Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή για ΠαιδιάΠρογραμματισμός γευμάτων για παιδιά με διαβήτη τύπου 1

Όταν έχετε παιδί με διαβήτη τύπου 1, ο προγραμματισμός γευμάτων είναι σημαντικός. Ό, τι τρώει το παιδί σας μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου. Ο γιατρός σας ή ο διαιτολόγος σας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε το καλύτερο σχέδιο για το παιδί σας, αλλά υπάρχουν πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι γονείς παιδιών με αυτήν την πάθηση.

Καλή διατροφή Όπως όλα τα παιδιά, τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 χρειάζονται τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που τους βοηθούν να μεγαλώσουν και να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος. Κατά τη διάρκεια της  ημέρας, το παιδί σας θα πρέπει να λαμβάνει περίπου 10% -20% των θερμίδων του από πρωτεΐνες, 25% -30% θερμίδες από υγιή λίπη και περίπου 50% -60% από υδατάνθρακες.

Υδατάνθρακες Οι υδατάνθρακες βρίσκονται στα περισσότερα τρόφιμα, όχι μόνο στο ψωμί και στις πατάτες. Παρέχουν την ενέργεια που χρειάζεται το σώμα και ο εγκέφαλος για να λειτουργήσουν καλύτερα. Κατευθύνετε το παιδί σας σε σύνθετους υδατάνθρακες, όπως λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Έχουν βιταμίνες και μέταλλα που θα το διατηρήσουν υγιή καθώς επίσης οι φυτικές ίνες, που περιέχουν θα βοηθούν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Προσπαθήστε να μείνετε μακριά από απλούς υδατάνθρακες, όπως λευκό ψωμί και ζυμαρικά και άλλους επεξεργασμένους κόκκους.. Μπορούν να αυξήσουν το σάκχαρο στο αίμα γρήγορα. Η ποσότητα υδατανθράκων που χρειάζεται το παιδί σας εξαρτάται από το βάρος, την ηλικία, το ύψος, το επίπεδο άσκησης και τα φάρμακα που πιθανώς παίρνει. Ο γιατρός ή ο διαιτολόγος σας μπορεί να σας βοηθήσει να υπολογίσετε τον αριθμό των γραμμαρίων ή το μέγεθος της μερίδας που πρέπει να έχει το παιδί σας.

Καταμέτρηση υδατανθράκων Πολλές οικογένειες διατηρούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του παιδιού τους σταθερά, μετρώντας τον αριθμό των υδατανθράκων που καταναλώνονται σε κάθε γεύμα ή σνακ και στη συνέχεια, προσαρμόζουνς τις δόσεις ινσουλίνης για αυτό. Στα συσκευασμένα τρόφιμα, ο αριθμός των συνολικών υδατανθράκων ανά μερίδα αναφέρεται στην ετικέτα . Εάν μαγειρεύετε στο σπίτι ή τρώτε έξω, μπορείτε να αναζητήσετε τον αριθμό των υδατανθράκων και τα μεγέθη μερίδων τροφίμων στο διαδίκτυο.

Σχέδιο σταθερών υδατανθράκων Μια άλλη επιλογή είναι να τρώει το παιδί σας μια καθορισμένη ποσότητα υδατανθράκων σε κάθε γεύμα και σνακ. Θα πρέπει να τρώνε την ίδια ώρα κάθε μέρα και επίσης να λαμβάνει ινσουλίνη σε καθορισμένες ώρες. Δεν χρειάζεται να καταναλώνει τα ίδια τρόφιμα καθημερινά. Απλά πρέπει να τηρήσετε σταθερούς τους συνολικούς υδατάνθρακες για κάθε γεύμα και σνακ. Η τήρηση ενός προγράμματος λειτουργεί καλά για πολλά παιδιά.

Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα τρόφιμα που είναι εκτός ορίων για το παιδί σας, αλλά υπάρχουν πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά τον προγραμματισμό γευμάτων και τα ψώνια. Τα άτομα με διαβήτη έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Εξαιτίας αυτού, είναι καλό να απομακρύνετε το παιδί σας από λιπαρές τροφές που περιέχουν χοληστερόλη, κορεσμένο λίπος και τρανς λιπαρά. Περιορίστε τα ζαχαρούχα τρόφιμα όπως καραμέλες, μπισκότα, παγωτά, που αυξάνουν γρήγορα το σάκχαρο στο αίμα. Θα ρυθμίσετε την ινσουλίνη με βάση την καταμέτρηση υδατανθράκων. Το παιδί σας δεν χρειάζεται να χάνει λιχουδιές για ειδικές περιστάσεις όπως γενέθλια,θα πρέπει απλώς να λάβετε υπόψη αυτούς τους υδατάνθρακες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σνακ Τα «ελεύθερα» σνακ όπως τα αγγούρια ή το ζελέ χωρίς ζάχαρη περιέχουν πολύ λίγους υδατάνθρακες, επομένως δεν θα έχουν μεγάλη επίδραση στο σάκχαρο του παιδιού σας. Μερικές καλές επιλογές για παιδιά είναι : τυρί με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, βραστό αυγό ή μια μικρή μερίδα ξηρών καρπών με κάποιο ρόφημα χωρίς ζάχαρη.

Υψηλά και χαμηλά επίπεδα σακχάρου Εάν το παιδί σας τρώει περισσότερο από το αναμενόμενο ή σε διαφορετικό χρόνο από ό,τι έχετε προγραμματίσει, μπορεί να προκύψει υπεργλυκαιμία. Εάν συμβεί αυτό, ίσως χρειαστεί να κάνετε κάποιες προσαρμογές στην δόση της ινσουλίνης  και την προσαρμογή του διατροφικού προγράμματος. Η υπογλυκαιμία ή το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα που χρειάζονται θεραπεία αμέσως. Τα επίπεδα γλυκόζης του παιδιού σας μπορεί να μειωθούν εάν παραλείψουν ένα γεύμα ή ένα σνακ ή δεν τρώνε τόσους υδατάνθρακες όπως αναμενόταν. Μπορεί επίσης να συμβεί εάν παίρνουν την ινσουλίνη τους σε λάθος χρόνο ή ασκούνται περισσότερο από το συνηθισμένο χωρίς να τρώνε επιπλέον σνακ. Εάν τα επίπεδα γλυκόζης του παιδιού σας είναι χαμηλά, μια λύση είναι η κατανάλωση ενός φυσικού χυμού πορτοκάλι, που αυξάνει γρήγορα τα επίπεδα της γλυκόζης.

Μπορείτε επίσης να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με ένα κιτ γλυκαγόνης. Η γλυκαγόνη είναι μια ορμόνη που αντιμετωπίζει μια σοβαρή αντίδραση χαμηλού σακχάρου στο αίμα.

Παρακολούθηση Κρατήστε αρχείο της πρόσληψης υδατανθράκων του παιδιού σας, των δόσεων ινσουλίνης και των μετρήσεων σακχάρου στο αίμα. Αυτοί οι αριθμοί μπορούν να βοηθήσουν εσάς τον γιατρό σας και τον διαιτολόγο σας να δείτε εάν το πρόγραμμα γευμάτων λειτουργεί.

Πίσω →