Η καρνιτίνη αποτελεί αμινοξύ που παράγεται στο εσωτερικό του ήπατος και των νεφρών του ίδιου του ανθρώπινου οργανισμού, από τα αμινοξέα λυσίνη και μεθειονίνη. Η ουσία μπορεί επίσης να ληφθεί από τρόφιμα όπως κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα. Περίπου το 98% των συγκεντρώσεων καρνιτίνης του οργανισμού βρίσκεται στους μύες.

Ιδιότητες καρνιτίνης:

1. βελτιώνει την απόδοσή και βοηθά στη μείωση του ποσοστού λίπους του σώματος, αφού διεγείρει τη χρήση λίπους αντί γλυκογόνου για την παραγωγή ενέργειας, η οποία βοηθά στην αποθήκευση των αποθεμάτων γλυκογόνου των μυών.

2. προλαμβάνει τον τραυματισμό των μυών και την κόπωση, ελαχιστοποιώντας την παραγωγής γαλακτικού οξέος από τους μύες κατά τη διάρκεια έντονης σωματικής άσκησης

3. επιταχύνει τη διαδικασία αποκατάστασης των μυών.

Όπως καταλαβαίνουμε, η συμπλήρωση με L-καρνιτίνη μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη στην περίπτωση αθλητών με μεγαλύτερες ανάγκες σε L-καρνιτίνη. Αυτό ισχύει και για τους ηλικιωμένους, καθώς η ενδογενής παραγωγή L-καρνιτίνης ελαττώνεται με το πέρασμα του χρόνου (Roberts P. et al., 2016)

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να διαμορφώσουμε το κατάλληλο υγιεινό διατροφικό πλάνο – διατροφή για αθλητές και ασκούμενους. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ανάγκες σε θρεπτικές ουσίες, τα προβλήματα υγείας που μπορεί να υπάρχουν, το άθλημα που ακολουθούν, τις ιδιαιτερότητες τους και βεβαίως με σκοπό να μειώσουμε τους δείκτες παχυσαρκίας και τον λιπώδη ιστό ή την αύξηση της αντοχής ή του μυικού τόνου.

Roberts P., Kummer O., Novakova K., Bouitbir J., Stoffel S., Bodmer M., Effect of l-carnitine supplementation on the body carnitine pool, skeletal muscle energy metabolism and physical performance in male vegetarians, 2016.

Πίσω →