Η γλουταμίνη θεωρείται ημι-απαραίτητο αμινοξύ, καθώς μπορεί να συντεθεί από άλλα αμινοξέα(γλουταμινικό οξύ, βαλίνη και ισολευκίνη) μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Παράγεται στο εσωτερικό των μυών και στη συνέχεια διανέμεται στα υπόλοιπα όργανα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Για το λόγο αυτό, βρίσκεται σε αφθονία στο μυϊκό ιστό, καθώς και στο πλάσμα του αίματος. Αποτελεί περίπου το 60% των υπαρχόντων αμινοξέων ελεύθερης μορφής.

Τα τρόφιμα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε γλουταμίνη είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρέας, τα αμύγδαλα, τα φιστίκια, η σόγια, η γαλοπούλα και τα φασόλια.

Σε περιπτώσεις περιόδων έντονης προπόνησης, εμφανίζεται σημαντική πτώση της μυϊκής γλουταμίνης, η οποία συνδέεται αναπόφευκτα με την απώλεια μυϊκού ιστού. Η γλουταμίνη έχει σημαντική αναβολική λειτουργία, καθώς διεγείρει την πρωτεϊνική σύνθεση, τη δημιουργία μυών και την ανάπτυξη. Η λήψη ενός συμπληρώματος γλουταμίνης αμέσως μετά τη σωματική άσκηση υποστηρίζει την ταχεία ανάκαμψη και τη μείωση του πόνου των μυών.

Συμβάλλει στην αναπλήρωση του γλυκογόνου των μυών τη στιγμή που τα αποθέματα στους μύες έχουν εξαντληθεί από την έντονη προπόνηση. Έτσι, η κατανάλωση γλουταμίνης βοηθά στο να δημιουργηθούν αποθέματα γλυκογόνου χωρίς να προκαλείται αύξηση του σωματικού λίπους. (Fernandes V. et al., 2014)

Ενώ μπορεί να βρεθεί σε μεγάλες ποσότητες σε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, η γλουταμίνη επεξεργάζεται γρήγορα μέσα στο σώμα ενός αθλητή, και ως εκ τούτου, μπορεί να απαιτείται επιπλέον πρόσληψη μέσω συμπληρωμάτων. Τα συμπληρώματα γλουταμίνης θα πρέπει να λαμβάνονται μετά την προπόνηση και πριν τον ύπνο, προκειμένου να ελέγχεται η καταβολική δράση που σχετίζεται με παρατεταμένη περίοδο χωρίς λήψη τροφής κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το συμπλήρωμα είναι καλύτερο να λαμβάνεται με άδειο στομάχι, έτσι ώστε η γλουταμίνη να μην πρέπει να ανταγωνιστεί με άλλα αμινοξέα. )

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να διαμορφώσουμε το κατάλληλο υγιεινό διατροφικό πλάνο – διατροφή για αθλητές και ασκούμενους. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ανάγκες σε θρεπτικές ουσίες, τα προβλήματα υγείας που μπορεί να υπάρχουν, το άθλημα που ακολουθούν, τις ιδιαιτερότητες τους και βεβαίως με σκοπό να μειώσουμε τους δείκτες παχυσαρκίας και τον λιπώδη ιστό ή την αύξηση της αντοχής ή του μυικού τόνου.

Fernandes V., Krause M., Newsholme P., Amino acid supplementation and impact on immune function in the context of exercise, 2014.

Πίσω →