Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή για Παιδιά7 συμβουλές υγιεινής διατροφής για να βελτιώσετε τη διατροφή του παιδιού σας

Τα υγιεινά τρόφιμα έχουν θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του παιδιού σας. Υπάρχουν μερικοί γρήγοροι και εύκολοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βελτιώσετε τη διατροφή του παιδιού σας που θα το βοηθήσουν να αναπτύξει δια βίου υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

1. Τρώτε μεγάλη ποικιλία φαγητών

Για να δώσετε στο παιδί σας τη διατροφή που χρειάζεται για την υγεία και την ανάπτυξη, είναι θεμελιώδες να επιλέγετε από μια μεγάλη γκάμα τροφίμων από τις πέντε ομάδες τροφίμων.

Οι πέντε υγιεινές ομάδες τροφίμων είναι τα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά, τα γαλακτοκομικά και οι πρωτεΐνες.

2. Αυξήστε τα φρούτα και τα λαχανικά

Οι περισσότερες οικογένειες που τρώνε τη δυτική μας διατροφή αγωνίζονται να πάρουν αρκετά λαχανικά. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες και βιταμίνες. Τα παιδιά μπορεί να είναι ιδιότροπα με αυτήν την ομάδα τροφίμων, γι' αυτό προσπαθήστε να επιλέξετε φρούτα και λαχανικά διαφορετικών χρωμάτων, υφών και γεύσεων όσο μεγαλύτερη ποικιλία υπάρχει, τόσο πιο πιθανό είναι το παιδί σας να βρει κάτι που του αρέσει να τρώει. Για τα μικρότερα παιδιά, οι απλές συνθέσεις των φρούτων και των λαχανικών στο πιάτο τους (π.χ. να κάνουν ένα χαρούμενο πρόσωπο ή σχήμα ζώου) μπορεί να τα ενθουσιάσουν όταν τρώνε τα λαχανικά τους.

3. Υγιεινά σνακ

Εάν το παιδί σας πεινά ανάμεσα στα γεύματα, ενθαρρύνετε τα υγιεινά σνακ όπως:

  • Φρουτοσαλάτες ή ολόκληρα φρούτα
  • Απλό γιαούρτι και φρούτα
  • Αβοκάντο και τυρί με πίτα
  • Στικ λαχανικών με ντιπ
  • Βραστά αυγά
  • Ξηροί καρποί και ηλιόσποροι

4. Βάλτε τους να εμπλακούν

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να ενδιαφέρεται για τα τρόφιμα δημιουργώντας ένα υγιεινό περιβάλλον διατροφής και συμπεριλαμβάνοντάς το στις επιλογές και την προετοιμασία των τροφίμων.

Μπορείτε να ζητήσετε από το παιδί σας να βοηθήσει στον προγραμματισμό αγορών και γευμάτων.

5. Δώστε το καλό παράδειγμα

Η υγιεινή διατροφή θα ενισχύσει τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες του παιδιού σας. Μαθαίνουν από εσάς και ο καλύτερος τρόπος για να τους διδάξετε είναι με το παράδειγμα.

Τα παιδιά λατρεύουν να μαγειρεύουν, οπότε μόλις είναι έτοιμα μπορείτε να τους μάθετε μερικές απλές συνταγές για υγιεινά γεύματα.

6. Διαβάστε τις ετικέτες

Η ανάγνωση των ετικετών των τροφίμων είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε πόσο υγιεινό είναι ένα προϊόν. Όσο λιγότερα είναι τα συστατικά σε ένα συσκευασμένο φαγητό, τόσο το καλύτερο και θυμηθείτε να ελέγχετε την περιεκτικότητα του φαγητού σε λιπαρά και σάκχαρα, καθώς αυτό θα σας καθοδηγήσει να κάνετε καλύτερες επιλογές προϊόντων.

7. Περιορίστε τα πρόχειρα τρόφιμα

Περιορίστε τις επιλογές ανθυγιεινών τροφίμων στο σπίτι σας και επανεξετάστε τις επιλογές γευμάτων γρήγορου φαγητού. Το γρήγορο φαγητό είναι μια γρήγορη και εύκολη λύση για ένα γεύμα, αλλά όχι μια υγιεινή επιλογή, είναι συχνά πλούσια σε αλάτι, κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη και χαμηλή σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά.

Ένα γεύμα σε πακέτο από το σπίτι είναι συχνά μια πιο υγιεινή επιλογή από το να αγοράσετε από την καντίνα του σχολείου. Αν όμως το παιδί σας θέλει να χρησιμοποιήσει την καντίνα, ενθαρρύνετέ το να κάνει υγιεινές επιλογές.

Τα γλυκά ποτά είναι συχνά γεμάτα με ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά και χρώματα, τα οποία δεν περιέχουν κανένα θρεπτικό όφελος για το παιδί σας. Η υπερβολική κατανάλωση γλυκών ποτών συνδέεται με κακή υγεία, αύξηση βάρους και τερηδόνα. Το νερό είναι η καλύτερη επιλογή για παιδιά άνω των 12 μηνών.

 

Πίσω →