Η γλουταμίνη είναι ένα αμινοξύ που ανήκει στην κατηγορία των μη απαραίτητων (δηλαδή το σώμα μας μπορεί να το συνθέσει από άλλα αμινοξέα που βρίσκονται στα τρόφιμα που τρώμε), αποτελεί μέρος των πρωτεϊνών.

Είναι ένα από τα πιο άφθονα αμινοξέα στο ανθρώπινο σώμα, και συγκεκριμένα η πιο άφθονη σε μυς (60%) και επίσης μια πηγή θρέψης για τον εγκέφαλο. Είναι ένα από τα πιο άφθονα 5 πρωτεϊνικά συστατικά στο σώμα μας. Η παραγωγή της ρυθμίζεται από το ήπαρ, τους πνεύμονες και τους μύες.

Είναι το πιο άφθονο ελεύθερο αμινοξύ στο σώμα, αποτελεί 25% των αμινοξέων του εξωκυτταρικού υγρού και πάνω από 60% των μυών. Η μεγάλη δεξαμενή σε γλουταμίνη είναι οι σκελετικοί μυς. Σε ένα άνθρωπο με βάρος 70 κιλά, είναι 50 γραμμάρια ελεύθερη γλουταμίνη και 240 γραμμάρια στον μυ.

Πηγές της γλουταμίνης:

Βρίσκεται σε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, αν και το μαγείρεμα το καταστρέφει γι' αυτό συνιστάται σε ορισμένες περιπτώσεις, η συμπλήρωση ή κατανάλωση ωμών τροφών που το περιέχουν. Ξηροί καρποί και το τυρί, γαλακτοκομικά προϊόντα εν γένει, το σπανάκι και μαϊντανός είναι καλές πηγές, τρόφιμα ζύμωσης και καπνιστό κρέας.

Λειτουργίες της γλουταμίνης

 • Είναι ένα από τα λίγα αμινοξέα που περιέχει δύο μόρια του αζώτου, το οποίο το καθιστά ιδανικό ως παροχή αζώτου, και με τη σειρά του έχει ενδιαφέρον για την απομάκρυνση της αμμωνίας από τους ιστούς.
 • Ευνοεί διαδικασίες των αντιοξειδωτικών, όπως για παράδειγμα χρησιμοποιείται στη σύνθεση ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού, τη γλουταθειόνη.
 • Η γλουταμίνη διασχίζει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και γίνεται ένας πρόδρομος του γλουταμινικού άλατος και του γλουταμικού οξέος που είναι διεγερτικών νευροδιαβιβαστών GABA και αποτελεί ανασταλτικό νευροδιαβιβαστής.
 • Γλουταμικού οξέος και γλουταμικού παρέχουν γλυκόζης στον εγκέφαλο που μπορεί να καταναλώσει το 75% της διαθέσιμης γλυκόζης.
 • Τα 2/3 της γλουταμίνης μεταβολίζεται και χρησιμοποιείται από τα κύτταρα στο βλεννογόνο του λεπτού εντέρου, για να ανανεώσει το εντερικό τοίχωμα.
 • Εμπλέκονται στην γλυκονεογένεση, συγκεκριμένα ο σχηματισμός των μυών και του ηπατικού γλυκογόνου από διάφορα υποστρώματα όπως αμινοξέα ή λιπαρά οξέα, αλανίνη και γλουταμίνη είναι σημαντικές γλυκογονικές.
 • Έχει μια ρυθμιστική επίδραση στο μυ και αποτρέπει περίσσεια του γαλακτικού οξέος (γαλακτικό οξύ) που προκύπτει από την έντονη αναερόβια άσκηση. Η γλουταμίνη απομακρύνει την περίσσεια της αμμωνίας μετά από έντονη άσκηση και το μεταφέρει στην κυκλοφορία του αίματος, μαζί με άλλα μη ουσιώδη αμινοξέα όπως την αλανίνη.
 • Στο νεφρο η γλουταμινάση με τη γλουταμίνη εμπλέκονται στη σύνθεση της αμμωνίας, για να σταθεροποιηθεί του ρΗ του αίματος.
 • Μια μελέτη του 1989 πρότεινε ότι τα επίπεδα γλουταμίνης σε άτομα με HIV είναι 30% λιγότερο, συνήθως η διάρροια και η δυσαπορρόφηση είναι κοινά προβλήματα για τα άτομα με HIV. Επί του παρόντος, ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν ότι ο ιός HIV μπορεί να βλάψει το έντερο καθώς και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της νόσου.
 • Μια μελέτη σε ασθενείς με μεταμόσχευση μυελού των οστών, που τρέφονταν ενδοφλεβίως, έδειξαν υψηλότερα επίπεδα των CD4 + και CD8 + με στροφή των ασθενών που αναρρώνουν από σοβαρή ασθένεια και κοινή εγχείρηση, έχουν λιγότερες μολύνσεις αν λαμβάνουν συμπληρωματική γλουταμίνη.
 • Σε μεγάλα εγκαύματα (40-60%), την τρίτη ή τέταρτη ημέρα τα κύτταρα που εμπλέκονται στη φλεγμονώδη αντίδραση φτάνουν το βάρος του ήπατος, και χρειάζονται τη γλυκόζη και τη χρήση της γλουταμίνης.
 • Η γλουταμίνη μειώνεται και μειώνει την απόκριση κυτοκινών, ίσως μέσω του NF-KB, διαμορφώνοντας έτσι τη φλεγμονώδη αντίδραση. Η παρουσία των λευκοτριενίων θα μπορούσε να είναι ένας δείκτης της κακής έκβασης. Επίσης μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη.
 • Η γλουταμίνη έχει επίδραση στο μυ που ονομάζεται «Οίδημα κυττάρων» (πρήξιμο των κυττάρων), οι μύες γίνονται μεγαλύτεροι και γεμίζουν με νερό μέσα παρόμοια με κρεατίνη.
 • Μετά τη χορήγηση της L-γλουταμίνης αυξήθηκαν άλλες πρωτεΐνες  όπως προκύπτει, η L-αργινίνη, L-κιτρουλίνη, L-ιστιδίνη.

