Αν είστε ένας επαγγελματίας αθλητής ή απλώς κάνετε άσκηση για να βελτιώσετε την υγεία σας, η αθλητική διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη βελτιστοποίηση των ευεργετικών επιδράσεων της φυσικής σας δραστηριότητας. Κάνοντας καλύτερες επιλογές στη διατροφή σας και ενυδατώνοντας το σώμα σας μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη απόδοση, ανάκτηση και πρόληψη των τραυματισμών. Παρακάτω είναι μερικές συμβουλές που χρειάζεστε για μια αθλητική διατροφή.

Η σημασία της αθλητικής διατροφής.

Η κατανάλωση της σωστής ισορροπίας τροφίμων και ποτών είναι σημαντική για όλους. Όμως εκείνοι που συμμετέχουν ενεργά στον αθλητισμό, σε τακτική βάση πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορεί επίσης να επηρεάσουν την απόδοσή τους. Οι αθλητές, για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστούν περισσότερες θερμίδες από ό, τι ένα μέσο άτομο. Έτσι, αν είστε αθλητής, είναι καλό να ξεκινήσετε ένα καλό πρόγραμμα διατροφής.

Σπορ, επιδόσεις και ενέργεια.

Τα λίπη, οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες παρέχουν στο σώμα μας καύσιμα για τη διατήρηση της ενέργειας. Οι υδατάνθρακες είναι το κύριο καύσιμο που χρησιμοποιείται από τους μυς. Η επαρκής πρόσληψη είναι απαραίτητη για την πρόληψη της κόπωσης των μυών. Ενώ θα πρέπει να παρακολουθείτε την πρόσληψη λίπους, δεν πρέπει να το αφαιρέσετε από τη διατροφή σας εντελώς. Τα λίπη παρέχουν λιπαρά οξέα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πηγή ενέργειας - ειδικά αν η άσκηση διαρκεί περισσότερο από μία ώρα. Τα λίπη παρέχουν επίσης τα δομικά στοιχεία για τις ορμόνες και το σχηματισμό των κυτταρικών τοιχωμάτων. Η πρωτεΐνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πηγή ενέργειας και είναι ζωτικής σημασίας για την κατασκευή νέων μυϊκών ιστών. Αν παίρνετε μέρος σε ασκήσεις αντίστασης, το σώμα θα απαιτήσει επιπλέον πρωτεΐνη.

Διαχείριση βάρους.

Για να διατηρήσει ένας αθλητής ένα υγιές βάρος, πρέπει να τρώει καλά. Αν θέλετε να χάσετε βάρος σαν αθλητής θα πρέπει να ,μειώσετε αυστηρά την πρωτεΐνη σας, το λίπος ή την πρόσληψη θερμίδων.

Τα είδη των τροφών που θα πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας για βέλτιστη αθλητική διατροφή είναι:

 • Τα λαχανικά
 • Τα προϊόντα ολικής αλέσεως
 • Οι ξηροί καρποί
 • Άπαχες πηγές πρωτεΐνης και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά
 • Τα υγιή λίπη.

Επίσης είναι σημαντικό να είστε ενυδατωμένοι, όταν παίρνετε μέρος σε αθλητικές δραστηριότητες. Η ανεπαρκής πρόσληψη υγρών οδηγεί σε αφυδάτωση. Αυτό επηρεάζει την απόδοσή σας και μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία σας. Παρά το γεγονός ότι η αφυδάτωση μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε δραστηριότητα, είναι πιο διαδεδομένη κατά την άσκηση σε θερμές και υγρές συνθήκες. Το νερό είναι ιδανικό για ενυδάτωση, αλλά αν ασχολείστε με σωματική δραστηριότητα για περισσότερο από μία ώρα, τα αθλητικά ποτά που περιέχουν ηλεκτρολύτες μπορεί να είναι χρήσιμα.

Πως μπορεί να βοηθήσει μια αθλητική διατροφή έναν επαγγελματία αθλητή.

