κατά 3%.

Παρενέργειες από τα παντζάρια:

  • Τα παντζάρια σε μεγάλες δόσεις μπορεί σε μερικούς ανθρώπους να προκαλέσουν ήπιες γαστρεντερικές ενοχλήσεις.
  • Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων χυμού παντζαριών μπορεί να προκαλέσει ένα ροζ χρωματισμό στα ούρα και τα κόπρανα. Αν και αυτό είναι ακίνδυνο, μπορεί να προκαλέσει δυσφορία σε κάποιους ανθρώπους.

Θετικές επιπτώσεις από τα παντζάρια:

  • Είναι μια εξαιρετική πηγή σιδήρου και φολικού οξέος, τα οποία απαιτούνται στις έγκυες γυναίκες.

Πίσω →