Συστάσεις για τη χρήση της γλουταμίνης:

Πρέπει να καταναλώνετε περίπου 50 mg / κιλό σωματικού βάρους, μεταξύ των γευμάτων και για την πρόληψη, δεν αλληλεπιδρά με τα αμινοξέα από τα τρόφιμα.

Εφαρμογές της γλουταμίνης:

1. Ως καύσιμο για τον εγκέφαλο μαζί με τους φορείς της γλυκόζης και των κετονών.

2. Βελτιώνει το νευρικό σύστημα, επηρεάζοντας την παραγωγή του GABA, βοηθώντας στη βελτίωση πνευματικής οξύτητας.

3. Βελτιώνει τις βλεννώδεις μεμβράνες του πεπτικού συστήματος (ειδικά του στομάχου και του εντέρου).

4. Στον αθλητισμό για αύξηση της μυϊκής ισχύος, καθώς είναι ένας πρόδρομος της πρωτεϊνοσύνθεσης.

5. Σε άτομα με χαμηλή ανοσία.

6. Σε κοινά προβλήματα, όπως η αρθρίτιδα.

7. Άτομα με εντερική διαπερατότητα.

8. Σε άρρωστους που είναι κατάκοιτοι στο κρεβάτι ή που έχουν χάσει σημαντική μυϊκή μάζα, προληπτικά κατά του καταβολισμού των μυών.

9. Σε άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη που σχετίζεται με το στρες.

10. Ως αντιοξειδωτικό, και προάγει την παραγωγή της γλουταθειόνης στο ήπαρ.

11. Ανεβάζει την αυξητική ορμόνη και διττανθρακικό.

 

Αντενδείξεις: νεφρική και ηπατική νόσο (κίρρωση), νόσο του Reye, και νόσων που σχετίζονται με αυξημένα επίπεδα της αμμωνίας στο αίμα.

Πίσω →