Ο στόχος ενός διαιτολόγου είναι να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα διατροφής για να εκπαιδεύσει το άτομο. Το σχέδιο περιλαμβάνει τόσο τρόφιμα όσο και ενυδάτωση. Η αθλητική διατροφή είναι απαραίτητη για την απόδοση. Μπορεί επίσης να βοηθήσει:

 • Στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας
 • Στην προώθηση της καλής υγείας
 • Στην διαχείριση του βάρους
 • Στη βελτίωση της συγκέντρωσης
 • Στην ανάπτυξη και σύνθεση του σώματος
 • Στην ενίσχυση της ανάκαμψης.

Συμπληρώματα.

Τα συμπληρώματα χρησιμοποιούνται από τους αθλητές, άνδρες και γυναίκες, για να ενισχύσουν τη δύναμη, την απόδοση και την ανάκτηση τους. Είναι διαθέσιμα σε πολλές διαφορετικές μορφές και κυμαίνονται από πολυβιταμίνες και μέταλλα μέχρι πρωτεΐνη, κρεατίνη και διάφορα άλλα. Πριν επιλέξουν οι αθλητές να λάβουν οποιαδήποτε μορφή συμπληρώματος θα πρέπει να εξασφαλίσουν μια υγιεινή διατροφή, ισορροπημένη και να ταιριάζει με το άθλημά τους. Όσοι αποφασίσετε να λάβετε πρόσθετα θρεπτικά συστατικά σε συμπληρωματική μορφή θα πρέπει πάντα να συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο.

Κοινή αθλητικά συμπληρώματα είναι τα ακόλουθα:

Η κρεατίνη.

Η κρεατίνη είναι μια υψηλής ενέργειας ένωση η οποία βοηθά στην αποθήκευση και την παροχή ενέργειας. Παράγεται εντός του σώματος, εμφανίζεται φυσικά σε ψάρια και κρέας και μπορεί επίσης να ληφθεί σε μορφή συμπληρώματος. Ως συμπλήρωμα διατροφής, η κρεατίνη χρησιμοποιείται από τους αθλητές για να αυξήσουν τη μυϊκή δύναμη.

Η πρωτεΐνη του ορού γάλακτος.

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι μια φυσική πρωτεΐνη που υπάρχει στο γάλα. Είναι γνωστός ως φυσική πλήρης πρωτεΐνη. Αυτό σημαίνει ότι αποτελείται από το σύνολο των απαραίτητων αμινοξέων τα οποία είναι απαραίτητα στην μέση ημερήσια δίαιτα. Ένα άλλο όφελος της πρωτεΐνης του ορού γάλακτος είναι ότι είναι εξαιρετικά εύκολο να την χωνέψετε. Αυτό σημαίνει ότι απορροφάται γρήγορα και μπορεί να παρέχει στιγμιαία τροφή για τους μυς.

Τα ενεργειακά ποτά.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μένουμε καλά ενυδατωμένοι κατά τη διάρκεια της άσκησης. Ακόμη και μια μικρή αφυδάτωση μπορεί να είναι επιζήμια για τα επίπεδα απόδοσης. Το πόσιμο νερό είναι ένας καλός τρόπος διατήρησης της ενυδάτωσης κατά τη διάρκεια των περιόδων άσκησης. Ωστόσο, ορισμένα άτομα επιλέγουν τα ενεργειακά ποτά. Πολλά ενεργειακά ποτά περιέχουν ηλεκτρολύτες όπως το νάτριο, τα οποία βοηθούν στην τόνωση της δίψας καθώς και στην ενίσχυση της ικανότητας του σώματος να κρατήσει το νερό. Επιπλέον, οι υδατάνθρακες που περιέχονται σε πολλά ενεργειακά ποτά μπορούν να παρέχουν επιπλέον ενέργεια η οποία μπορεί να χρειάζεται στα τελευταία στάδια της άσκησης.

Πίσω →