Σε ένα άθλημα όπου τα τρόφιμα είναι τα καύσιμα, μερικές φορές ξεχνάμε ότι η καλή διατροφή είναι κάτι περισσότερο από σημαντική.

1. Φάτε καθημερινά διατροφή ποιότητας

H γενική υγεία είναι το θεμέλιο της φυσικής αντοχής, και μια διατροφή υψηλής ποιότητας είναι απαραίτητη για τη γενική υγεία. Μια δίαιτα υψηλής ποιότητας βοηθά ικανοποιώντας την όρεξη με αποτελεσματικό τρόπο. Η διατροφή σας πρέπει να είναι γεμάτη με φρούτα, λαχανικά, άπαχο κρέας και σύνθετους υδατάνθρακες. Αποφύγετε το πρόχειρο φαγητό (συμπεριλαμβανομένων μεγάλων ποσοτήτων από μπάρες ενέργειας και τζελ) και λιπαρά τρόφιμα. Περιορίστε την πρόσληψη αλκοόλ και διατηρήστε την πρόσληψη καφεΐνης στο ελάχιστο.

2. Να τρώτε αρκετά, ξεκινώντας με ένα καλό πρωινό

Η καλή απόδοση ξεκινά με τα κατάλληλα καύσιμα. Είναι συχνό φαινόμενο οι υποσιτισμένοι αθλητές. Θέστε τους στόχους απώλειας βάρους, και φροντίστε να ξεκινήσετε με ένα ποιοτικό πρωινό από 800 έως 1.000 θερμίδες, οι οποίες χωρίζονται μεταξύ πριν από την προπόνηση, κατά τη διάρκεια και μετά). Το πρώτο σας γεύμα της ημέρας θα πρέπει να αποτελούν το ένα τρίτο έως το ήμισυ των ημερήσιων θερμίδων σας, ώστε να αποφύγετε την βραδινή κούραση.

3. Ακόμα και ένα υψηλής ποιότητας γεύμα, αν καταναλωθεί σε λάθος χρόνο, μπορεί να κάνει στην προπόνησή σας περισσότερο κακό παρά καλό. Ένας αθλητής πρέπει να έχει κάποιο γεύμα περίπου μία έως τρεις ώρες πριν από την προπόνηση. Για σύντομες ή υψηλής έντασης προπονήσεις, οι αθλητές μπορούν να επωφεληθούν από τις αποθήκες λίπους για ενέργεια, η οποία απαιτεί την κατανάλωση λιγότερων υδατανθράκων. Για αυτές τις προπονήσεις, συνιστάται η διατροφή με βάση τα υγρά όπως ένα αθλητικό ποτό. Τα 30 έως 60 λεπτά αμέσως μετά την προπόνηση μακράς και υψηλής έντασης είναι ιδιαίτερα σημαντικά.

4. Παρακολούθηση λήψης μακροθρεπτικών συστατικών

Η τροφοδοσία του σώματός σας είναι κάτι παραπάνω από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Η λήψη μακροθρεπτικών συστατικών, δηλαδή υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες, έχει πολλές σημαντικές λειτουργίες στο σώμα, και είναι ζωτικής σημασίας για να δώσετε στο σώμα σας τις σωστές ποσότητες.

5. Δώστε μεγάλη προσοχή στη σωστή ενυδάτωση

Όλα βασίζονται στην ενυδάτωση. Από τη σωστή πέψη, την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, το υγιές δέρμα, τη βέλτιστη λειτουργία του εγκεφάλου. Η οποία είναι βασική για την επίτευξη της σωστής ισορροπίας των υγρών και των ηλεκτρολυτών. Η ποσότητα υγρών που θα πρέπει να καταναλώνει κάποιος ποικίλλει σημαντικά μεταξύ και εξαρτάται από τις απαιτήσεις κάθε ατόμου. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο αίσθημα της δίψας σας, αν αισθάνεστε κουρασμένοι, σε αίσθημα ναυτίας, σε πονοκεφάλους και μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης

6. Διατηρήστε μια υγιή σχέση με το φαγητό

Δείτε πως αντιδρά το σώμα σας σε σχέση με το προπονητικό φορτίο και σύμφωνα με αυτό ποιες είναι οι ανάγκες του σώματός σας για να ολοκληρώσετε την προπόνηση σας. Παρά το ότι ορισμένες φορές σώμα μας ζητάει τα θρεπτικά συστατικά, εμείς τείνουμε να αρνούμαστε στον εαυτό μας την λήψη τροφής από αίσθημα ενοχής ότι δεν θα έπρεπε να φάμε. Συστήνεται η λήψη υγιεινών τροφών με λίγα λιπαρά, που να ενισχύουν την απόδοση και αντοχή του αθλητή.

Πίσω →