Η υπερβολική εφίδρωση δεν σημαίνει απώλεια βάρους!

 

Πολλοί άνθρωποι συγχέουν την απώλεια του  ιδρώτα «λόγω της άσκησης» με την απώλεια βάρους στην ζυγαριά. Σύμφωνα με έρευνες ο μικρότερος αριθμός βάρους  που εμφανίζεται στη ζυγαριά  μετά την προπόνηση είναι απλώς μια ψευδαίσθηση.

Το νερό είναι ένα συστατικό της άπαχης μάζας, και συνεπώς όσο περισσότερο νερό στο σώμα, τόσο μεγαλύτερο είναι το βάρος στη ζυγαριά. Πολλοί πιστεύουν ότι με αφυδάτωση το σωματικό βάρος στο ισοζύγιο θα μειωθεί. Δεν είναι έτσι! Όταν ενυδατώνεται ξανά ο οργανισμός , επανέρχεται η ισορροπία του βάρους, εξάλλου το νερό δεν έχει καμία θερμιδική αξία.

Υπάρχει ένας μεγάλος μύθος ότι «η απώλεια νερού – ιδρώτα» βοηθά να μειωθεί το βάρος. Αλλά δεν ισχύει αυτό.

Σύμφωνα με τις έρευνες που αφορούν την ενυδάτωση του σώματος, μιαακραία αφυδάτωση, μπορεί να φέρει το σώμα σε υπερθερμία (απότομη αυξημένη θερμοκρασία σώματος) και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ραβδομυόλυση.

Η Ραβδομυόλυση  είναι η ταχεία διάσπαση (''λύση'') των σκελετικών μυών.

Η μυϊκή βλάβη μπορεί να προκληθεί και από φυσικούς παράγοντες  (π.χ., συντριβή, η τραυματισμό),ή ακόμα και  χημικών ή βιολογικών παραγόντων.

Η καταστροφή των μυών οδηγεί στην απελευθέρωση των κατεστραμμένων προϊόντων των μυϊκών κυττάρων στην κυκλοφορία του αίματος. Κάποιες από αυτές, όπως μυοσφαιρίνης (μια πρωτεΐνη), είναι επιβλαβές για τους νεφρούς και μπορεί να οδηγήσει σε οξεία νεφρική ανεπάρκεια.

Στην περίπτωση της αφυδάτωσης εντοπίζεται  και υπερβολική απώλεια ιχνοστοιχείων  (που ονομάζεται υπονατριαιμία), με αποτέλεσμα να γίνετε πιο πυκνό το αίμα. Στην περίπτωση αυτή δεν είναι καλή πρακτική  να σκουπίζεται  τον ιδρώτα. Διότι η πράξη της εφίδρωσης ρυθμίζει τη θερμοκρασία του δέρματος και εμποδίζει το σώμα από την υπερθέρμανση.

Πίσω →